Tegyünk rá még egy lapáttal!

Magazin > Turisztikai hírek

A víziturizmus életében mondhatni mérdföldkő lehet, hogy a hazai vízi megállóhelyek szolgáltatásainak színvonala mostantól mérhetővé vált. Méghozzá lapáttal! De hogyan is?

 Utazóna 2016-04-15

A lapátos vízi megállóhelyek védjegye az evezős lapát lett, mely a vízi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások  színvonalát tanusítja. (Ez része a nemzeti tanusító védjegyrendszernek. Feltételeit a Magyar Kajak-Kenu Szövetség dolgozta ki és a Nemzetgazdasági Minisztérium hagyta jóvá.)

A szabadidejükben evezős vízi járgánnyal vízre szálló turisták  és a vízi túrázók számára ad eligazítást az 1-4 lapátos besorolás. A védjegy minősítési szempontrendszere  egyértelműen meghatározza a vízi megállóhelyek szükséges infrastruktúráját: elérhetőség, vizesblokk, sportolási lehetőségek, továbbá az elvárható turisztikai szolgáltatások választékát: szállás, vendéglátóhely, egyéb kiegészítő szolgáltatások.

A minősítés során  több pontból álló szempontrendszernek kell megfelelni, s ennek alapján 4 különböző kategóriába sorolhatók be az állomások. Lehet 1- lapátos, 2–lapátos, 3-lapátos, vagy 4-lapátos a vízi megállóhely. Hasonló kategorizálást találunk a szállodáknál, kempingeknél, fürdőknél -  csillagokkal, vagy a falusi szálláshelyeknél napraforgók számával jelölve a színvonalat. Rövidesen bevezetik az ifjúsági szálláshelyek “hátizsákos” védjegyrendszerét is.

A védjegy használat nem kötelező, de mint minden védjegy biztonságérzetet nyújt a szolgáltatást igénybe vevőnek/fogyasztónak, hogy a besorolásnak megfelelő minőséget kapja, ugyanakkor ösztönzőleg hat a szolgáltatást nyújtóknak a minőség folyamatos megtartására, mert a védjegyek megszerzése nem örök érvényű. Folyamatos ellenőrzés mellett is az elnyert jogosultság meghatározott időre szól- a lapátos vízi megállóhelyek  3 évre kapják meg. Tehát érdemes “rálapátolni”, hogy minél több, minőségi szolgáltatást nyújtva legyen több lapátunk, s várhatóan több túristánk is.

Ebben az évben ítélték oda első alkalommal a lapátos  vízi  megállóhelyek védjegyét. A minősítést országos szinten 12 helyszín kapta meg. Az első ünnepélyes átadásra Budapesten, nem csak a vízi sportok kedvelőinek körében ismert  Római parton,  a hamisítatlan nyár, a vakáció hangulatát idéző Fellini-Kultúrbisztró “intézményében”, ahol a vizes örömökön kívül gasztronómiai és kulturális élményekben is lehet része annak, aki gyalog, bringával, vagy vizen – lapátolva érkezik.

Szerző: szucsi

Tegyünk rá még egy lapáttal!
Tegyünk rá még egy lapáttal!Tegyünk rá még egy lapáttal!Tegyünk rá még egy lapáttal!

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!