Szardínia és Korzika kicsit másként

Magazin > Tengerparti lazulás

Amikor ez a két sziget szóba kerül legtöbbször strandokat, napozást, tengert képzelünk el. Pedig a két sziget sokkal több érdekességet tartogat számunkra.

 Szabó Péter - Utazóna 2016-04-14

Szerencsére a Korzika Holidays mindezt bemutatja nekünk egy változatos programot kínáló körutazással. Mivel szeptember közepén indul a kaland, így nem kánikulában, de kellemes mediterrán őszben kirándulhatunk, miközben nem kell a nyári szezon zsúfoltságát elviselni, azonban a tenger még nagyon kellemes hőfokkal hívogat napi túráink végén egy kiadós pancsolásra.

szardinia korzika olaszország franciaország olaszországi nyaralás franciaországi nyaralás

Mindkét szigetet – mint minden szigetet a Földközi-tengeren – szinte hetenként cserélték egymás között az uralkodók kisebb-nagyobb háborúskodásokkal tarkítva, hogy aztán röpke uralmuk alatt nyomot hagyjanak. Ennek eredményeként szinte minden sziget tökéletes lenyomata az európai, közel-keleti és észak-afrikai kultúráknak. A legjobb az egészben, hogy ezt a változatos, sokszínű, izgalmas világot aránylag kis felületen találhatjuk meg, tehát nem kell körbeutazni a teljes Földközi-tengert ahhoz, hogy képet kaphassunk aktuális uralkodóik hatalmáról és kulturális, művészeti értékeikről, elég csak ellátogatni például Szardíniára és Korzikára.

szardinia korzika olaszország franciaország olaszországi nyaralás franciaországi nyaralás

A másik folyomány a szigetlakók mentalitása. Szinte mindegyikre jellemző a zárkózottság, a belterjesség és büszkeség. Természetesen szeretettel fogadnak, mert megszokták a jövevényeket és nem mellesleg hasznos is számukra, de mi akkor is idegenek leszünk számukra. Ez igaz Krétától Szicílián át Szardíniáig, hogy Korzikát ne is említsük. Makacs, kőfejű banda, de ha bejutsz a „falaikon” belülre, akkor csodálatosak. Nos, ez nem egyszerű, de kezdetnek megteszi, ha például elfogadjuk a szokásaikat, amik között azért akad nem kevés furcsaság.

szardinia korzika olaszország franciaország olaszországi nyaralás franciaországi nyaralás

Mindjárt ott van a szárdoknál a gasztronómia, és főleg a sajt. Ha már éreztek rettentő „illatos” sajtot, az fasorba sincs a szárd sajtokhoz. És ezt is tudják tetézni, mert náluk van egy olyan sajt, amit akkor esznek meg, ha már a sajtlégy belepetézett és a nyüvek fellazították a kőkemény, érett sajtot. Egyes szárdok szerint a sajt nem is finom, ha nem eszik meg a nyüvekből párat az ember. Jó, nem kínozom magukat, mondok inkább finomat – bár az a sajt tényleg finom… -, például a korzikaiak gesztenye lisztből készült polentáját, ami mennyei.

szardinia korzika olaszország franciaország olaszországi nyaralás franciaországi nyaralás

Amúgy mindkét sziget a felfoghatatlan gazdaságú és szépségű kulturális, művészeti, történelmi kincsek mellett természeti szépségükkel is elkápráztatják az embert. Izgalmas és lélegzetelállító látványokat nyújtó szerpentineken hullámzik fel-le az ember a hegyeken, mint egy hullámvasúton, néha kis nyiladékokon kilátással a tengerre. A strandjaik szépsége messze földről híres, nem véletlen, hogy mindkét szigeten méregdrága villák sorakoznak és kikötőikben soktízmilliós eurós jachtok sorakoznak. Márpedig egy multimilliomos bárhová mehetne a világon, de mégis itt tölti az idejét.

Szóval két gyönyörű sziget, két kincses sziget, két ízletes sziget. Fedezzék fel és szerelmesedjenek bele. Nem lesz nehéz.. Ja, és mivel szeptember közepén járnak arra, akkor van az egyik legfinomabb tintahalnak a szezonja, semmiképp ne hagyják ki, mert felséges!

Szardínia és Korzika kicsit másként
Szardínia és Korzika kicsit máskéntSzardínia és Korzika kicsit máskéntSzardínia és Korzika kicsit másként

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!