A világ legjobb turistacélpontjai

Magazin > Világkörüli utazás

A TripAdvisor – úgyis mint a világ egyik legnagyobb utazási portálja – listája még akkor is szubjektív, ha a sokmilliós olvasói táborának szavazatai alapján állított rangsort. Szerencsére mi is benne vagyunk.

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Budapest ugyanis – ha nem is a top 10-ben, de - a listán van és igen elismerésre méltó helyen. Addig azonban számos kiváló város található a listán.

Mindjárt az első Marrakech. Nem véletlenül áradoztam a legkedvesebb piacomról, a Jemma el Fna-ról, nos, komoly része van abban, hogy Marrakech a lista élére került. Az értékelők a kiváló piac(ok)at, árukat, ételeket, parkokat, kerteket – különösen a Jardin Majorell-t -, palotákat, mecseteket, a medina szűk sikátorainak hangulatát és történelmi értékeit, szépségüket dicsérték a szavazáskor. Október táján különösen hívogató az ottani 27 fokos átlaghőmérséklet és az épp beérő királydatolyák lédús zamata. Bármikor hajlandó lennék visszamenni oda pár hétre.

top10 ázsiai városok thaiföldi üdülés vietnámi üdülés indonézia üdülés

A második Siem Reap, vagyis Angkor Wat Kambodzsa fő nevezetessége. Érdekes módon a tökéletes épségben megmaradt fantasztikus 12. századi romok szépsége mellett/helyett az értékelők a tanulságát említették Angkornak, vagyis hogy minden hatalom, még az ilyen csodákra képes birodalom is múlandó. Persze emellett megemlítik az éjszakai piacot, a kambodzsai skanzent, a bárokat, éttermeket és családbarát szolgáltatásait.

top10 ázsiai városok thaiföldi üdülés vietnámi üdülés indonézia üdülés

A dobogó alsó fokán egy másik kedvencem, Isztambul tanyázik. Nagyon talán nem is kellene megmagyarázni, miért, de a rend kedvéért: a csodálatos és gigantikus bazár, benne az ezeregyéjszakai minden kincsével, látványával, illataival, ízeivel, a fantasztikus történelmi múlttal rendelkező épületek, a hihetetlen gazdagságról és kifinomult ízlésről, művészi értékekről árulkodó paloták, mecsetek, épületek, parkok, kertek, fürdők, a csodás éttermek, ételek… Aki egyszer átélte Isztambul csodáit, az menthetetlenül visszavágyik.

top10 ázsiai városok thaiföldi üdülés vietnámi üdülés indonézia üdülés

Az első tízben olyan kiváló városok találhatók, mint Hanoi, Vietnám egyik ékköve – van neki még pár, aki teheti menjen el a közeli Halong öbölbe -, Prága ötödik helye is érthető, bár az meglepő, hogy megelőzi Londont és Rómát. Buenos Aires nyolcadik helye abban az értelemben meglepetés, hogy egy elég nehezen megközelíthető és igen távoli úti cél, de mivel jártam ott teljesen megértem a rajongóit, azt már kevésbé, hogy előzte meg Párizst. A tizedik Fokvárosnak minden joga megvan a listán szerepelni, mert akinek van egy Tábla-hegye… New Yorknak persze nincs szüksége ilyesmire, Zermattnak viszont jól jött a természeti kuriózum ahhoz, hogy beelőzze Barcelonát. Aztán jönnek a természeti szépségükkel hódítók: Göreme, Ubud, Cusco, majd Szentpétervár, Bangok, Kathmandu és Athén után a 21. helyen Budapest is listára került, megelőzve a szemkápráztató szépségű Új-Zélandi Queenstown-t, Hong-kong-ot, a számomra ezen a listán eléggé hátra sorolt Dubait és Sydney-t. Budapest a fürdőivel, a történelmi, kulturális és természeti adottságaival, szépségével jutott a listára, egyesek a „Duna királynőjének” nevezték.

Mindenesetre az önérzetünknek - és főleg a turisztikai megítélésünknek - jól jön, hogy mi lettünk a Duna ékköve és nem Bécs. Legalább ebben előzzük meg őket, ha másban nem…

Nektek mely városok hiányoznak erről a listáról? Írjátok meg nekünk a kedvenceiteket és azt is, miért azok.

A világ legjobb turistacélpontjai
A világ legjobb turistacélpontjaiA világ legjobb turistacélpontjai

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!