bor.hu elindult a magyar bor hivatalos weboldala
Magazin > Gasztronómia
A Magyar bor-személyesen márkakoncepció tavaszi, sikeres bevezetése után decemberben elindult egy modern designnal, letisztult képanyaggal, borrégiókat és borvidéket is bemutató térképpel, a magyar bor legfontosabb jellemzőit és tudnivalóit összegző, naprakész honlap, a bor.hu
Utazóna 2019-12-28
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen célul tűzte ki a magyar bornagyközönség számára elérhető digitális platformjának létrehozását és működtetését.
A nyár folyamán „Újraéledő borvidékeink nyomában” sajtó tanulmányút sorozatot is indítottak, melyekhez a személyes megtapasztalás élményének megosztásával juthatott el az olvasó. (Ezekre szerkesztőségünk is meghívást kapott, s munkatársunk be is számolt honlapunk Magazin rovatában a Neszmélyi- és a Pannonhalmi borvidék újrafelfedezéséről. )
A bor.hu legfontosabb fejezeteinek ismertetése sokat ígérő, de az igazi nagy élmény az elmélyült böngészés az oldalak, a sorok és a pompás képek között. Különösen a borrégiók, borvidékek és a mögöttük rejtőző pincészetek, borászok titkainak feltárulkozása ad különleges virtuális élményt, s csinál kedvet a helyszínek felkeresésére.
Magyar bor
A magyar bor rendkívüli adottsága, hogy sokszínű. Hazánk borászata ugyanis a szőlőfajtákat, a termőterületeket és a borászati eljárásokat tekintve világviszonylatban is rendkívül gazdag. Ezt a gazdagságot egészíti ki a borász szőlőről és borról alkotott víziója, ami a legváltozatosabb ízélményt jelentő borok születését teszi lehetővé. Induljunk felfedezésre, fedezzük fel kedvenc borvidékünket, válasszuk ki legjobban tetsző termelőnket, borstílusunkat! A személyes választás alapja egy állandóan megújuló paletta, ahol a pezsgőtől a természetes édes borig, a vulkanikus fehérbortól a nagy testű vörösborokig minden borstílus megtalálható.
Bortípusok
A borszőlő fajtájától, cukortartalmától, az alkalmazott borászati eljárástól, az érlelési időtől függően a borok különböző bortípusba sorolhatók. A borok színüket tekintve három csoportra oszthatók: fehér, vörös, valamint rosé. A borkészítés technológiája szerint külön kategóriát képeznek a pezsgők és a természetes édes borok. A tokaji aszú, Magyarország legismertebb borfajtája ez utóbbi kategóriába tartozik.
Szőlőfajták
Amit érdemes tudni a szőlőről és a szőlőfajtákról
A szőlő az egyik legősibb kultúrnövényünk. Hatezer évvel ezelőtt már termesztette és a terméséből bort készített az ember. A legnagyobb szőlőtermesztő országok - Spanyolország, Kína, Franciaország, Olaszország és Törökország - az összes szőlőültetvény több mint felét birtokolják. A megtermelt szőlő több mint 57%-ából készítenek bort, 36%-a csemegeszőlő, 7%-a pedig mazsolaként hasznosul.
A borszőlők alapvetően különböznek a csemegeszőlő fajtáktól. Míg utóbbinak legfontosabb értékét például a gusztusos megjelenés jelenti, addig a borszőlő meghatározott értékmérője a belőle készült bor minősége.
A borszőlő-fajták többféleképpen csoportosíthatók, hiszen a világon több ezer fajtát termesztenek. Színük alapján két kategóriára oszthatók, a fehérszőlők és a kékszőlők csoportjára
Az ültetvényeken zömében megtalálható kékszőlő világfajták a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, a zweigelt és az egyre divatosabb syrah.
A hazai borvidékeken dominálnak a fehérszőlő-fajták. Ezek közül őshonosnak számítanak olyan közismert fajták, mint az ezerjó, a furmint, a hárslevelű, a juhfark vagy a kéknyelű, nem őshonos magyar fajták, de már több száz éve termesztik a cirfandlit és az olaszrizlinget.
A huszadik század elejétől számos új magyar fajta dícséri a kiváló magyar szőlőnemesítők munkásságát: ilyenek az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a generosa vagy a csabagyöngye.
Magyarországon a világfajták közül a legelterjedtebbek a szürkebarát, a chardonnay, a zöldveltelini, a rajnai rizling, valamint a sauvignon blanc.
Borrégiók
Borrégió és borvidék: mi a különbség? Az eligazodást segítő térképen erre is választ kaphatunk.
Magyarország borkultúráját sokszínűség, eredetiség és egyediség jellemzi. Az ország területén található 6 borrégióban 22 különböző éghajlati, domborzati, talajtani vagy történelmi sajátosságú borvidék fedezhető fel. A borok esetében általában a borvidékeket szokás feltüntetni a palackon, mely a fogyasztók számára tökéletes eligazodást nyújt a készítésének helyéről.
A borfogyasztás kultúrája
A bort akkor tudjuk igazán élvezni, ha néhány alapszabályt megtanulunk. Hiszen nem mindegy, hogy hol vásároljuk meg a borunkat, hogyan tároljuk, milyen pohárból kóstoljuk, vagy milyen ételt készítünk mellé. A honlap segítségével ezen ismereteink bővítésére is nyílik lehetőség.
Hírek, események
A rovat az aktualitásokat tartalmazza: többek között, hogy Koch Csaba a Hajós-Bajai borvidék egyik jeles képviselője lett az Év Bortermelője 2019-ben.
Itt tudhatjuk meg, melyek a következő hetek jelentős boreseményei, fesztiváljai Budapesten és a borvidékeken :
Téli Etyeki Piknik január 18-án a Gasztrosétányon. Kinyitnak a helyi pincék és kézművesek, hogy vendégborászaik társaságában megmutassák és kóstoltassák remekeiket: bort, sajtot, sonkát, párlatot, süteményt, csokoládét és még számos rendkívüli finomságot.
Winelovers Grand – 2020. 02. 01. Corinthya Grand Hotel Budapest -a 2020-as év első borfesztiválja. Több, mint 150 kiállító közel 700 tétele várja, hogy a látogatók felfedezzék gazdag kínálatukat.
Borjour Magnum 2020, azaz 220 magyar borászat a Millenárison- február 15-én.
A 11. alkalommal megrendezésre kerülő borseregszemlén 220 borász több, mint ezer féle borát kóstolhatjuk. (Szucsák)