Adventi túrázások 2.

Magazin > Programajánló

Az egyik legnagyobb élmény a világon a környező városok ünnepváró hangulatának feltérképezése, díszeinek megcsodálása.

 Szabó Péter 2016-04-14

A gyertyagyújtások idején minden nemzet igyekszik legszebb arcát mutatni és már csak ezért is érdemes ilyenkor megcsodálni Európa legszebb adventi ruhába öltöztetett városait. Bár egyesek szerint teljesen felesleges kimozdulni az országhatárról, mert Budapest az egyik legcsinosabban feldíszített város ebben a tekintetben, de azért vannak ellenvélemények is.

Az első részben északabbra keresgéltünk szépen díszített városokat, most délre nézelődünk. Milanóban például nagyon komolyan veszik ezt az időszakot és mivel az egyik leggazdagabb városról beszélünk, meg is adják a módját. Az olaszos design ezen az ünnepen is megmutatkozik, fantasztikus kreativitásuk csodát varázsol az ünnepből. A Piazza Del Duomo kivilágítása mindenkit vonz, ahogy a hatalmas karácsonyfájuk is. A piacokon a szépségek mellett csodás finomságokra is lelünk a kandírozott gyümölcsöktől a malacsülteken át egészen a torrone-ig. Mennyei! De azért senki se hagyja ki a Galleria Vittorio Emanuele-t ilyenkor, főleg a kupola alatt hihetetlen a hatás. No, meg a boltok pénztárcánkra gyakorolt hatása…

Adventi túrázások 2.

Persze inkább Rómával, pontosabban a Vatikánnal és a Szent Péter térrel kellett volna kezdenem, mert Advent nem is létezne nélküle. Őszintén szólva nem a pompája nyűgözi le az embert, sokkal inkább az, amit a Vatikán jelent, különösen az Advent tekintetében. Bár a kereszténység szépen átformálta és kisajátította a korábbi ideák ünnepeit, két ezer év elég volt hozzá, hogy ma már világuralkodó nézetrendszerként mindenkire hatással legyen a bolygón. Ehhez képest megdöbbentően jelentéktelennek tűnik a tér és mégis mágikus erejű. Meg tudom érteni azokat, akiknek életre szóló élmény élőben meghallgatni az Urbi et Orbi-t Karácsonykor. A vásárlásra fogékonyak látogassák meg a Piazza Navona-t, ami ilyenkor a legnagyobb ilyen vásárrá alakul.

Adventi túrázások 2.

Barcelonában és Madridban nem gatyáznak: elképesztő szín-, forma- és fényorgiák jelzik, hogy a spanyolok és katalánok megszállottjai az ünnepeknek, és ha mindez a kereszténységgel párosul, akkor még jobban kitesznek magukért. Tökéletesen példája ennek a Három királyok parádéja, ami ugyan január 6-án van, de az Adventtel induló és az egész telet átívelő ünnepségsorozat része. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy Riói karnevált, csak itt nem fél és teljesen meztelen, mindenüket rázó emberekkel vannak tele a káprázatosan feldíszített kocsik, kamionok, hanem az ünnephez illő szereplőkkel. Leírhatatlanul jó buli és minden évben más, újabbnál újabb kreatúrákkal kápráztatják el a nézőket. Természetesen a végén tűzijáték is van, de ezen már meg sem kell lepődni Spanyolországban. Kötelező látványosság. Azonban Adventkor inkább a Santa Lúcia vásárba érdemes ellátogatni, melyet immáron 1786 óta tartanak Barcelonában. Persze ebben is megalománok a katalánok: 300 faházikóban mindent megkaphatunk: kézzel készített karácsonyi díszt, dekorációt, ajándékot, de fagyöngycsokrokat és karácsonyfát is. A katalánok azonban leginkább a caganer-t (kakiló emberke) favorizálják, ami a betlehemek velejárója, illetve a caga tió-val, ami egy leterített mosolygó farönk, melyet a gyerekek addig ütögetnek, míg ki nem pottyannak belőle az ajándékok. Természetesen ilyenkor is van betlehem verseny és zenés felvonulás. Az adventi vásár november 25-én indul és december 23-ig tart.

Adventi túrázások 2.

Adventi túrázások 2.

Athénban viszont még erre is rátesznek egy lapáttal, mert Mikulás királyságot hoznak létre 12000 négyzetméteren. Itt aztán van minden: körhinta, korcsolyapálya, lézershow, koncertek, gyermekprogramok, tűzijáték, vagyis egy komplett vidámpark. A Syntagma téren csodálatos díszletek és gazdag gyermekprogramok vannak, a Klafthmonos téren zenészek, a Monastiraki téren táncosok, és mindenfelé karácsonyi vásárok mindenféle görög finomsággal. Hagyományosan ilyenkor a szezámmagos baklavát, a tojásos, citromos csirkelevest, a kötelező jiprakiat, vagy a felséges Krisztuskenyeret kínálják, amit mindenkinek kötelező megkóstolnia.

Adventi túrázások 2.

Adventi túrázások 2.

Adventi túrázások 2.
Adventi túrázások 2.Adventi túrázások 2.Adventi túrázások 2.Adventi túrázások 2.
Adventi túrázások 2.Adventi túrázások 2.

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!