Túrázzunk itthon 2.

Magazin > Hazai tájak, wellness

Végre vége a kánikulának, lehet túrázni. Szerencsére rengeteg gyönyörű tájjal büszkélkedhetünk, megmutatjuk a legszebbeket.

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Mármint nekünk azok, de mindenkinek lehet más elképzelése erről, amiket örömmel fogadunk. Írjátok meg, nektek melyik a legkedvesebb.

Zánka és Monoszló között találjuk az ország egyik legkiválóbb természetes kilátóját, a Hegyestűt. Az elhelyezkedése már önmagában olyan panorámával kecsegtet, amit máshol nem élvezhetnénk: a „tű fokával” szemben terül el a Káli medence, de tulajdonképpen az egyik legszebb balatoni panorámát is innen láthatjuk, nagyjából a teljes Balaton-felvidéki jellegzetességgel tarkítva. A bazaltkúpra való feljutás minden nehézségét feledteti a látvány. Persze maga a bazaltkúp is gyönyörű.

turázás aggtelek barlang erdő

Akárcsak az Ilona-völgyi vízesés, amely Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga. Persze messze van a világ legmagasabbról alászálló vízesésétől, az Angel-vízeséstől, ami 979 méterről zúdul alá, de nekünk ez a 10 méteres is gyönyörű élményt ad. Az is előnye, hogy nem kell Venezuelába utaznunk és még caplatnunk kilométereket a dzsungelben, hiszen a Mátrában találjuk, Parádfürdőtől körülbelül 5 kilométerre délkeletre.

turázás aggtelek barlang erdő

Persze, ha már itt járunk, akkor el kell látogatni a Szalajka-völgybe is, hogy az ottani teraszos Fátyol-vízesést is megnézzük. Külön előnye, hogy nem megterhelő a túra, mert a túra utak közül az egyik legjobban kiépített útvonalon juthatunk el ide a Szilvásváradi Erdei vasút segítségével. A 18 teraszon lezúduló Szalajka-patak az egyik legtöbbet fotózott magyarországi természeti jelenség, ami érthető. Gyönyörű látvány és nagyon nehéz otthagyni a megnyugtatóan csobogó hangulatot.

turázás aggtelek barlang erdő

A Rám-szakadék már jóval megterhelőbb túra, pedig alig egy kilométer Dobogókő és Dömös között. Magyarország egyik legvadregényesebb turisztikai célpontjában kapaszkodókorlátok jelentik a biztonságot, miközben a szakadékban található vízesések mellett létrákon mászhatunk feljebb. Itt már elvárás minden túrázótól, hogy ne hősködjön, mert a vizek által vájt mély völgyekben elkél az óvatosság és a jó kondíció, hogy leküzdjék a 112 méteres szintkülönbséget. Az ország egyik legnehezebben járható túraútvonalán a lihegés közben viszont nem csak a természeti szépség kárpótol minket, hanem rögtönzött földtörténeti oktatásban is részesülünk, hiszen a szurdokvölgy bemutatja a különböző vulkáni rétegeket is nekünk.

turázás aggtelek barlang erdő

Ha pedig már idáig eljutottunk, akkor semmiképp se hagyjuk ki a Prédikálószék nyújtotta felséges látványt. Ez a Duna és a Pilis egyik legcsodálatosabb panorámája.

turázás aggtelek barlang erdő

Túrázzunk itthon 2.
Túrázzunk itthon 2.Túrázzunk itthon 2.Túrázzunk itthon 2.Túrázzunk itthon 2.
Túrázzunk itthon 2.

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!