A világ legjobb piacai 1.

Magazin > TOP úticélok

Imádom a piacokat, mert egy helyen szinte mindent meg lehet tudni egy ország kultúrájáról, ízléséről, igényességéről, kifinomultságáról és könnyű ismerkedni.

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Sajnos ma már kicsit kezd homogenizálódni, internacionálissá, globalizálttá válni a kereskedelem, de szerencsére még vannak olyan piacok, amelyek nem adják fel a lokalitás értékét, a kulturális sajátosságokat, a helyi tradíciókat. Akárhová megyek szinte mindig az első, hogy megkérdezem, hogy hol van a piac és már megyek is felfedezni.

Az egyik hatalmas szerelmem Marrakech világhírű piaca, a Jemaa el Fna. Hatalmas, izgalmas, sokszínű, rengeteg helyi és kissé távolabbi kereskedő „fővárosa”, ahová ismerkedni, tudással, termékekkel, terményekkel kereskedni, jókat beszélgetni, házastársat keresni indultak sokan az idők során és ez ma is néha felfedezhető itt. A nappal nyüzsgő piacon nem csak árukat, de cirkuszi akrobatákra, kígyóbűvölőkre, foghúzókra, mesélőkre és mindenféle izgalmas egzotikumra találhatunk, némileg felfogható egy időutazásnak is, hogy éltek itt évszázadokkal ezelőtt. Este viszont a tér átalakul a világ egyik legnagyobb éttermévé, ahol felfoghatatlan méretben és változatosságban kínálnak érdekes ételeket. Kötelező minden utazó számára.

piac marrakech chatucha nagy bazár

Aki Bangkokba eljut, ki ne hagyja a Chatuchakot. A világ egyik legnagyobb piaca és a Jemaa el Fna-hoz hasonlóan minden megtalálható itt, csak még talán több minden, mint ott. Észbontó választék mindenből, legyen az táska, öltöny, neszeszer, virág, művirág, konyhafelszerelés, termények, gyümölcsök, húsok, rovarok… Nagyképű helyiek szerint, ami itt nincs, az nem is létezik, de ez természetesen erős túlzás, viszont a helyi érdekességeket itt egy helyen megtalálhatjuk.

piac marrakech chatucha nagy bazár

Például tuti nincs meg az a Chatuchakban, ami az isztambuli Nagy Bazárban. A törökök nagyon büszkék rá és joggal. Csodálatos kincseket találni itt szinte minden sarkon. És természetesen bőr mindenfelé. A muszlim kultúra és a hatalmas török birodalom még jelenleg is élő kapcsolatrendszere érthetően ide vonzza perzsiától arábián át egészen a marokkóig a legjobb földművelők, gyártók, kézművesek termékeit, terményeit. Iráni pisztácia, pakisztáni mangó, palesztin vagy egyiptomi datolya, csodás anatóliai szőttesek, szőnyegek és fűszerek, lámpák, díszes csempék… Nagyjából egy hetet simán el lehetne itt tölteni úgy, hogy minden nap rábukkanunk valami újdonságra. Imádom.

piac marrakech chatucha nagy bazár

Londonban számos kiváló piac található, a Camdentől a Borough-ig. A Borough piacot 260 éve alapították és ma is a világ egyik legnagyobb ilyen piaca. A világbirodalomként funkcionáló Brit korona gyarmatainak máig ható „kötelessége” itt megjelenni, így ezen a piacon tényleg szinte minden beszerezhető, ami a világban megtalálható. Kihagyhatatlan.

Ahogy a Helsinkiben található Kauppatorit is egyszer látni és kóstolni kell. Ettek már medvehúst? Rénszarvas szalámit? Alkoholos csokit? Rénszarvasburgert? Erdei gomba- és hering hegyeket? Hordtak már lappföldi népviseletet? Rénszarvasbőrkabátot? A rokonokat itt lehet legjobban megismerni.

piac marrakech chatucha nagy bazár

A világ legjobb piacai 1.
A világ legjobb piacai 1.A világ legjobb piacai 1.A világ legjobb piacai 1.

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!