Főzzünk valami görögöset

Magazin > Gasztronómia

A görög konyháról az átlagembernek rettentően szegényes képe van, pedig a görög konyha nagyon kifinomult, és hihetetlen tradíciók adják az alapjait.

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Azt a római szenátort, vagy gazdag polgárt, akinek nem volt görög szakácsa kerülték, mint a pestisest, mert bár lehet, hogy az orgia bizonyos részei kiválóak voltak, de hogy a kaja meg sem közelítette az elvárásaikat, az tuti. A görög szakács a római birodalomban státuszszimbólum volt és alapelvárás egy szenátortól.

Ma meg annyit tudunk a görög konyháról, hogy gyros, muszaka, görög saláta és baklava. Pedig csodákat lehet találni és főleg ilyenkor, a nyári kánikulában jön jól az évezredes tapasztalatuk.

Együnk tehát egy könnyű menüt görög módra:

paradicsomos zöldbab

paradicsomos zöldbab tökéletes választás nyáron, hiszen könnyű és a fűszerezéssel is lehet úgy játszadozni, ahogy tűrőképességünk engedi és nem mellesleg rettentően egyszerű elkészíteni. Nagy vonalakban egy kiló zöldbabhoz kell egy nagyobb apróra vágott hagyma, három gerezd fokhagyma, két nagyobbacska krumpli, három kicsi cukkini és fél kiló leturmixolt paradicsom. Az olajon üvegesre sütött hagymára dobjuk a fokhagymát, majd később a megmosott babot, krumplit és cukkinit belehajítjuk a lábosba, kicsit összeforgatjuk őket, hogy minden részre kerüljön egy kis olajréteg, majd nyakon öntjük az egészet a paradicsompürével és addig főzzük, amíg minden kellemesen megpuhul. A tálalásnál lehet mellé fetát, frissen vágott mentát, vagy bazsalikomot adni, kinek mi szimpatikus, de magában is tökéletes felvezetés a fő fogáshoz.

tört sárgaborsóval töltött padlizsán

A fél kiló sárgaborsót szépen megfőzzük bő vízben, ízesítjük olívaolajjal, sóval, borssal, citromlével, majd leturmixoljuk, hogy szép krémes legyen. A két, hosszában elvágott, kikapart belű padlizsánt kevés forró olajban hirtelen megkapatjuk. Közben egy kiló paradicsomot leturmixolunk, négy közepes hagymát és egy csokor petrezselymet apróra vágunk, majd két gerezd összetört fokhagymával az egészet összekeverjük. A sárgaborsómasszával megtöltjük a padlizsánokat, rálocsoljuk a fűszeres paradicsompürét, majd sütőben átsütjük és kész. Húspártiak a sárgaborsópürét felválthatják darált bárányhússal, vagy akármilyen hússal, bár kánikulában a gyomor sem kedveli a túl nehéz kaját.

krémes táska

A krémeshez négy deci tejet felfőzünk, miközben párhuzamosan nagyjából 10 deka búzadarát futtatunk némi vajon, majd összekeverjük a két tételt, amihez ízlés szerint vaníliát és cukrot adunk. Ezt a krémet szépen besűrítjük, majd tűzről levéve óvatosan hozzá keverünk egy egész felvert tojást és két tojássárgáját, de ne legyen belőle rántotta. A fél kiló réteslap felét leterítjük a tepsi aljára úgy, hogy a széleken felérjen egészen a tetejéig, aztán beleöntjük a krémet, majd olvasztott vajjal megkenve a széleket a réteslap megmaradt másik felével lezárjuk az alkotást és 180 fokon mosolygósra sütjük. A díszítése egyéni fantázia kérdése.

A görögök – ahogy a mediterráneum számos más országában is – nem rajonganak különösen a levesekért, inkább valami előételfélével, falatkával vezetik be a főételt.

Apám addig kezébe se vette a leveses kanalat, amíg meg nem szólalt a Jó ebédhez szól a nóta műsorának első dallama. Nos, őrizzük a hagyományokat természetesen görög módra:

Jó étvágyat!

Főzzünk valami görögöset
Főzzünk valami görögösetFőzzünk valami görögöset

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!