Karneváli forgatag a cölöpökön

Magazin > Városlátogatás

Velence a karneválok egyik csúcsa, de ez inkább csak Velence legendájának köszönhető, méretben és egyebekben máshol többet adnak. Mégis, Velence kötelező mindenkinek februárban.

 Szabó Péter 2016-04-14

Mármint egészen pontosan Hamvazószerda előtt két héttel kezdődik, ami január 28-ra esik és Húshagyókedden, azaz február 9-én fejeződik be, hogy aztán elkezdődjön a Nagyböjt. Na de addig…

Először 1268-ban rendezték meg és igen hamar híre ment fülledt érzékiségének. Hát kérem, Velence nem csak gazdag volt, hanem felettébb szabatos a testiség tekintetében. A maszkok takarásában titkos légyottokat lehetett lebonyolítani és a jó velenceiek éltek is az alkalommal. A kéj és mámor ételben, italban, szerelemben, hihetetlen pazar ruhakölteményekben, arannyal és ékszerekkel díszített álarcokban és természetesen ünnepi pompába öltöztetett palotákkal igazolta vissza Velence messze földön híres gazdagságát. És ki ne szeretne gazdagnak látszani, vagy akár csak egy röpke időre annak érezni magát, vagy legalábbis megfürdeni a gazdagság teremtette szépségben, csodákban.

Velencei karnevál

 

A helyzet nem sokat változott, ma is ez a tradíció lengi körül a velencei karnevált. Gazdagok és híresek tömegével bolondoznak ilyenkor errefelé és kergetik az élvezeteket. Velence amúgy is a turistákból él, de ilyenkor különösen sok vendég érkezik a cölöpvárosba. A tereken, hidakon, utcákon, vaporettókon alig hallani olasz szót, de a hangulat ettől még nagyon velencei, mert mindenki igyekszik idomulni a hely szelleméhez. Legfeljebb nem Giovannival és Giovannával, hanem Ingriddel és Carlos-szal, Jekatyerinával és Georg-dzsal ismerkedik meg az ide látogató, de ami a lényeget illeti, az pont ugyanaz lesz, mint 1268-ban.

Velencei karnevál

Természetesen amíg eljut az ember a kapcsolatfelvételig, addig sok mindennek meg kell felelni. Maszk nélkül Velencében a karnevál alatt az ember félkarú óriás, tehát az első dolgunk ezt beszerezni. A figyelemfelkeltés másik módja, ha a maszk mellé korabeli öltözeteket is beszerzünk kalaptól a topánkáig bezárólag. Aranyáras projekt, de a „szakértők” szerint megéri a felhajtás. Ha mégsem, akkor legfeljebb bánatunkban beülhetünk egy jó étterembe és leehetjük/leihatjuk magunkat a szivárványszínű konfettiig, ami addigra természetesen a földön hirdeti, milyen nagy buli is volt itt nemrég.

Velencei karnevál


A karnevál amúgy egy bitang nagy képmutatás: két héten át tobzódik mindenki az élvezetekben – ételben, italban, mulatozásban, szexben… -, hogy aztán mindezen vétségeket a Karnevál Hercegének fejére olvassák, bűnösnek kiáltsák ki és máglyára vessék, elégetve vele a város minden lakójának bűnét, melyet magára vett a nyomorult. Megszabadulva bűneiktől már sokkal kényelmesebben élhetik tovább életüket.

Fő szabály: sose érkezz Velencébe autóval, mert a karnevál alatt nincs óra, hogy ne pezsgőzz valahol. Ezért a város-környéki kempingek valamelyikében érdemes leállítani az autót, ott bungalót vagy lakókocsit bérelni éjszakára, és busszal, vagy vaporettóval jutni el az óvárosba.

A karnevál végén pedig egy jó tanács a babonásoknak: aki a „redentore hajnalán” az Adria vizével vetett magára keresztet, az egész évre mentesül a betegségektől.
 

Ha te is kedvet kaptál Velencéhez, nézz bele ajánlatunkba!
 

Velencei karnevál

Képek forrása: giornalettismo.com, venice-carnival-italy.com, insignia-lb.com, carnevale.venezia.it, chinaoilpaintinggallery.com

Karneváli forgatag a cölöpökön
Karneváli forgatag a cölöpökönKarneváli forgatag a cölöpökönKarneváli forgatag a cölöpökönKarneváli forgatag a cölöpökön

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!