Az igazi bolgár gasztronómia
Magazin > Gasztronómia
Egy nyaralás sem lehet az igazi anélkül, hogy megkóstolnánk a helyi gasztronómia különlegességeit! Bulgáriában sem mehetünk el a tradicionális fogások mellett, ha már ott járunk, mindenképpen kóstoljuk meg néhányat!
TUI Magyarország 2016-04-14
A bolgár ételek közül talán a legismertebb az uborkaleves, a sopszka saláta, a bolgár fasírt és a melba. Amiket viszont mindenkinek érdemes lenne megismernie, az a bolgár lecsó, amit húsos kápia paprikából készítenek, vagy a „Palneni Chuski”, ami a bolgár töltött paprika. Az étrendjükben, földrajzi adottságaiknak köszönhetően, helyet kaptak a halak is, mint a caca, ami egy sült tengeri apró hal.
Nem is egy, hanem rögtön kétféle fasírttal is találkozhatunk, ha Bulgáriában étteremben eszünk: az egyik az „egyszerű” kjufte, a másik pedig a hosszú fasírt, vagyis a kebabcse. Bármilyen ételt is rendelünk, érdemes kipróbálni hozzá a bolgár paradicsomkrémet, a lutenicát.
Ha a sok különlegesség közül mégsem tudnál választani, megmutatjuk Nektek a kedvenceinket!
Előétel - Uborkaleves
A bolgár étlapokon valószínűleg „Tarator” néven találjuk meg a hűsítő nedűt. A levest természetesen kígyóuborka, joghurt, fokhagyma, olíva olaj, kapor és egy kevés dió alkotja. A receptet érdemes otthon is kipróbálni, mert könnyen és gyorsan elkészül.
Főétel - Kjufte
A bolgár fasírtot a helyiek rendszerint friss vegyes körettel tálalják. Ennek a fasírtnak több izgalmas változata létezik, egészen, a csípős paprikával elkészített „ideges kjuftétől”, a bojár kjuftéig, ami kaskavál sajtdarabokkal készül, ami sütés közben ínycsiklandóan megolvad.
Desszert - Kozunak
Ezt a különlegességet főként húsvétkor készítik el a bolgárok. A kozunak egy édeskenyér, sok tekintetben hasonlít az itthon ismert kalácshoz, ők is előszeretettel fonják be a tésztát.
Kedvet kaptatál a bolgár konyhához? Akkor irány Bulgária és kóstold meg az eredeti recept szerint készülő finomságokat!
Nézz bele ajánlatainkba és foglald le utadat már most!
Képek: Pinterest.com
Forrás: www.tui.hu