Legszebb Közép- és Dél-Dalmát strandok

Magazin > Horvát nyaralás

Még bőven van idő élvezni a horvátországi strandokat, bemutatunk néhányat a legjobbak közül.

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Azért kezdek a déli részekkel, mert ők a kedvenceim. Előre bocsájtanám, hogy a lista rettentően szubjektív és teljesen igaza van annak, aki azt mondja, hogy egy eldugott kis öböl képes olyan élményt nyújtani, amilyet a legjobb strandok sem képesek soha, de kellenek példák, hogy azokra alapozva az ember megtalálhassa a neki tetszőt.

Ha a címben jelzett régió, akkor Zlatni Rat. A látvány fenséges: egy káprázatosan fehér cápafog zöldes pínea ínnyel harap bele a tengerbe. Horvátország egyik jelképe, a legszebb tengerpart és strand a világon Brac sziget partja. Sokakat lelohaszt, hogy nem homokos, hanem aprókavicsos, de ettől még az egyik legkedveltebb partszakasz Horvátországban.

 dalmát tengerpart horvát nyaralás

A másik részegítő látvány a régióban Makarska strandjai. Nem is a tengerparttól ájul el az ember, bár az is szemkápráztató élmény, hanem a Biakovó-hegység égbeszökő szürke sziklái és az ehhez társított fenyőerdők zöldje és a tenger kékje. Olyan felháborító giccs, hogy már szép. Egyszerűen imádom, és hál' istennek volt annyi eszem, hogy ide mentem nászútra, mert egy éltre meghatározta az utazási mániámat és a szépérzékemet.

 dalmát tengerpart horvát nyaralás

Egy lépésnyire tőle Baska Vodán hasonló az élmény, csak kisebb a városka és van, akinek ez jobban tetszik…

 dalmát tengerpart horvát nyaralás

Onnan meg aztán tényleg csak pár centire található Brela büszkesége, a brelai szikla. Tényleg hangulatos.

 dalmát tengerpart horvát nyaralás

Aki már látta Hvar szigetét fentről, az érti, miért beszélnek olyan nagy rajongással róla és a strandjairól. Öböl öböl hátán, hófehér homokos, kavicsos strandok tömkelege csalogatja az embert és a tenger olyan tiszta… Tulajdonképpen nem lehet kiemelni egyiket sem, inkább végig kell járni az összeset.

 dalmát tengerpart horvát nyaralás

Dubrovnik strandjának különleges szépségét a város közelsége és annak kivételes panorámája adja. Szinte alig kell kimozdulni a rettentően zsúfolt kirakatváros néha dühítően zsongó, zajos, lüktető turistaáradatából és máris egy megnyugtató oázisból tekinthetjük meg a gyönyörű város erődfalait. Néha jó ide elvonulni…

Ha már a környéken járunk, akkor kötelező átmenni Mljet szigetére, mert gyönyörű. Nagyjából az egész sziget egy nemzeti park, és aki már látta, az tudja, miért. Aki még nem látta, annak kötelező megnéznie, életre szóló élmény lesz. Fürdeni a belső öbölben is lehet, de a szigeten mindenhonnen gyönyörű.

Egyesek szerint Vis szigetén a legtisztább az Adria, amivel nehéz vitatkozni, hiszen ugyan mitől lenne összepiszkolva, ha csak 4000 ember lakja. Aki eljut ide az látogassa meg a Stiniva öblöt. Ha majd odaértek megértik, miért…

 dalmát tengerpart horvát nyaralás

Persze még rengeteg csodás strand található a régióban, kérlek írjátok meg, melyik a kedvencetek!

Legszebb Közép- és Dél-Dalmát strandok
Legszebb Közép- és Dél-Dalmát strandokLegszebb Közép- és Dél-Dalmát strandokLegszebb Közép- és Dél-Dalmát strandokLegszebb Közép- és Dél-Dalmát strandok
Legszebb Közép- és Dél-Dalmát strandokLegszebb Közép- és Dél-Dalmát strandokLegszebb Közép- és Dél-Dalmát strandok

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!