Jó hír napimádóknak és a strandok kedvelőinek!

Magazin > Hazai tájak, wellness

Július 10-én Pesterzsébeten megnyílt a jódos-sós gyógyvizéről ismert fürdő strandja is.

 Utazóna 2019-07-23

Budapest XX. kerületében, a Duna közelében adták át a Pesterzsébeti Jódos-Sós fürdő teljesen átépített strandját. A nagy múltú strandfürdő hosszú évek óta nem fogadott vendégeket, pedig már a múlt század 30-as éveiben  is kedvelt hely volt a felfrissülni, pihenni vágyók körében. Akkortájt a medencéket a Duna vizével töltötték fel. A terület bérlője (Földváry János) vízkutatást végeztetett, melynek eredményeként Budapesten egyedülálló típusú, jódot, konyhasót és jelentős mennyiségű brómot is tartalmazó vízre bukkantak, melyre gyógyászati célú fürdőt létesítettek.

A fürdő, bár kivételes gyógyhatású vize miatt nagyobb figyelmet érdemelt volna, a legutóbbi évtizedekben mostoha körülmények között működött. Az ezredforduló után először a strandterülete, majd a gyógyászati részlege is bezárt. Az újraélesztés 2018-ban kezdődött a zárt termálfürdő felújításával, melynek részleges átadása 2018 decemberében megtörtént.

A teljes komplexum ünnepélyes átadására-  melyről külön írásunkban számolunk be - a szalagátvágásra július 10-én, a strandnyitással egyidejűleg került sor. Nyár lévén elsősorban a napimádók és strandok kedvelői számára jó hír, hogy egy hatalmas napozó területen kényelmes napozóágyak, korszerű öltözők, vizes blokkok, szabadtéri tusolók várják a vendégeket. Sajnos az elültetett fák árnyékára még várni kell, de a hajós gyermekmedence fölött napvitorla óvja a kicsiket. A sekély, 50 cm-ig mélyülő gyerekpancsolóban a játékhajón kívül mini csúszda is várja az apróságokat. A nagyobbaknak, felnőtteknek egy hullámfürdő és egy úszómedence nyújt aktív kikapcsolódást.

2 in 1  A strandnyitással egyidejűleg két, gyógyvizet is tartalmazó kiúszós medencét is birtokba vehettek azok, akik a gyógyulást az élményszerzéssel is szeretnék összekötni. Az árnyékolóval ellátott medencék egyikében élményelemek, a másikban sakktáblák várják a vendégeket.

Természetesen nem hiányoznak az elmaradhatatlan strandkellékek: fagylaltozó és büfék. Utóbbiak a street food stílust követő food truck típusú kocsikból szolgálják ki az éhes/szomjas vendégeket.

A július 10-i megnyitóval egy 13 medencés, több funkciós, egész évben üzemelő igényes kivitelű gyógy-élmény-és strandfürdővel lett gazdagabb nem csupán Pesterzsébet és környéke, hanem az egész főváros.

(Szucsák Éva)

Jó hír napimádóknak és a strandok kedvelőinek!
Jó hír napimádóknak és a strandok kedvelőinek!Jó hír napimádóknak és a strandok kedvelőinek!Jó hír napimádóknak és a strandok kedvelőinek!Jó hír napimádóknak és a strandok kedvelőinek!

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!