A világ legjobb piacai 3.

Magazin > TOP úticélok

Imádom a piacokat, mert egy helyen szinte mindent meg lehet tudni egy ország kultúrájáról, ízléséről, igényességéről, kifinomultságáról és könnyű ismerkedni.

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Sajnos ma már kicsit kezd homogenizálódni, internacionálissá, globalizálttá válni a kereskedelem, de szerencsére még vannak olyan piacok, amelyek nem adják fel a lokalitás értékét, a kulturális sajátosságokat, a helyi tradíciókat. Akárhová megyek szinte mindig az első, hogy megkérdezem, hogy hol van a piac és már megyek is felfedezni.

A santiagoi Merkado Central – azaz központi piac – elképesztően hasonlít a mi Nagycsarnokunkhoz, legalábbis belülről. Gyönyörű vaskorlátok, csipkézett vonalak, és igazi piaci hangulat, amit természetesen sajátos latin-amerikai jellegzetességekkel színeznek, például az éttermekhez mindenhol zenekar dukál, így itt is van. Kicsit szokatlan, hogy zöldségvásárláshoz zene szól, de egyre inkább kedvem szottyan rá és nem is igazán értem, miért nem szól nálunk a nagycsarnokban cigányzene…

piac merkado central toronto jaipur

A torontóiak nagyon büszkék a St. Lawrence piacukra és joggal. Egyes vélekedések szerint a világ legjobbja, de hát ezek mindig szubjektívek, viszont tényleg csodaszép és felettébb gazdag piac. A tisztaság szintén jellemzője, bár ez Kanadában nem valami különleges dolog. Akárhogy is, az biztos, hogy csodálatos élmény itt vásárolni. Mindenesetre ne hagyják ki a pékséget és főleg a csokis croisantjukat.

piac merkado central toronto jaipur

A két csodaszép építmény után nézzünk egy kontrasztot: Jaipurban a piac legalább akkora, mint az Isztambuli bazár. Utcák végtelen hálózata, ahol minden kapható. Elképesztő szín, forma és illatorgia, természetesen hatalmas zajjal. India, azon belül Jaipur, Rajastan mindig csodálatos, de itt még szebb arcát mutatja. Élvezzék, amíg még lehet és nem rontja meg őket is a globalizáció.

piac merkado central toronto jaipur

Ha már sokszínűség, akkor halak tekintetében a legjobb hely, ahová ember egyszer beteheti a lábát, az Tokyo büszkesége, a Tsukiji. Annyi filmen, írásban örökítették meg, hogy már szinte szégyelli az ember szóba hozni, mert már mindent megírtak róla. Igen, a világ legnagyobb halpiaca, ahol szinte minden hal és tengeri élőlény megtalálható, de bármit ír is az ember, az sosem adhatja vissza azt az élményt, amit a Tsukiji kínál. Maradjunk annyiban, hogy csodálatos és aki Tokyoban jár és nem volt ott, az szégyellje el magát, de nagyon.

piac merkado central toronto jaipur

Ha már ennek a piaci résznek a fő témája a sokszínűség, akkor kihagyhatatlan a guatemalai Chichicastenango. Ugye, már a neve is izgalmas, de a piac is legalább ilyen különleges. A csütörtökön és vasárnap működő piac leginkább a maja közösségnek köszönhetően ilyen színes. Csodás szőttesek, kerámiák, takarók, különleges hegyi virágok, növények, ételek roskadoznak az árusok földre terített takaróin vagy asztalain. Élvezzék a színorgiát és elnézve az ételeket készítők higiéniáját tartsák be minden utazó fő szabályát: csak azt egyék meg, ami rendesen át van sülve.

piac merkado central toronto jaipur

A világ legjobb piacai 3.
A világ legjobb piacai 3.A világ legjobb piacai 3.A világ legjobb piacai 3.A világ legjobb piacai 3.

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!