Abádszalókon épül Magyarország első úszófaluja

Magazin > Turisztikai hírek

Egyre többen fektetnek vízhez kapcsolódó ingatlanokba

 Utazóna 2021-03-30

A koronavírus-járvány idején megnőtt a beépíthető vízparti telkek iránti kereslet, a vízhez kapcsolódó beruházásokkal ugyanis magasabb szintű hozamot lehet realizálni. Nyugat-Európában már elérte a csúcsát a lakóhajók és úszóházak ára, de itthon még csak most kezd igazán bekerülni a köztudatba ez a befektetési forma. Farkas Miklós, a Home System Europe Kft. értékesítései vezetője arról beszélt, a pandémiás helyzetben maga a megtestesült nyugalom egy ilyen típusú ingatlanban élni, ezért is döntöttek úgy az Abádi Kikötő tulajdonosának megkeresésére, hogy megépítik Magyarország első úszófaluját Abádszalókon. A hazánkban egyedülálló projekt keretein belül 17 darab ház épül, melyekből az első 10 már idén júniusban elkészül.

Az emberek részben a koronavírus-járvány hatására próbálnak olyan befektetéseket megvalósítani, melyeket kiszámíthatónak, biztosnak ítélnek meg, de ezek a lehetőségek az utóbbi egy évben szükültek. A vízparti telkek, úszóházak és lakóhajók iránti kereslet ugyanakkor felfelé ívelő pályát mutat az utóbbi időszakban.

Farkas Miklós, a Home System Europe Kft. értékesítési vezetője elmondta, ezeknek a típusú ingatlanoknak a befektetés jellegű hasznosítása a tapasztalatok szerint nagyon előtérbe került, hiszen saját használat mellett bérbe is lehet adni azokat.

„A vízhez kapcsolódó ingatlanok magasabb szintű hozamot tudnak produkálni, erre jó példa Nyugat-Európa, ahol már elérte a csúcsát ezeknek a típusú befektetéseknek az ára. Magyarországon a lakóhajók vagy az úszóházak nemhogy a csúcsot nem érték el, de most kezdenek érdemben bekerülni a köztudatba. A legtöbben még most is elcsodálkozva hallják, hogy létezik már ilyen itthon is, nemcsak Németországban és Hollandiában” – magyarázta Farkas Miklós.

A ház, amivel közlekedni lehet

A vízhez közeli lakóegységek megkérdőjelezhetetlen előnye, hogy az ember távol tudja magát tartani a stressztől, ami hatványozottan igaz akkor, amikor a többség otthonról, home office-ban végzi a munkáját a járvány terjedése miatt.

Farkas Miklós értékesítési vezető arról is beszélt, egy lakóhajóban, úszóházban életvitelszerűen élni teljesen más minőséget jelent, mint a nagyvárosokban lakni. Nincs zaj- és fényszennyezettség, az építményeik ráadásul teljesen önfenntartóak tudnak lenni, mondhatni ökoházak.

„A napelemek napközben folyamatosan termelik az áramot a munkaakkumulátorokba és egy inverteren keresztül kapcsolódnak a rendszerhez, így látják el a házat elektromos árammal. Rendkívül alacsony a károsanyagkibocsátásuk az ilyen létesítményeknek, ráadásul ezzel az építési technológiával egy vastagabb téglaház falának felelnek meg. Kiváló hőtartóképessége van a szendvicspanel falazatnak, amelynek köszönhetően még a legmelegebb nyári napokon sem forrósodik fel a lakótér. Arról nem is beszélve, hogy ezekben az ingatlanokban együtt lélegezhetünk a természettel karnyújtásnyira a madárvilágtól, így nap mint nap megcsodálhatjuk az élővilágot” – magyarázta.

Hozzátette, mivel lakóhajóikat motoros meghajtással szerelik fel, az egyik kikötőből a másikba akár 5-10 kilométeren belül is lehet közlekedni. Ez a Tisza-tónál és a Dunakanyarban könnyebben megoldható, elektromotorral szerelt hajókkal pedig a Balatonnál is van erre lehetőség.

A tél miatt sem kell aggódni, hiszen a lakóhajókban az sem okoz károsodást, ha a befagynak a vízben, mert a hatótest úgy van megépítve, hogy a jég nem képes összeroppantani azt. Mivel négy évszakos ingatlanról van szó, télen is bátran lakhatóak, mert a fűtés is megoldott bennük.

Szinte már meg is telt az épülő úszófalu

A több mint 17 éves tapasztalattal rendelkező gyártócég egy abádszalóki kikötő tulajdonosával együttműködve kezdte el építeni Magyarország első úszófaluját a településen.

Farkas Miklós, az uszohazak.eu munkatársa elmondta, összesen 17 darab négy évszakos ház épül, melyek mindegyike cölöpökön áll. Ezeken árvízkor fel tudnak úszni, annak levonulásakor pedig visszaülnek a cölöpökre, tehát száz százalékosan biztonságosak.

Az ingatlanok négy méretben készülnek: 40, 48, 60 illetve 76 négyzetméteresek. Külsőre pedig két típust különböztetnek meg, az ívelt tetős és a skandináv koncepciót.

Az abádszalóki úszófaluban jelenleg az infrastruktúra és a partszakasz kiépítése zajlik, de két héten belül megkezdődik az első cölöpök leverése is. A cél az, hogy egy hónap múlva rákerüljön az első ház szerkezete az oszlopokra és a tervek szerint június 30-ig az első tíz épület elkészül.

Az úszófalu iránt jelentős az érdeklődés, bár még csak a kivitelezés zajlik, a 17 elérhető úszóházból 14 már el is kelt és mindössze 3 vár tulajdonosra. Az pedig még a jövő zenéje, hogy mekkorára nőhet az úszófalu.

 

Abádszalókon épül Magyarország első úszófaluja
Abádszalókon épül Magyarország első úszófalujaAbádszalókon épül Magyarország első úszófalujaAbádszalókon épül Magyarország első úszófalujaAbádszalókon épül Magyarország első úszófaluja
Abádszalókon épül Magyarország első úszófaluja

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!