A világ legjobb piacai 2.

Magazin > TOP úticélok

Imádom a piacokat, mert egy helyen szinte mindent meg lehet tudni egy ország kultúrájáról, ízléséről, igényességéről, kifinomultságáról és könnyű ismerkedni.

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Sajnos ma már kicsit kezd homogenizálódni, internacionálissá, globalizálttá válni a kereskedelem, de szerencsére még vannak olyan piacok, amelyek nem adják fel a lokalitás értékét, a kulturális sajátosságokat, a helyi tradíciókat. Akárhová megyek szinte mindig az első, hogy megkérdezem, hogy hol van a piac és már megyek is felfedezni.

A rotterdami Markthal elképesztő egy alkotás. Súlyosan 21. század, nagyjából öszközművészeti produkció és közben mégis piac. Kalapot le, szájat táts!

piac markthal rotterdam piac vucciria

Szöges ellentétét találni Palermoban, a Vucciriát. Itt szó sincs kiépítettségről, az élet tervezte így, hogy a szűk, kanyargó utcácskákból egy összefüggő piac lett. Mindenhol árusok, éttermek, kifőzdék, büfék, zene, móka, kacagás. Az utóbbi főleg este teljesül, amikor kiderül, hogy a jó palermóiak nem csak a kereskedelemhez, de az esti szórakozáshoz is értenek. Itt minden este buli van! A szűk sikátorok dzsungelében mindenhol rálelünk egy jó dalnokra és finom falatokra.

piac markthal rotterdam piac vuccir

Az igazi dzsungelbe is átugorhatunk, ott is találunk káprázatosan jó piacot, mint az amazoniai Belem városának piacát, a Ver o Peso-t. A helyszín tényleg tökéletes: közel még a dzsungel, de alig 100 kilométerre az óceán, így itt aztán tényleg minden megtalálható a régióból. A paradiótól a csodás garnélákon át a dzsungel természetes viagrájáig, halsütödétől a helyi varázsló termékeiig mindent megkaphatunk, néha még egy kiadós gyomorfertőzést is, ha nem ügyelünk a higiéniára. Persze ettől még kötelező frissen facsart cukornádlevet inni.

 piac markthal rotterdam piac vucciria

Persze akinek ennyi nem elég a dzsungelből, az utazzon beljebb a legsűrűbb részekhez és Manausban megtalálja a legdurvább dzsungelpiacot, az Adolfo Lisboa Municipal-t. Olyan halakat, növényeket, állatokat, rovarokat, virágokat, madarakat, terményeket, gyümölcsöket, magvakat fog itt találni, amit sehol máshol a világon. Piranhát ma már szinte bárhol ehet az ember, de evett már arapaimát, vagy buritit, esetleg jabuticaba-t? Naugyi. Ennek megfelelően az ételek íze sem tükröz semmi olyat, amit eddig ismert.

 piac markthal rotterdam piac vucciria

New Yorkban az ember viszont azt gondolná, hogy minden uniformizált és mirelit, de legalábbis becsomagolt, ehhez képest a toronyházak között még mindig hatalmas sikerrel működik a Greenmarket az Union Square-en. A virágoktól a gyümölcsökön át a zöldségekig itt minden megtalálható, ami zöld, még paradicsomdzsem is. Isteni jó piac, találkahely és falatozási lehetőség a nyüzsgő metropoliszban, ahol mindig van egy önjelölt artista, zenész, színész, bohóc, aki feldobja az amúgy is kellemes hangulatot.

 piac markthal rotterdam piac vucciria

A világ legjobb piacai 2.
A világ legjobb piacai 2.A világ legjobb piacai 2.A világ legjobb piacai 2.A világ legjobb piacai 2.

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!