Jobban jár a négyévszakos gumival..

Magazin > Hasznos tippek utazóknak

Amikor felmerül, hogy milyen gumit válasszunk, téli-nyári szettet vagy négyévszakos abroncsokat, akkor bizony hamar egy vita közepén találjuk magunkat. Még mindig sokan kételkednek a négyévszakos abroncsok minőségében, mondván, ha minden tud, akkor valójában semmit sem.

 Utazóna.hu 2023-03-07

Ez egy elég nagy általánosítás, és bár való igaz, hogy bizonyos esetekben a téli-nyári szett váltogatása a jó választás, de olyan esetek is vannak, amikor a négyévszakos abroncsok mellett érdemes letenni a voksunkat.

Tény, persze, hogy a négyévszakos abroncs sem való mindenkinek. Az all season abroncs azok számára lehet jó választás, akik keveset vezetnek, mindössze heti pár alkalommal van szükségük az autójukra. Mivel az autó nincs napi használatban, a négyévszakos abroncs is jól tud teljesítni. Ennek a típusnak is vannak előnyei, melyeket, ha valóban csak ritkán gurul ki az autónk a garázsból vagy a ház elől, mindenképp érdemes figyelembe venni.

A négyvészakos gumik előnyeiről

A négyévszakos abroncsok legnagyobb előnyének azt tartják, hogy meg lehet vele spórolni a téli-nyári abroncscserét, és persze a két szett tárolásából adódó költségeket. Ez természetesen vitathatatlan előny, hiszen sokan nem tudnak eltárolni négy abroncsot, így kénytelenek fizetni érte, ahogyan a téli és nyári szettekért is. Ha négyévszakos gumink van, akkor csak azt a szettet kell fizetnünk, és persze a csere árával sem kell évente számolnunk.

Amit szintén fontos tudni a négyévszakos gumikkal kapcsolatban, hogy bár nem érnek el olyan magas teljesítményt havas-jeges körülmények között, mint a téli abroncs, illetve nagy melegekben, a nyári, viszont az elmúlt évek hűvösebb, csapadékosabb nyarain, és az enyhe teleken, igenis jó teljesítményt várhatunk tőlük. A tesztek alapján egy négyévszakos prémium abroncs képes legalább olyan jól teljesíteni a hűvösebb, esős körülmények között, mint egy nyári gumi.

Amire a négyévszakos abroncsok esetében érdemes odafigyelni

Most, hogy tisztában vagyunk a négyévszakos abroncsok előnyeivel, azt sem árt, tudni, hogy milyen all sesaon abroncsokat érdemes választani, és persze van pár tényező, amit mindenképp jó, ha tudunk, mielőtt emellett a típus mellett tesszük le a voksunkat. Az egyik dolog, amit mindenképp tudnunk kell, hogy a négyévszakos gumikból a prémium márkákat érdemes választani, annak ellenére, hogy a ritka használatkor téli-nyári szett esetén az olcsó gumikat szokták javasolni. Ez pedig valószínűleg magasabb árat fog jelentnek.

Szintén számításba kell vennünk, hogy bár cserélni nem kell télen-nyáron a gumit, de évente kétszer érdemes ellenőriztetni, ha pedig szükséges centríroztatni. A négyévszakos gumi élettartama is alacsonyabb, mint a téli-nyári abroncsoké. Míg egy téli vagy nyári gumi 6-8 évig is használható, addig a négyévszakos abroncsokat 3-4 évente szokás cserélni. Ha tehát négyévszakos abroncsban gondolkodunk, akkor nem árt ezeket a tényezőket is számításba venni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne jó választás az all season szett az autónkra.

Jobban jár a négyévszakos gumival..

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!