Osztrák konyha: Készíts gőzgombócot!

Magazin > Gasztronómia

Ha betérünk egy osztrák hüttébe, vagyis étterembe, szinte kötelező programnak számít kipróbálni a mennyei gőzgombócot. Az étel különlegessége, ahogy azt már a neve is sejteti, gőzben kell megfőzni

 Utazóna 2016-04-14

A gőzben főzés ne okozzon senkinek se fejfájást, nincs szükség különleges eszközökre, egy egyszerű trükkel bárki elkészítheti ezt a tradicionális desszertet.

 Az egyszerű és hétköznapi összetevőkből végül egy gombóc készül, amibe szilvalekvár kerül és, amit végül vaníliasodóval nyakon öntünk és cukrozott mákkal megszórunk. Ugye milyen jól hangzik? Ha Te is kedvet kaptál hozzá elő a köténnyel, irány a konyha!


Hozzávalók:
•    50 dkg liszt
•    10 dkg szilvalekvár
•    3 dkg vaj
•    2,5 dkg élesztő
•    2,5 dkg cukor
•    2,5 dl langyos tej
•    1 tojás
•    1 csipet só
•    1 citrom
•    mák a szóráshoz


Elkészítés menete:
A gőzgombóc kelt tésztából készül, így az élesztőt előbb fel kell futtatni langyos tejben, a cukorral együtt elkeverve. Ehhez érdemes 50 fokra állított sütőbe helyezned a keverékkel megtöltött edényt vagy bögrét. Amíg felfut, addig mérd ki a többi hozzávalót. A lisztet készítsd egy tálba, a közepébe vájj egy lyukat, és ha felfutott az élesztő, abba töltsd.

Add hozzá a tojást, a vajat és a sót, reszeld hozzájuk a citrom héját, majd dolgozd homogén masszává az egészet. Akkor jó, ha elengedi az edény falát a tészta. Amikor ez megtörténik, egy laza szövetű konyharuhával fedd le - esetleg előtte szórj egy kis lisztet a tetejére -, majd meleg helyen keleszd a duplájára, ehhez nagyjából egy órára lesz szükséged. Amikor ez letelt- és a tészta szépen megnőtt, lisztezett felületen tekerd hengerré, majd vágj belőle egységes méretű szeleteket. Ezek mindegyikét töltsd meg szilvalekvárral, majd készítsd belőlük gombócot. A gombócok, ahogy a nevük is elárulja, gőzben főnek készre.

Hogy ezt megoldd, kell egy erre alkalmas edény, vagy ha az nincs, akkor szükséged lesz egy mélyebb lábasra, abba tölts forró vizet, tedd a tűzhelyre, és a víz szintje fölé egy leheletnyivel tegyél egy szűrőt, vagy tortaforma alját, vagy bármit ami ehhez hasonlít. Ahhoz, hogy ott is maradjon, érdemes valamivel alátámasztani, a lényeg, hogy stabil maradjon akkor is, amikor ráhelyezed a gombócokat. Ezután tégy erre a lapra egy sütőpapírt, helyezd rá a gombócok egy részét - amennyi ráfér -, majd fedd le őket, és fedő alatt főzd 15 percig. Amikor ez letelt, vedd ki a gombócokat, és jöhet a következő adag. Az egyik ilyen során elkészítheted a vaníliasodót. A végén ne felejtsd el mákkal jó alaposan megszórni.

Forrás: Femina.hu

 

Osztrák konyha: Készíts gőzgombócot!

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!