Hová menjünk augusztusban külföldön?

Magazin >

Most a szokásos programajánló helyett egy más ajánlattal érkezem, ami szerintem időszerű és remélem találkozik az igényekkel.

 Utazóna- Szabó Péter 2018-08-06

Baromi meleg van. Ilyenkor az ember inkább strandokat keres, hogy felüdülhessen és nem városi programokat. Ezért úgy gondoltam, hogy most sokkal jobban járunk, ha megnézzük, melyek lettek 2018-ban az év legjobb európai strandjai. Választási lehetőségnek épp időszerű és ideális. Most a europeanbestdestinations.com listáját mutatjuk be.

 

Lehet, hogy nem az én szempontjaim szerint választottak az ítészek, de kösse fel az alsóneműjét, aki vitázni akar velük. Ugyanis az első helyre rangsorolt Carvoeiro, mely a portugál Algarve-ban található kétségtelenül csinos darab. Szép sziklás rész öleli körbe a bársonyos homokos plázst, mely egy medence tisztaságú tengeröbölbe torkollik, felette a városka hangulatos épületeivel… Meseszép látvány.

 

A másodiknak választott Marathonisi sziget Zakynthosnál sem utolsó, bár nálam, ha Zakynthos, akkor akad jobb, de ez is nagyon csinos. A sziget hófehér homokos strandja kétségtelenül jól harmonizál a kék tengerrel és a sziget harsogóan zöld fáival. Persze itt nehézkes egyedül lenni a természettel, hiszen ide is tömegével hordják a turistákat, de ettől még az élmény fergeteges.

 

Harmadiknak nem is egy strandot, hanem egy desztinációt neveztek meg az ítészek, konkréten a Peljesac félsziget strandjait. Nem állítom, hogy nincs igazuk, mert a hely valóban rendelkezik lenyűgöző strandokkal is, de azért Horvátországban akad párjuk, sőt, akár jobb is. De egye fene, megelégednék most azonnal ezzel az élménnyel is, mert a Divna beach tényleg állati szép.

 

Jöjjön akkor egy számomra nagy szerelem, a krétai Elafonissi rózsaszínű strandja, mely idén a negyedik lett. Egyszerűen imádom, bár Krétán nekem még van legalább két olyan strand, amit idecitálnék és kenterbe verné a korábban felsoroltakat, de inkább hallgatok. Nekem már az is megéri, hogy újra láthatom Elafonissit, ahol már rengetegszer megmártózhattam.

 

Valamiért a döntéshozók beleszerelmesedtek Zakynthosba, mert betettek a tízbe egy másik szigetecskét, a Cameo szigetet, amivel csak egy gond van: kicsi. Legfeljebb 30-40 embernek nyújt egyszerre kikapcsolódást, bár már az is túlméretezett tömeg, viszont kétségtelenül van hangulata a strandocskának és a látvány sem utolsó.

 

Végre eljutottunk Olaszországba is, és mindjárt egy legendás helyre, az Amalfi mellett található Atraniba, aminek a strandja tényleg megér egy kis pihenőt. Persze mindenki Amalfiról beszél és érthető, de Atrani szerintem is simán jobb. Aki nem hiszi, nézze meg élőben, aztán vitázhatunk.

 

Szerencsére visszatértünk Horvátországba, ami nagy kedvencem, bár nem a legkedvesebb helyemre, hanem a Dugi otok Saharun strandjára. Üsse kő, ez is csinos. Maradjunk annyiban, hogy a Saharun bárhol a világon toplistás lenne.

 

Úgy tűnik, hogy idén a portugálok is dupláznak, mivel visszatértünk Algarve-ba, pontosan az Armona szigetre, ami inkább csak egy homokpad együttes a tengerben. Lagúnák, folytonosan változó homokos strandok, türkiz tenger… megértem a döntést.

A szomszédban Calella strandja képviseli idén Spanyolországot. Volt szerencsém itt strandolni, és kétségtelenül joggal kerül a legjobbak közé. A Costa Brava egyik legszebb helye és igazán közel van Barcelonához is, tehát aki a Európa egyik leghangulatosabb városát is szeretné, de nyaralni, strandolni is, annak tökéletes, életre szóló választás lesz. Ne hagyják ki.

 

Vive le France, bár kissé megkésve, de egy frenetikus választással teszik le a névjegyüket idén a Saint Malo tornyai és várfalát körbeölelő homokos stranddal. Persze kötözködhetnék, hogy Mont-Saint Michel erre még ráver, de ez tényleg csak kákán csomót keresés. Saint Malo olyan élmény, amit érdemes lenne kötelezővé tenni minden turista számára. Bakancslistás.

 

Engedtessék meg nekem, hogy most vitázzak a döntéshozókkal. Egy nyüves fehér szikláért és egy égbe szökő mészkőtoronyért még nem lesz különb ez a strand, mint bármelyik másik Európában. Ennek ellenére mégis itt van az olaszországi Pizzomunno sziklája és strandja a listán. Faguriga legyek, ha értem, miért.

Az angliai Cornwall Saint Ives strandjának szépségét is képes más strand tromfolni Angliában, mégis megértem a döntést. Apálykor különösen nagy móka rohangászni a süppedő homokban a megrekedt hajók között. Jó választás, főleg, hogy most Angliában is rekkenő a hőség.

Na, végre! Nem is értem, miért vártak ezzel ilyen sokáig. A görögországi Milos szigetén található a Sarikiniko strand, ami tulajdonképpen egy mészkősziklák közé ékelődött picurka öböl. De milyen meseszép öböl! Abszolút bakancslistás, nálam top hármas Európában.

És maradunk göröghonban, mivel Kefalonia ékessége, az általam is már megénekelt Xi strand következik. A tojásföldre is keresztelt strand sárgás homokja és a vele kontrasztot képező mészkősziklák fehérje, no meg a tenger kékje olyan vizuális élmény, amiért egyszer az életben el kell menni ide. Nem mellesleg állati jó strand.

Mint már mondtam Britannia telis tele van szebbnél szebb strandokkal, így teljesen érthető, hogy most is egy ilyennel, konkrétan az Írországi Castlecove strandjával zárják a sort a döntnökök. Sziklák, homok, lassan mélyülő víz, tökéletes fehér homok… Meseszép zárás.

Természetesen az én listám másként alakult volna, ahogy bizonyosan a kedves olvasóé is. Nektek melyik strandokból áll a toplistátok?

Hová menjünk augusztusban külföldön?
Hová menjünk augusztusban külföldön?Hová menjünk augusztusban külföldön?Hová menjünk augusztusban külföldön?

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!