Hamarosan kezdődik a 11. Valletta Barokk Fesztivál

Magazin > Programajánló

A nemzeti örökségért, a művészetekért és a helyi önkormányzatokért felelős miniszter, Owen Bonnici részleteket közölt a 2023. január 11. és 29. között megrendezésre kerülő, 11. Valletta Barokk Fesztivál végső előkészületeiről.

 Utazóna.hu 2023-01-05

Bonnici miniszter kijelentette, hogy az idei fesztivál 36 koncertből álló változatos programot kínál, amelyeket 20 különböző helyszínen rendeznek meg Máltán, többek között az Auberge de Provence-ban, a Gran Salonban, a Szent János-társkatedrálisban és a Manoel Színházban. „A Valletta Barokk Fesztivál a barokk zene legrangosabb művészeit és együtteseit látja vendégül hazánkban. Ez egyértelműen mutatja, hogy a kultúra mennyire dinamikus, és hogyan teremt különféle lehetőségeket, amelyek a kreatív gazdaság minden részét lefedik” – zárta Bonnici miniszter.

A Festivals Malta elnöke, Aaron Zahra kijelentette, hogy „A Valletta Barokk Fesztivál akár egy mágnes, Európa minden tájáról vonzza a kulturális turizmusra nyitott látogatókat, akik azért jönnek Máltára, hogy elmerüljenek a fesztivál által kínált csodálatos holisztikus barokk élményben. Küldetésünk szerves része, hogy Málta Európa egyik vezető fesztivál úticélja legyen.”

Ez lesz a második évad, amióta a fesztivál 2021-ben felkerült az ügynökség rendezvényportfóliójába. „A Valletta Barokk Fesztivál valóban kiegészíti magas színvonalú kulturális fesztiválportfóliónkat, és újabb lehetőséget biztosít számunkra, hogy még magasabbra tegyük a mércét, mint a máltai fesztiválok nemzeti ügynöksége” – jegyezte meg Annabelle Stivala, a Festivals Malta vezérigazgatója.

Kenneth Zammit Tabona művészeti igazgató kijelentette, hogy az idei fesztiválban több műfaj is keveredik, ami a régizene egyedi interpretációját teszi lehetővé. A fesztiválon rock és jazz, 20. századi és kortárs zenekari kompozíciók is megszólalnak.

A fesztivál alaphangját a Dettingen Te Deum és más Handel művek nyitókoncertje adja meg, amelyet a Valletta Baroque Ensemble és a Kor Malta ad elő Christian Curnyn vezetésével a vallettai Szent János-társkatedrálisban. A fesztivált Girolamo Abos olasz-máltai zeneszerző miséjének világpremierje zárja a vallettai jezsuiták templomában, amelyet a The Monteverdi Project és a Cantar Lontano ad elő Marco Mencoboni vezényletével. A fesztiválon számos sztár is fellép, Mahan Esfahani, Charlie Siem, Gabetta Consort Valer Barna-Sabadusszal, Vasillis Varvaresos, Avi Avital és még sokan mások. A tavalyi sikert követően az idei programban is visszatér a The Rock Troupers & the Valletta Baroque Ensemble BaRock projektjükkel a Manoel Színházban.

A Valletta Barokk Fesztivált a Festivals Malta szervezi a Teatru Manoel és a VisitMalta együttműködésével, és 2023. január 11. és 29. között kerül megrendezésre. Jegyek és további információk a www.festivals.mt oldalon érhetők el.

Hamarosan kezdődik a 11. Valletta Barokk Fesztivál
Hamarosan kezdődik a 11. Valletta Barokk FesztiválHamarosan kezdődik a 11. Valletta Barokk Fesztivál

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!