Újdonságok a Franciaországba készülőknek

Magazin > TOP úticélok

Franciaország vonzerőinek sokszínűsége, attrakcióinak gazdagsága révén a turisták által a világ egyik leglátogatottabb országa.

 Utazóna 2021-02-27

Bizonyára sokunknak van kedvenc országa, ahova akár többször is szívesen visszatérnénk az új látnivalók, a még felfedezetlen élmények reményével.

Közel egy éve inkább csak képzeletben, vagy virtuálisan utazunk, s a karantén-korszak nem minden részére emlékezünk vissza szívesen. Van azért pozitív hozadéka is a kényszerű bezártságnak. Első helyen említeném a már megszerzett utazási élmények felértékelődését, újra átélését - fényképek, videók stb. segítségével. Másrészt, az egyre erősödő utazási kedvvel a „bakancslisták” száma is megnövekedett, a vágyott úticélok sora bővült, vagy egyre kifinomultabb lett. Talán még azt is megkockáztathatjuk, hogy miként a körülöttünk lévő világ megváltozott- s vele mi magunk is -, sok minden átértékelődött. Még egy hőn vágyott utazásnál is más szempontok kerültek előtérbe.

Egy dolog azonban változatlan: utazni, élményeket átélni sokan nagyon szeretünk! Egyre inkább várjuk ennek lehetőségét, s igyekszünk alaposan felkészülni. Ehhez számos forrást találunk a világhálón. Legtöbb ország, úti cél azonban nem bízza a véletlenre, szakemberek sokasága dolgozik azon, hogy még keresettebbé tegye turisztikai kínálatát.

Franciaország vonzerőinek sokszínűsége, attrakcióinak gazdagsága révén a turisták által a világ egyik leglátogatottabb országa. Szinte a bőség zavarával kell szembesülnie annak, aki először szeretné felkeresni az épített örökségek, történelmi emlékek tárházával, páratlan természeti adottságokkal rendelkező desztinációt. A Francia Idegenforgalmi Hivatal (Atout France) megújult, magyar nyelvű honlappal siet segítségére az eltévedt vándornak. https://at.france.fr/hu

De akik „föl-föl dobott kő”-ként „újra meg újra” szeretnének visszatérni Párizsba, vagy Franciaország más területeinek felfedezésére, álljon itt néhány újdonság annak reményében, hogy rövidesen útra kelhetünk és személyesen felkereshetjük az ajánlott látnivalókat.

Párizsi Tőzsde Palota - Pinault kollekció

Az új kortárs művészeti múzeumnak az egykori Párizsi Tőzsde Palota ad otthont. Tadao Ando tervezte a kupolás épületet, mely Párizs szívében található. Mintegy 3000 m2 kiállítótér várja az érdeklődőket a Pinault kollekció 5000 darabjával.

Hotel de la Marine palota

A párizsi Hôtel de la Marine palota és múzeum a király és államfők díszes bútorait és dekortárgyait mutatja be a 18. századtól. A Place de la Concorde téren található

Chanel Divatműhely

Párizs észak-keleti részén, a Porte d'Aubervilliers-nél valódi innovatív formában nyílik majd meg a Chanel Métiers d’Art divatműhely. A modern épületet Rudi Ricotti tervezte, mely otthont ad majd a luxus minden műfajának: ékszerek, csizmák, kesztyűk és ruhák... formájában.

Musée Mélies mozimúzeum

A filmrajongók legnagyobb örömére teljesen átalakul a Bercy-ben található mozimúzeum Musée Mélies néven nyílik újra. Az úttörő filmrendező és illuzionista, Georges Mélies nevét viselő múzeum bemutatja a mozi története mellett a vizuális effektek kezdetét is egészen napjainkig.

Samaritaine

Újranyílik a Samaritaine, Párizs egykori legendás áruháza (LVMH csoport), melyet 1870-ben alapított Ernest Cognacq és felesége Marie-Louise Jay. Teljesen új köntöst kap az épületegyüttes, mely a Louvre és a Notre-Dame között található.

Fluctuart, a lebegő párizsi művészeti központ

Párizs szívében, a Szajna partjánál helyezkedik el a Pont des Invalides hídnál és egész évben nyitva tart. Kreatív, inspiráló kiállító- és közösségi tér is egyben. A három emeletes, 1000 m2 területű művészeti központ teljesen átlátszó. Több helyisége időszakos és állandó kiállításnak ad otthont, de egy művészeti könyvesbolt is várja a vendégeket. A helyszín ideális ugyanakkor kulturális események, workshopok és művészeti programok megrendezésére is.

Két terme, egy bár és egy büfé garantálja a mindennapos fesztivál hangulatot, mindezt pedig egyedi performanszok és művészeti alkotások kíséretében élvezhetjük! https://fluctuart.fr/en/ 

Bassins de LumieresBordeaux

 Bordeaux-ban található a világ legnagyobb digitális művészeti központja! 2020 júniusában nyitotta meg kapuit az egykori tengeralattjáró bázis helyén, ahol magával ragadó kiállításokat láthat a nagyközönség. A hatalmas és különleges kiállítótérben a medencék felett kialakított sétányokon haladnak a látogatók, miközben lenyűgöző formában élvezhetik a nagy művészek alkotásait. Mindezt hozzá illő zenei aláfestés, fényeffektusok kísérik. Általában több kiállítás fut párhuzamosan. A nyitáskor kezdődött kiállítás főszereplője Gustav Klimt, és Paul Klee.  A következő, „Voyages en Méditerannée” kiállítás a 19-20. századi festészet időszakát öleli át Monet, Renoir, Chagall képeinek bemutatásával.  A Cube kiállítótérben kortárs művészek kapnak helyet.  Belépők online rendelhetők: https://bassins-lumieres.tickeasy.com/

Újdonságok a Franciaországba készülőknek
Újdonságok a Franciaországba készülőknekÚjdonságok a Franciaországba készülőknekÚjdonságok a Franciaországba készülőknek

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!