Melyik a világ legjobb pálinkája?

Magazin > Világkörüli utazás

Pontos válasz sosem lesz erre a kérdésre, mert ki az a bolond, aki mindehhez végig kóstol több ezer pálinkát?

 Szabó Péter 2016-04-28

De ha végig is kóstolná, már a felénél elvesztené a fonalat és nem emlékezne az elsőre. Akárhány kiváló pálinkákkal, párlatokkal kapcsolatos verseny, fesztivál létezik a világon, a teljességet egyik sem képes biztosítani, tehát csak az indulókat tudja versenyben megméretni. Ennek ellenére a kiemelkedő színvonalú pálinkákat/párlatokat érdemes kiemelni és kiszűrni a silány termékeket, mert a fene se akar pocsék torokkaparókat, orrfacsarókat inni. Tisztességes piatúrázók elmondásaiból – és néha sajnos saját tapasztalatokból is - tudjuk, hogy nem egyszer futottak bele olyan kegyetlen itókákba, amik egyetlen célja az elrettentés lehetett, más élvezeti értékét senki sem fedezte fel. Az ilyen gasztronómiai traumák elkerülésére érdemes néhány praktikát megjegyezni.

A pálinkák és párlatok legfontosabb értékmérői az illat, íz és alkoholtartalom szentháromságában mérhetők. Azt mindenképpen megállapíthatjuk, hogy az a gyümölcspárlat, ahol nem érezzük a gyümölcs illatát már nem tekinthető jó itókának. Amelyiknél már szúrós, erőszakosan alkoholos, netán körömlakkszerű illat is társul, azt nyugodtan tekinthetjük silány förmedvénynek, amit csak azok isznak meg, akiknek a „tök mindegy, csak ártson” irányelv határozza meg az alkoholfogyasztásukat. Amennyiben ilyen pálinkával találkozunk, az azt jelenti, hogy a főzője nem vette le az elő és utópárlatot a finomításkor. A jó pálinkának tehát alkoholfoktól függetlenül olyan illata és később íze kell legyen, mint egy lekvárnak.

De legyünk tisztában néhány alapfogalommal, hogy tudjuk, mivel állunk szemben, és vegyük komolyan, mert a pálinkák/párlatok, ha nem megfelelően készítették őket komoly egészségkárosodást okozhatnak!

·         réz eleje – a minden főzés során először megjelenő párlat. Fogyasztásra nem alkalmas! Mérgező metil alkoholt tartalmaz! Látáskárosodást, nagyobb mennyiségben vakságot okozhat!

·         alszesz – az első lepárlás eredménye. Fogyasztásra nem alkalmas! Még finomítani kell.

·         előpárlat – az alszesz finomításakor először megjelenő párlat. Fogyasztásra nem alkalmas!

·         középpárlat - Az előpárlat után megjelenő párlat ez a PÁLINKA, mely fogyasztásra alkalmas.

·         utópárlat – a középpárlat (pálinka) után megjelenő párlat. Fogyasztásra nem alkalmas!

Amennyiben figyelmetlen volt a pálinkafőző, akkor még az un. tisztázással, azaz az alszesz újbóli lepárlásával javíthatja a hibát.

Érdekes, hogy a leghíresebb pálinka és párlatversenyeken kevés magyar pálinkafőző szerepel és ha indul is, nem mindegyik ér el kiemelkedő eredményt. Ez még akkor is igaz, ha 2015-ban az Agárdi pálinkafőzde nyerte el a legjobb főzde díjat, de sokat mondó, hogy Vértes Tibor főzőmester is Burgenlandban tanulta a szakmát.

Akit tehát érdekelnek a jó gyümölcspárlatok, pálinkák, azok utazgassanak Ausztriába, Németországba, Svájcba és kóstolgassanak helyi főzdék alkotásaiból. Meglepően pozitív élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodhatnak. A 2016-os nagyhírű Destillata versenyen például megint a sógorok és a németek taroltak. A több száz aranyérmes közül a 15 magyar induló 6 aranyérmet szerzett, ami azért jelzi, hogy van még némi lemaradásunk tőlük.

Aki tehát a legjobb gyümölcspárlatokat keresi, az utazzon kicsit nyugatabbra tőlünk és keresse Gerhard Liebl, Georg Heibl vagy Fridolin Baumgartner párlatait

ők lettek a 2016-os Destillata legjobbjai -, de ha ez nehézkes, akkor látogasson el az április 28-án induló Belvárosi Pálinka Napokra és kóstolgasson, mert itthon is akadnak kiváló itókák. Ami a fontos: legyen bátorsága kimondani, ha nem ízlik, mert senki sem kötelez senkit arra, hogy pocsék lőrét igyon. Egyesek szerint ez férfias szokás, de valójában csak az idióták isznak silány pálinkát. Egészségükre!

Melyik a világ legjobb pálinkája?
Melyik a világ legjobb pálinkája?Melyik a világ legjobb pálinkája?Melyik a világ legjobb pálinkája?

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!