Máltai Jazz Fesztivál 2023

Magazin > Programajánló

A Festivals Malta és a Nemzeti Örökségvédelmi, Művészeti és Önkormányzati Minisztérium idén 33. alkalommal rendezi meg a Máltai Jazz Fesztivált.

 Utazóna.hu 2023-04-21

A Fesztivál, mely szinergiát kíván teremteni a feltörekvő és a vezető zenészek között, a Festivals Malta portfóliójának legkiemelkedőbb nemzeti és nemzetközi eseménye.

A fesztivál július 10-én veszi kezdetét az Embassy Hotelben Daniel Sant, William Smith és Dean Montanaro nyitókoncertjével. A fesztiválhét esti koncertekkel folytatódik a Valletta City Theatre-ben, a The New York Blue Quintet műsorával, amelyről köztudott, hogy a hard bop hagyomány egyik legfontosabb képviselője New York legjobbjainak, Joe Magnarelli és Jeb Patton közreműködésével.

A művészeti vezető, Sandro Zerafa nyilatkozata szerint „A fesztivál egyedülálló Európában, és ismertsége egyre nő. Egyike azon ritka kulturális eseményeknek, amely a művészi kiválóságot és a népszerűséget ötvözik. Egy olyan korszakban, amikor a jazzfesztiválok felhígulnak, és eltávolodnak a jazztől, a Máltai Jazzfesztivál megőrizte művészi integritását, miközben egyre újabb közönséget vonz.”

Az idei év egyik főszereplője a 23 éves, a legjobb új előadónak és a legjobb vokális jazzalbumnak járó  Grammy-díjjal díjazott, Samara Joy. Nagy reményeket fűznek az ifjú művész zenei karrierjéhez. Samara Joy július 14-én lép fel a Ta’ Liesse-ben. Ugyanezen az estén áll színpadra Immanuel Wilkins, énekes, szaxofonos és Blue Note előadó is.

A Máltai Jazz Fesztiválon a világ egyik legelismertebb trombitásaként ismert Raynald Colom, valamint Kurt Rosenwinkel kvartettje, Greg Hutchinson, Doug Weiss és Nicola Andrio is helyet kap. A Laurent Coq Trio és a vezető férfi jazz énekes, Kurt Elling is várhatóan visszatér a Fesztiválra. Elling, valamint Charlie Hunter gitáros és zenekara bemutatja funk és soul projektjüket, a SUPERBLUE-t. A helyi jazz veteránja, Paul Giordimaina és triója a néhai Charles 'City' Gatt előtt tiszteleg, az Ukrajnában élő máltai szaxofonos, Carlo Muscat és kvartettje pedig Carlo Wool című albumáról ad elő.

A jam session-ök hagyománnyá váltak, a helyi Offbeat jazz bárban tartják. Ezek az ingyenes jam session-ök nagyban hozzájárulnak a hozzáértő jazz közösség kialakulásához. A fesztivál lehetőséget biztosít a jazz rajongóinak és fiatal zenészeknek, hogy ingyenes mesterkurzusokon vegyenek részt professzionális jazz zenészekkel, akik betekintést nyújtanak a jazz stílusaiba és technikáiba – a fesztivál idén Immanuel Wilkins, Laurent Coq, Francesco Ciniglio, Jep Patton és John Magnarelli (Blue Note Collective) mesterkurzusait kínálja többek között.

A Máltai Jazz Fesztivál Vallettában kerül megrendezésre július 10. és 15. között. További információk: www.festivals.mt/mjf

 

Máltai Jazz Fesztivál 2023
Máltai Jazz Fesztivál 2023

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!