Hegyekbe utazik nyáron autóval?

Magazin > Hasznos tippek utazóknak

Már biztos sokan tervezgetik a nyári kirándulásokat, nyaralásokat utazásokat, és bár a tengerpart sokak számára vonzó úti cél, legalább ugyanennyi vannak, akik a hegyvidékeket célozzák meg nyáron is. A hegyvidéki autózás azonban tartogathat kihívásokat.

 Utazóna.hu 2023-03-14

A hazai gyorsforgalmi utakon is találkozhatunk emelkedőkkel és lejtőkkel, de ezek nem igazán jelentenek kihívást, hiszen a kiépítettségük és szélességük miatt akár nagyobb sebességgel is könnyedén közlekedünk, és választjuk ki a megfelelő sebességfokozatot.

Ám, ha kisebb településeken átvezető vagy a másodrendű hegyi utakon közlekedünk, akkor a hegy- és völgymenet egy tapasztalatlan sofőr számára jelenthet kihívást. érdemes tehát kicsit utána járni a hegyi utakon történő közlekedésnek, és persze az sem elhanyagolható kérdés, hogy mit kell tennünk, hogy az autónk kellően fel legyen készítve a dimbes-dombos, vagy épp meredek emelkedős-lejtős szakaszokra. A következőkben ehhez adunk egy kis segítséget.

Autózási tanácsok hegyvidéki szakaszokon

A hegyi utakon jellemzően 50 km/h-nál alacsonyabb sebességgel szabad csak közlekedni, viszont a tempót úgy kell megválasztanunk, hogy az amellett, hogy biztonságos, a kocsi számára se legyen megterhelő, tehát ne fulladjon le a motor, az autó pedig emiatt ne guruljon vissza. A hegyi utakon természetesen vannak nehezen belátható, kanyargós szakaszok is, itt még óvatosabbnak kell lennünk. Az ilyen szakaszokon jellemzően 2. vagy 3. fokozatban kell legyen a sebességváltó, feljebb kapcsolni nem igazán lesz értelme.

Érdemes felkészülni arra, hogy a hegyi szakaszon gyakrabban kell majd váltanunk, mint akár a városi forgalomban. A váltást egyébként már az előtt érdemes megtenni, hogy erőlködne a motor. Ezt viszonylag könnyű észrevenni, hiszen ilyenkor azt fogjuk tapasztalni, hogy még ha tövig is nyomjuk a gázt, a sebesség csökken. A hegyi szakokon érdemes törekedni arra, hogy a fordulatszám ne csökkenjen le 1500 fordulat alá benzines autó esetében, 1200 alá dízel autó esetében. Ha a motor leállna, abban a pillanatban a fékre kell taposni.

Ne feledkezzünk meg az autó felkészítéséről, mielőtt neki vágunk egy hegyvidéki nyaralásnak!

A fenti tanácsokból jól látszik, hogy a hegyi vezetéshez elengedhetetlen, hogy az autó megfelelően működjön. Mielőtt útnak indulunk, elengedhetetlen, hogy elvégezzük az autó nyári felkészítését, illetve az ellenőrzését. Mivel a fék és a sebváltó, illetve a kuplung is nagy megterhelésnek lesz kitéve, mindenképp nézessük meg az állapotukat. A folyadékszintek ellenőrzésénél a motorolaj szint ellenőrzésénél is fontosabb lesz a fékfolyadék ellenőrzése.

Emellett a gumik megfelelő állapota is elengedhetetlen lesz egy ilyen kiránduláshoz. Ahhoz, hogy a kocsi ne csússzon vissza, időben megálljon stb., jó gumik kellenek. A szakemberek általában azt szokták javasolni, hogy aki nagy nyári utakat tervez, akár hegyvidékre, akár tengerpartra, inkább a prémium abroncsok közül válasszunk, mint a Goodyear, a Michelin, a Continental, a Dunlop vagy a Bridgestone.

Hegyekbe utazik nyáron autóval?

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!