Túrázzunk itthon!

Magazin >

Végre vége a kánikulának, lehet túrázni. Szerencsére rengeteg gyönyörű tájjal büszkélkedhetünk, megmutatjuk a legszebbeket.

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Mármint nekünk azok, de mindenkinek lehet más elképzelése erről, amiket örömmel fogadunk. Írjátok meg, nektek melyik a legkedvesebb.

Az egyik kötelező látnivaló az Aggteleki cseppkőbarlang, mely az Aggteleki Nemzeti Park része és természetesen a Világörökség része 1995 óta, ilyenformán védelem alatt áll. A felszíni karsztos részek és a barlangok számos védett állat és növényfajnak adnak otthont. A mészkőrepedésekbe beszivárgó víz csodás formákat alkotott, amit kötelező egyszer mindenkinek látnia.

Egerszalókon egy másik csoda vár minket, a sódomb. A település déli részén 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos víz a domboldalon lefolyva 120 négyzetméteren mészkővel borított teraszokat alkotott. A lerakódás évről évre növekszik, és egyre jobban beborítja az egész domboldalt. A teraszok mellett csipkés párkányok, mészkőfüggönyök alakulnak ki a domboldalon.

turázás aggtelek barlang erdő

Tihanyi-félszigeten hozták létre az ország első ipari célú nagy levendula ültetvényét, mely mára a félsziget egyik szimbóluma lett és egyik fő bevételi forrása is. A helyszín kiválasztása zseniális volt, hiszen az 1920-as évek közepén Bittera Gyula gyógynövényszakértő által elsőként telepített francia magokból álló ültetvény illóolaj tartalma magasabb lett, mint a franciáké. Bár a 60-as évektől elhanyagolták és így a híres levendulás pusztulásnak indult - nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult -, szerencsére 1986-tól ismét termelnek a területen és mára közel 30 hektáron csodálhatjuk meg a gyönyörű látványt, a Tihanyi lila domboldalakat.

turázás aggtelek barlang erdő

Kevesen tudják, hogy Budapest budai oldala csodálatos barlangoknak ad otthont. A szebbnél szebb barlangok közül most egy különleges tavasbarlangot mutatunk be, a Molnár János barlangot. A II. kerület ékessége a József-hegy alatt található, és Magyarország legnagyobb víz alatti üregrendszere. Ebből táplálkozik a Lukácsfürdő és a Malomtó is. A 1982 óta fokozottan védett természeti képződmény folyamatosan bővül. Kezdetben csak 450 métert fedeztek fel a búvárok, de azóta már több mint 7 km ismert a járatrendszerből, de még mindig vannak felfedezetlen részei. Védettsége miatt kevesek kiváltsága az élmény, de akinek lehetősége adódik rá, mindenképpen tekintse meg.

Szerencsére az Alcsúti Arborétum tavaszi csodája már sokkal nagyobb tömegek számára elérhető élmény. Maga az arborétum nem valami különlegesség, de minden év elején a hóvirágok olyan csodálatos fehér szőnyeggel borítják, ami felejthetetlen élmény mindenki számra. Ez az ország legnagyobb egybefüggő hóvirágmezeje.

turázás aggtelek barlang erdő

Túrázzunk itthon!
Túrázzunk itthon!Túrázzunk itthon!Túrázzunk itthon!Túrázzunk itthon!

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!