Akartok horvátot enni?

Magazin > Gasztronómia

Márminthogy nem kannibálosdira invitálok, de ha valaki horvát ételt szeretne enni amúgy sem nagyon sikerülne, mert kimondottan horvát étel szinte alig van. Persze ettől még jól főznek.

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Szegény horvátokat annyi behatás és uralom érte, hogy kész csoda, ha valamit megőriztek a nemzeti identitásukból. Most nem kezdenék bele történelem leckébe, hogy a rómaiak, bizánciak, velenceiek, magyarok, törökök, osztrákok mikor és hányszor csereberélték szegény horvátok felett az uralmat, maradjunk annyiban, hogy mozgalmas életük volt.

Ennek megfelelően a tengernyi hatalmi, politikai, társadalmi behatás tengernyi gasztronómiai behatást is eredményezett, így aztán nagyon nincs mit csodálkozni azon, hogy önálló horvát gasztronómia tulajdonképpen nem létezik. Kicsit olyan, mint a mediterrán gasztronómia: olyasmire büszkék nemzeti ételként, amit szinte mindenki készít a környéken. Jó esetben egy kicsit másként, rossz esetben tök ugyanúgy.

Akárhogy is, de ettől még vannak olyan ételek, amiket jó horvátjaink sajátosan, rájuk jellemzően készítenek. Például pršut nélkül szomorúbb lenne a világ, ahogy az isztriai fehér szarvasgomba is fogalom, egyesek szerint jobb, mint a piemonti. Kiváló sajtokat is készítenek, és bármennyire is illik fitymálni, de a horvát borok között számos zseniális alkotást kóstolhatunk. Aki kortyolhatott Zlatan Plenkovic, Bibich, Babic, Garic pincészeteinek palackjaiból tudja, miről beszélek, és ha megcsíp egy CO féle isztriai malváziát…

horvátország horvátországi nyaralás horvátország gasztronómia

A többit felejtsük is el, mert a djuvecs, a plejskavica és a cevapcica szerb, tésztaételeik, a gnocchi, a fagyik, az amúgy is szegényes leves kínálatuk zöme olasz, roston sült húsaik, képosztás, padlizsános ételeik, a burek török és görög, a rétesük osztrák, a kulen, a vadas mártásos, szószos húsaik magyar és német hatások eredményei. Félreértés ne essék, bitang jól készítik, de annyi közük van a horvátokhoz, mint a brudethez, ugyanis hallevest a mediterráneumban mindenki készít és zömmel hasonlókat. Talán még az ajvárra lehetnének büszkék, bár abban is van egy kis török.

horvátország horvátországi nyaralás horvátország gasztronómia

De ki a fenét érdekel, amikor annyi finomság található itt. Egyetek sok halat, fügét, gyümölcsöket, kiváló isztriai kenyereket és pékárúkat, leheletvékonyra szelt pršutot, igyatok mellé plavacot és ne foglalkozzatok a kötözködő gasztrotörténészekkel. Ami jó, az jó, a többi meg ki a fenét érdekel.

horvátország horvátországi nyaralás horvátország gasztronómia

Akartok horvátot enni?
Akartok horvátot enni?Akartok horvátot enni?Akartok horvátot enni?

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!