Kútba estem Karpathoson

Magazin > Görög pillanatok

Mármint Pigadiába, Karpathos fővárosába zúgtam bele, ami görögül kutat jelent. Szó mi szó élvezet kortyolgatni az élményeket, amiket kínál.

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Pigadia kicsi, alig 3000 fő lakja. Mármint szezonon kívül. Szezonban vannak legalább háromszor annyian. Ilyenkor hazajönnek a helyi háztulajdonosok, hogy apartmanjaikat, kis hoteljeiket, magánházaikat és a nagyobb hoteleket megnyissák a betóduló turisták előtt. És jönnek csőstül, mert öröm itt lenni.

A zömük az USA-ból érkezik – a Personal Tours kínálatában szereplő panziók, apartmanok, hotelek tulajdonosai szinte mind ilyenek -, és ennek van egy számomra szó szerint hatalmas előnye: a kaják mérete amerikai elvárásokhoz igazított, azaz itt éhen halni esélytelen. Amúgy az éttermek tulajdonosai is zömmel az USA-ból jönnek ide, ergo… Szóval Pigadiában éhes embert még senki sem látott. A másik előny, hogy egyéb tekintetben is igényesek, így itt a tisztaság és a jó modor alapellátás. A sajátos előny, hogy szeretik a magyarokat, főleg, ha elmondjuk, hogy mi a Kárpát-medencéből érkeztünk. Ha úgy vesszük mindannyian Kárpátiak vagyunk.

karpathos görögország nyaralás personal tours last minute görögország

Mivel Pigadia a fő kikötője Karpathosnak, így ez minden túra kiindulási pontja, illetve itt mindig történik valami. bármi, amire a szigeten szükségünk van turistaként, azt itt megkaphatjuk és a buszjáratok is értelem szerűen mindig itt kezdődnek és érnek véget. 

Karpathos leghosszabb egybefüggő strandja, a Vrontis a központtól alig 2-300 méterre kezdődik, így aki a kikötő kellős közepén, a tavernák, kávézók, bárok, boltok tőszomszédságában lakik, annak is egy kellemes sétával elérhető az egyik legtisztább tenger, amit valaha is láttak. Azonban kéretik óvatosnak lenni, mert a csodás homokos partból ahogy a vízbe lépünk, észrevehetjük, hogy a homok alatt lapos kis sziklák bújnak meg, amelyeket csúszós, zöld növényzet fed, így ajánlott a fürdőcipő használata a sérülések és a könnyebb vízbejutás érdekében.

karpathos görögország nyaralás personal tours last minute görögország

Pigadia ugyan kicsike, mégis nyaranta több kulturális rendezvényt láthatunk itt, a tengerhez közeli szabadtéri színpadán pedig szinte minden héten előadások zajlanak. 

A várost amfiteátrumszerűen építették fel a kikötő körül. A kikötőnél egy hatalmas kőszikla található, melynek csúcsán az ókori akropolisz romjai tekinthetők meg. Mindenhol színes házak és házikók, ezért Pigadia szűk utcáin sétálgatni mindig öröm. Érdemes meglátogatni a már említett Posidio akropoliszt – útba esik a temető is, és mindkettő panorámája lélegzetelállító - és a pici városi múzeumot, de ne hagyják ki az Agii Apostoli főtemplomot és szépséges falfestményeit. A kis túrákat kedvelők pedig fél órás sétával elérhetik az ókorból származó Agia Fortini bazilikát.

karpathos görögország nyaralás personal tours last minute görögország

Szóval a vízforrásokkal teli Pigadia-ban bár mindig történik valami, de főváros pozíciója ellenére békés, bájos, szeretni való hely különleges emberekkel.

Kútba estem Karpathoson
Kútba estem KarpathosonKútba estem Karpathoson

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!