Ezekre ügyelj, ha Horvátországban nyaralsz!

Magazin > Hasznos tippek utazóknak

Nem akarunk senkit elriasztani, de a népi bölcsesség szerint jobb félni, mint megijedni. Vagyis az előrelátók mindig jobban járnak, mert kevesebb kellemetlen meglepetés éri őket. Jobb ebbe a körbe tartozni...

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Vitathatatlanul nagy élmény spontán érzelmi roham alapján elindulni akárhová, általában ezek a legemlékezetesebb kirándulások, nyaralások. A legemlékezetesebbek közé sajnos beletartoznak a kellemetlen emlékek is.

Horvátországot általában úgy tekintjük, mintha haza mennénk és ugyan mi meglepő lenne otthon. Nos, akad.

1. Mindjárt itt van a Hepatitis A vírusa, ami sajnos az egész mediterrán régiót érintő probléma. A kagylók közel fele fertőző, ezért bármennyire is vonzó szinte alig főtt, vagy csak csekély hőkezelésnek kitett tengeri herkentyűket falatozni inkább ne tegyük. A legjobb megoldás, ha az ember tű alá veti magát, és beoltatja magát a vírus ellen, amivel évtizedekre szóló védettséget szerez. aprócska szúrás, de mentesül az ember a későbbi riasztó gyomorgörcsöktől, hasmenésektől hányástól és több napos rosszulléttől.

2. Ha már oltás, akkor inkább kombinált bérletet váltsunk a biztonságunk vonatára és oltsuk be magunkat Hepatitis B ellen is, mert a szexuális úton terjedő vírus egyéb sérüléseken keresztül is bejuthat a szervezetbe és ugyebár Horvátország, napfény, romantika… Jobb az elővigyázatosság.

3. A szállások esetében készüljünk fel rá, hogy horvát barátaink roppant akkurátusak és úgy tűnik imádják az adminisztrációt, ezért minden tételt külön kezelnek és külön kérik fizetni is: kocsiért, lakókocsiért, sátorért, üdülőhelyi adóért és minden egyéb szolgáltatásért.

4. Fájdalomcsillapító, nyugtató, altató és ehhez hasonló erősebb hatású gyógyszerek esetében orvosi igazolásra van szükség horvátországi behozatalkor. A kisállatokhoz oltási igazolvány szükséges.

5. Horvátországba nem szabad a vámelőírások szerint hús- és tejtermékeket bevinni, leszámítva az utazás időtartamára készített szendvicseket.

6. A közlekedéssel semmi gondunk nem lehet, de érdemes belekalkulálni, hogy a Mala Kapela és a Sveti Rok alagutaknál - mindkettő a Zágráb - Split autópályán található – csúcsidőben, szezonban jelentős torlódások alakulhatnak ki. Hasonlóképpen a szombati napokon a fizetőkapuknál is több kilométeres sorokkal kell kalkulálni.

Ha több infot szeretnél arról, hogy mire kell figyelni, ha Horvátország a nyaralás úticélja, kattints ide!

Ezekre ügyelj, ha Horvátországban nyaralsz!

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!