Gyöngybagolymentő akció Máltán

Magazin > Turisztikai hírek

Máltán szabadon engedik a fogságban tenyésztett és nevelt gyöngybaglyokat a több utód reményében

 Utazóna 2020-09-15

A máltai Vadász- és Természetvédelmi Szövetség, a vadászok és csapdázók szövetsége egy projekt keretében mintegy hat fogságban nevelkedett fülesbaglyot enged szabadon. Hamarosan megkezdik ennek a fajnak a visszatelepítését, amely több mint két évtizede tűnt el a Máltai-szigetekről.

Lucas Micallef projektmenedzser elmondta, hogy a projekt, amely a maga nemében az első ilyen Máltán, más európai országok példáit követi, ahol ragadozó madarakat fogságban tenyésztenek, majd visszaengedik őket a vadonba, hogy ezzel is késleltessék kihalásukat.

Kifejtette, hogy a gyöngybagoly Máltán szabálytalanul vonuló madárnak számít, és csak néhányukról ismert, hogy rendszeresen tenyészik a máltai szigeteken. Az utolsó vadon szaporodó gyöngybagoly pár valamikor 1980-as években hagyta el a szigetet, amit a vidéki területek csökkenése és az illegális tevékenység okozott.
Azóta, több vadásznak és csapdázónak is sikerült elfognia és fogságban tenyésztenie és nevelnie gyöngybaglyokat, némelyiküket még solymász tevékenységre is betanították.

A projekt gondolata már 2009-ben megfogant, de a Vadász- és Természetvédelmi Szövetség csak 2018-ban szerzett két pár, Maltára vándorolt példányt.

A gyöngybaglyokat egy kíméletes és elfogadott eljárással fogják be, majd fogságban tenyésztik. A befogott egyedeket később szabadon engedik, remélve, hogy utódaik a Máltai-szigeteken szaporodnak. A szabadon eresztett madarakat a szövetség tagjai, akik egész évben járják a szigetet, a továbbiakba is megfigyelik. A kis baglyokat felújított farmházakban nevelik, melyeket még a máltai lovagrend épített a XVI. században. Hogy a madarakkal minél kevesebb közvetlen kontaktus legyen, a megfigyelés a házakba telepített CCTV rendszeren keresztül történik. A baglyokat naposcsibékkel és egerekkel etetik.

A gyöngybaglyok újbóli, hoson fajként való visszatelepítése pótolja a hiányzó ökológiai rést és hozzájárul a máltai biodiverzitáshoz. A gazdáknak fel kell ismerniük a gyöngybagoly valódi értékét, miszerint meggátolják a patkányok és egerek által a szántóföldön okozott károkat. Becslések szerint egy gyöngybagoly család körülbelül 1300 patkányt és egeret képes megölni egy év alatt.

A projekt másik célja, a közönség oktatása, hogy megismerjék a gyöngybagoly életciklusát. A nyilvános CCTV rendszeren és élő közvetítésen keresztül megfigyelhető a madárházakban végzett összes tevékenységet. A nagyközönség eddigi reakciói a projekttel kapcsolatban nagyon pozitívak voltak, és számos látogatást szerveztek már iskolások számára.

A kezdeményezés akkor tekinthető majd sikeresnek, amikor az első utódokat elengedik, és azok visszatérnek az etetésre szolgáló létesítményekbe. Ez legkorábban 2021-ben vagy még később várható, amikor teljesen függetlenné válnak, és képesek lesznek önállóan vadászni.  

A projektet részben a máltai kormány támogatta a Vadmadarak Védelmi Alapján keresztül.

Video: https://player.vimeo.com/external/318805366.sd.mp4?s=c5b8e410758daf6371d93d3c23839c38c7e77c2f&profile_id=165&oauth2_token_id=955780173

Gyöngybagolymentő akció Máltán
Gyöngybagolymentő akció Máltán

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!