Hőség elől menekülve kisgyerekkel

Magazin > Hazai tájak, wellness

Eljött az a hőség, ami elől még a napimádó, nyárrajongók is szívesen hűvösebbe húzódnak. Ilyenkor van igazán nagy keletje a hidegvizű, vagy nagyvonalúan „solárfűtésű” strandoknak.

 Utazóna 2019-08-05

Az UV sugarak káros hatása elől bizonyos napszakokban még az ilyen fürdőkben, strandokon is ajánlott az árnyékos helyeket keresni, de szívesen választjuk – még akár munka után is – a késő délutáni órákat. Nem véletlenül népszerűek a hosszan nyitva tartó fürdők, s arat már tíz éve hallatlan sikereket az éjszakai fürdőzés és bulizás lehetőségét kínáló „Strandok éjszakája” program országszerte.

De mit tegyenek a kisgyerekesek, akiknek szeme-fényét este már ágyba kell dugni, s nappal kell „lefárasztani”, hogy alvás is legyen belőle. De valljuk be, a kicsik a hőségtől ugyanúgy szenvednek, mint a felnőttek, velük a tűző napot, az UV sugárzást fokozottan kerülni kell. A totyogókat már szívesen vinnénk strandra is, mert nem mindenkit pottyantott vízpart mellé a gólya. Sajnos még az újonnan épült, vagy nemrégiben felújított strandfürdőkben kialakított gyermekmedencék sem mindenütt az árnyas fák alatt leledzenek, vagy közel-távol nincs egy fa sem.  Helyenként próbálják az árnyékhiányt napvitorlákkal pótolni. Ezekre azonban nem mindenütt futja, egyébként is nehéz az örökmozgókat a sokszor zsebkendőnyi árnyék alatt tartani. 

Üdítő kivétel ezek alól a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő, melynek strandterületét idén májusban adták át.  Eredetileg Budapest egyik legrégebbi, hatalmas ősfás parkkal körülölelt strandja csak hideg vizű medencékkel rendelkezett. Csipkerózsika-álmából a közelmúltban ébredt, s mellette egy egész évben üzemelő, 12 újabb medencével rendelkező, több szintes fürdőkomplexum jött létre. Itt mindenki megtalálhatja a fürdőélményhez kedvére való elemeket az uszodától a különböző élményeket kínáló medencéket, csúszdaparkot, wellness részleget, szaunavilágot, gyerekparadicsomot.

 Az idősebbek nosztalgiával emlékezhetnek vissza a hangulatos, fenyőkkel, összeboruló lombos fákkal övezett domboldalban kanyargó sétányokra, melyeket csobogók, apró vízesés, barátságos – pajkos szobrocskák díszítenek. Ezek nem csupán emlékek, hanem a felújítás után is fennmaradtak a test és lélek felüdülését szolgálják. A korábbi nyitott medencék, öltözőkabinok a mai kor igényeinek megfelelő „ráncfelvarráson” estek át, s ugyancsak megmaradt az utókornak gyönyörűen felújítva az a gyermekpancsoló, mely a domboldal rejtekében, egy újonnan kialakított játszótér közelében bújik meg. A fák ölelésében pihenőpadokon, vagy a fűben akár több gyerkőccel is élvezhetjük a kulturált strandolás örömeit. Ha az utóbbi időben gyakrabban előforduló hirtelen jött égi áldás zavarná meg programunkat, egy kiegészítő jeggyel a fedett fürdőnek a pancsoló medencével azonos szinten lévő gyerekvilágába „evakuálhatunk”- ami egyébként egész évben rendelkezésre áll. Ez tényleg valódi gyerekparadicsom. A kisember méretű gyerekbútorok, mosdók, kismamáknak baba-mama pihenőhely a különböző mélységű és vidám élményelemekkel felszerelt medencék – mind a kisgyerekek és kísérőik igényeit hivatottak kiszolgálni.

Érdemes a fürdő honlapján tájékozódni, ahol további részleteket megtudhatunk a nyitva tartásról, a különböző fürdőzónák igénybe vételéről, árakról, kedvezményekről és a havonta változó fürdőprogramokról. (www.csillaghegyifürdő.hu)

(Szucsák Éva)

Hőség elől menekülve kisgyerekkel
Hőség elől menekülve kisgyerekkelHőség elől menekülve kisgyerekkelHőség elől menekülve kisgyerekkelHőség elől menekülve kisgyerekkel
Hőség elől menekülve kisgyerekkelHőség elől menekülve kisgyerekkel

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!