Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?

Magazin > Gasztronómia

A görög ételeket valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: húsos, zöldséges, zöld-fűszeres alapokon nyugvó fogások, amiket egyedi ízviláguknak köszönhetően semmivel sem tudjuk összekeverni.

 Utazóna 2016-04-14

Magyarországon a köztudatban leginkább a gyros, a tzaziki és a suvlaki él, pedig annyi receptet találunk még a görögök szakácskönyvében!

Annak köszönhetően, hogy a görög családokban fontos szerepet tulajdonítanak a gasztronómiának, a főzésnek, a nagymamák rendszerint tovább adják azt a tudást, amit egykor még ők kaptak a nagyszüleiktől.

Egy nagyszerű étel, a muszaka receptjét, most mi osztjuk meg Veletek, hogy Ti is az otthonotokba varázsolhassátok Görögország ízeit!

A muszaka egy tradícionális görög étel, amit sokféle zöldség és darálthús alkot. Az étel fő komponensei a cukkini, padlizsán, krumpli és a marha hús. A cukkini-szezon közeledtével érdemes megjegyezni ezt a receptet, hiszen tökéletes módja lesz a zöldség felhasználásának. Könnyen elkészíthető étel, bátran próbálkozzon mindenki!

Hozzávalók

A zöldséges részhez

•    olíva olaj, a kenéshez és extra a zöldségekhez
•    2 krumpli, vágd vékony szeletekre
•    1 hagyma, vágd vékony szeletekre
•    1 padlizsán, vágd vékony szeletekre
•    2 közepes cukkini, vágd vékony szeletekre
•    só
•    őrölt fekete bors
•    kakukkfű

A darált húsos keverékhez

•    olíva olaj, a kisütéshez
•    1 hagyma, felvágva
•    1 gerezd fokhagyma, felvágva
•    500 g darált hús (marhahús)
•    só
•    őrölt fekete bors
•    fél teáskanál fahéj
•    egy csipet őrölt szegfűszeg
•    1 teáskanál paradicsompüré
•    1 üveg befőzött paradicsom (apróra vágott paradicsom szósz)

A besamel szószhoz

•    750 ml tej
•    3 tojássárgája
•    100 g finomliszt
•    100 g vaj
•    őrölt fekete bors
•    csipetnyi őrölt szerecsendió
•    100 g reszelt parmezán sajt


Elkészítés

•    Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (Légkeveréses sütőben)

A zöldséges rész

•    Kenj ki egy 25x30 cm-es tepsit olíva olajjal
•    Hámozd meg a krumplit és a hagymát, vágd őket vékony szeletekre
•   Tedd át egy tálba. Önts rá olíva olajat. Fűszerezd sóval, borssal és egy kis kakukkfűvel. Keverd össze, hogy mindenhova kerüljön fűszer.

muszaka

•    Terítsd ki egy rétegben a tepsi alján.
•    Süsd 20 percig, amíg nem lesz puha és aranybarna.

muszaka

•    Szelj fel vékonyra egy padlizsánt. A zöldségeknek vékonynak kell lenniük, hogy rendesen megsüljenek a sütőben.
•    Tedd át a padlizsán szeleteket egy tálba. Önts rá olíva oljat. Fűszerezd sóval, borssal és egy kis kakukkfűvel. Keverd össze, hogy mindenhova kerüljön fűszer.
•    Vedd ki a sütőből a tepsit és add hozzá a padlizsán szeleteket. Terítsd ki őket egy rétegben a krumpli és a hagyma fölé. Ha a padlizsán egy kicsit száraznak tűnne, locsold meg még egy kis olíva olajjal.

muszaka


•    Süsd még 20 percig.
•    Vágd a cukkinit vékony szeletekre. Még egyszer önts rá olíva olajat, fűszerezd sóval, borssal és kakukkfűvel. Keverd össze, hogy mindenhova kerüljön fűszer.
•    Terítsd ki egy rétegben a padlizsán fölé és süsse még 20 percig.

 A darált húsos rész
•    Önts egy kis adag olíva olajat egy tepsibe. Vágj fel egy hagymát. Tedd egy serpenyőbe és karamellizáld magas hőfokon.
•    Vágj fel egy gerezd fokhagymát. Tedd a serpenyőbe és keverd össze. Süsd addig, amíg megpuhul és aranybarna nem lesz.
•    Adj hozzá fél teáskanál fahéjat és egy csipet őrölt szegfűszeget. Keverd össze és süsd tovább. Hatalmas lesz a különbség, ha előbb összefőzöd a fűszereket, mielőtt hozzá adod a húst!

 

muszaka

•    Adj hozzá egy teáskanál paradicsompürét, aztán süsd tovább.

muszaka

•    Add hozzá a darált húst. Használj fából készült kanalat, hogy apró darabokra szakadjanak. Fűszerezd sóval és borssal és süsd magas hőfokon amíg barna nem lesz.
•    Add hozzá a befőzött paradicsomot. Süsd 5-10 percig, amíg a folyadék nagy része eltűnik. A keveréknek eléggé száraznak kell lennie. Tedd félre.

muszaka

A besamel szószos rész
•    Tegyél egy közepes méretű serpenyőt közepes hőfokra a tűzhelyen. Add hozzá a vajat. Amint a vaj elkezd olvadni, add hozzá a lisztet és kezd el keverni, amint sülni kezd.

muszaka

•    Kezdd el lassan, adagonként hozzáadni a tejet. Keverd folyamatosan a folyamat során, hogy ne alakuljanak ki csomók a keverékben. Amint az első adag tejet felszívta a liszt, add hozzá a következő adag tejet. Ismételd addig a folyamatot, amíg az összes tejet hozzá nem adtad és teljesen eggyé nem vált a keverék.  

muszaka

•    Mikor végre bugyogni kezd a szósz, tudni fogod, hogy készen van. Simának, krémesnek és fantasztikusnak kell lennie!
•    Vedd le a tűzről. Adj hozzá frissen őrölt borsot, őrölt szerecsendiót, reszelt parmezán sajtot és 3 tojássárgáját. Keverd össze és tedd félre.

muszaka

Az összeállítás

•    Add hozzá a besamel szósz 1/3-át a darált húsos keverékhez. Keverd össze, hogy ragadós hatása legyen, ez fogja majd össze az ételt, amikor szervírozod és eszed.

muszaka

•    Öntsd a keveréket a zöldség rétegekre.

muszaka

•   Öntsd a besamel szószt a húsos keverékre. Használj egy spatulát, hogy szép sima legyen a teteje, aztán szórj rá parmezán sajtot.

muszaka

•    Süsd 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz.
•    Vedd ki a sütőből. Legalább egy órán át pihentesd, hogy kihűljön.
•    Vágd szeletekre és élvezd!

muszaka

A muszaka elkészítését ebből a videóból is elleshetitek:



Jó étvágyat!

Recept forrása: Akis Petretzikis

Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?
Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?
Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?
Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?
Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?
Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!