Pihenni a Dunánál

Magazin > Hazai tájak, wellness

A vízparti nyaralások, pihenések esetén a tavaink jutnak eszünkbe, pedig a folyóink legalább olyan szépek, ha nem szebbek.

 FoltNet Kft. 2016-04-15

A vízparti nyaralások, pihenések esetén a tavaink jutnak eszünkbe, pedig a folyóink legalább olyan szépek, ha nem szebbek.

 

dunai pihenés dunakanyar visegrádi puhenés

Szeptember-október általában már nem a strandolásról szól, de jót napozni, kikapcsolódni, ejtőzni, vízparton pecázni még mindig kiváló idő van ilyenkor. Azonban a rettenetesen zsúfolt Balaton, Velencei-tó mellett legfeljebb a Tisza tó és néhány holtág tud nagy tömegeket vonzani, pedig rengeteg folyónk csodálatos környezettel hívogatja a vendégeket. Hiába.

dunai pihenés dunakanyar visegrádi puhenés

Nemrég az utolsó kánikulai napok egyik vasárnapján a Dunakanyarra esett a választásunk. Az egyik legjobb döntésünk volt. A környezet lenyűgöző. Zebegény, Nagymaros felől nézve a Pilis, Visegrád hegyei és a gyönyörűséges Dunával ékes panorámája ad keretet a strandolásnak, a Pilismaróti oldalról meg a Börzsöny dombjai. Egyik szebb, mint a másik. A különbség, hogy Zebegénynél kavicsos-köves, Pilismarótnál homokos a part, viszont itt előfordulnak nagyon kagylós részek is, tehát mindkét helyen elkél a strandcipő. Ezt leszámítva a víz tisztasága elképesztően jó: combközépig állva a sodrásban még látni a lábujjunkat.

dunai pihenés dunakanyar visegrádi puhenés

Amúgy a sodrás nem vészes – akkor még nem volt magas vízállás, mert akkor keményebb lett volna -, de nem hősködik ilyen helyen az ember. Kivéve, ha van egy jet skíje, mert akkor hasítja a habokat. Rengeteg motoros és kézi hajtású vízi járművet láttunk. Családos kenutúrázókat, sportos kajakozó párokat, motorcsónakázó csajozókat, jachtozó méltóságos urakat, nagyhajós városnéző nyugdíjasokat és dörmögve hömpölygő tankhajós melósokat.

 

A levegő tisztasága a sok hajó ellenére mennyei és az ártéri erdők lombjai alatt az árnyékban kellemesen hús szellő lengedez. Ha akar az ember, akkor elslattyog a halashoz, vagy a palacsintázóig és megtömi a hasát, de ha a hűtőtáska tele van, akkor erre sem kell energiát pocsékolni és teljessé tehető a henyélés. Egy könyv, vagy az sem, csak méla bámészkodás és a szélben susogó fák, meg a folyópart loccsanása kellemes félálomba ringatja az embert, miután előtte végigrohangálta a partot és jól kiúszkálta magát a folyóban.

dunai pihenés dunakanyar visegrádi puhenés

Méltatlanul bánunk a folyóinkkal, pedig csodálatosan szépek és bőségesen kihasználhatnánk a lehetőségeket, miket kínálnak. Nektek melyik folyószakasz a kedvencetek?

Pihenni a Dunánál
Pihenni a DunánálPihenni a DunánálPihenni a Dunánál

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!