Legjobb 10 borturisztikai desztináció közt vagyunk

Magazin > Turisztikai hírek

A Bounce által készített listán Magyarország az első tíz között szerepel a világ legjobb borturisztikai desztinációi közül. A vizsgálat során a borfogyasztást, a bortermelést, a szőlőültetvények számát, a bortúrákat és egy üveg bor átlagos árát vették figyelembe.

 Turizmus Online 2022-01-03

A lista első helyén Olaszország áll, mint a világ legnagyobb bortermelője: ahol 400 szőlőfajta és 100 ezer lakosra vetített 82 millió hektoliter bor szerepel.

A dobogó második helyezettje a legjobb bortúrákkal rendelkező és legnagyobb borfogyasztónak számító Portugália, harmadik pedig a legtöbb szőlőtermesztésre használt területtel rendelkező Spanyolország. Majd Franciaország és Új-Zéland következik a rangsorban.

Mi a tizedik helyen állunk, így bekerültünk a világ tíz legjobb borvidéke közé, Franciaország, Új-Zéland, Görögország, Chile, Argentina és Ausztrália után következve a rangsorban, megelőzve az osztrákokat, a románokat, a cseheket és a németeket is.

Országunkban a Bounce adatai alapján 18,5 millió hektoliter bort iszunk, 28 millió hektolitert termelünk 100 ezer főre vetítve 67 ezer hektárnyi területen. 100 ezer főre 667 bortúra jut, és egy üveg bor ára átlagosan 4,32 dollár (azaz kb 1400 forint).

Legjobb 10 borturisztikai desztináció közt vagyunk
Legjobb 10 borturisztikai desztináció közt vagyunk

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!