Megmenekül a Kelenföldi indóház

Magazin > Turisztikai hírek

Budapest-Kelenföld vasútállomás 137 éves indóházában kap helyet a Közlekedési Múzeum legújabb kiállítóhelye. Az állomásépület teljes felújításával, bővítésével új múzeumi kiállítóhely a vasútbarátok és a kisgyermekes családok számára különlegesen izgalmas helyszín jön létre.

 Utazóna 2021-02-21

Az 1884-ben épült Kelenföldi indóház az ország egyik legrégebbi állomásépülete, amely a közelmúltig be is töltötte ezt a szerepét. A 4-es metró projekt részeként épült aluljáró miatt azonban funkcióját az elmúlt években teljesen elveszítette, a MÁV pénztár kiköltözött belőle és állapota tovább romlott, így félő volt, hogy az egyébként dinamikusan fejlődő, átalakuló Etele tér közelségében idővel lebontják.

A műemléki védettség alatt álló, szebb időket megélt épületet múltjához méltó funkcióval újítják fel. A Közlekedési Múzeum az Építész Stúdiót bízta meg az építészeti tervek elkészítésével, akik az eredeti épület műemléki jellegének, karakterének tiszteletben tartása mellett azt az új funkcióknak megfelelő kortárs építészettel is kiegészítik.

 Az állomásépület teljes felújításával, bővítésével létrejövő új múzeumi kiállítóhely a vasútbarátok és a kisgyermekes családok számára különlegesen izgalmas helyszín jön létre. A vasúti épület így megmenekül a pusztulástól, és színvonalas műemléki helyreállítása is megtörténik. A bemutatóhely fő attrakciója egy a vasúttörténeti kiállítást kiegészítő terepasztal lesz. Az állandó kiállítást múzeumpedagógiai foglalkozások és időszaki kiállítások is színesítik majd.

A Közlekedési Múzeum arra biztat mindenkit, hogy járuljon hozzá Budapest egyik legrégebbi vasúti emlékének megmentéséhez, a Kelenföldi indóház újjászületéséhez, . Akinek van régi képeslapja, fényképe, egyéb tárgyi emléke, története, ami Kelenföldhöz kapcsolódik, és szívesen megosztaná másokkal is, jelentkezzen a kelenfold@kozlekedesimuzeum.hu email címen. Kérik továbbá, hogy segítsék munkájukat a  kelenfold.kozlekedesimuzeum.hu honlapon található kérdőív kitöltésével, ahol lehetőség nyílik egyéb javaslatok megfogalmazására, például a tervezett rendezvényekkel, a kisgyerekeseknek szóló programokkal kapcsolatban.

A Kelenföldi indóház látványtervei, forrás: Közlekedési Múzeum / Építész Stúdió

Megmenekül a Kelenföldi indóház
Megmenekül a Kelenföldi indóházMegmenekül a Kelenföldi indóházMegmenekül a Kelenföldi indóház

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!