A világ legjobb hotelei 1. - Vár rád a luxus!

Magazin > TOP úticélok

Ez nagyjából igencsak szubjektív kategória, mert ízlések és pofonok, de azért vannak szabványok, szolgáltatási szintek, amiket igenis lehet mérni. Ebbe viszont túl sok hotel férne bele, így mégiscsak erős a szubjektív rész, ezért nem is rangsoroltam, csak ömlesztve zúdítom a nagyérdeműre.

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Számtalan hotelminősítő vindikálja magának a jogot, hogy értékelje a világ legjobb szálláshelyeit, én azonban ezekre fittyet hányva mazsolázok a szerintem és mások által is legjobbnak ítéltekből. Arra kérlek Titeket, szálljatok vitába velem, és küldjetek ellenvéleményeket, hátha meggyőztök róla, hogy kihagytam a legjobbak listájából pár hotelt.

Mindjárt az élre kívánkozik egy olyan hotel, ami már a helyszín miatt is megérdemelné a csodálatot. A Kaafu atollon található Gili Lankanfushi a Maldív-szigetek egyik legjobb szállodája. Az arcátlan luxus minden változatban megtapasztalható: saját bungalló a tengerben, ahonnan korallzátonnyal övezett hófehér korallhomokos vízbe léphetünk, vagy hintaágyon pihenhetünk, miközben a hátunk a langymeleg vízbe ér, és libériás inasok hada lesi óhajainkat.

A Kambodzsai Shinta Mani Club a turistáknak köszönhetően újjáéledő Angkor közelében nyújt olyan elképesztő kényelmet, amit talán csak a kihalt világváros korabeli uralkodói élvezhettek. A hotel minimalista szín- és formavilágába izgalmasan keveredik Angkor művészetének néhány jellegzetes eleme, ahogy a legmagasabb szintű és a kor színvonalának megfelelő top szolgáltatások is érdekesen vegyülnek az ázsiai hagyományos szolgáltatásokkal.

Szeretnék büszkélkedni is, ugyanis több minősítő szerint is a budapesti Four Seasons lánc által megújított Gresham palota a toplisták első részében foglal helyet. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egy ilyen pazar épületet ilyen igényesen állítottak helyre és varázsoltak újjá. A minősítők a nyilvánvalóan káprázatos külsőségek mellett kiemelik a szolgáltatások színvonalát is, ami melengeti honfiúi kebelünket.

Persze mindenki el van ájulva még mindig a Grand hotel Kronenhoftól, megjegyzem teljesen érthetően. Svájcban amúgy is rengeteg luxus szálloda van, tehát aki itt képes kitűnni, annak valamit nagyon kell tudnia. A lokalitáson túl is, hiszen errefelé látványos panorámát nem kunszt találni. A Kronenhofnak viszont vannak tradíciói és elképesztő igényessége a minőségre, így megérdemelten csípi el szinte mindenhol a toplisták felső régióját.

A perui Cuscoban található Belmond Palacio Nazarenast igazából csak nagyon szubjektív megítélés alapján tudom a legjobbak közé sorolni, hiszen az Andok csúcsaihoz közel kínál top szolgáltatást. Ezen túlmenően faguriga legyek, ha értem, mitől ájultak el tőle az ítészek, bár kétségtelenül csinosak a szobák belsőépítészeti megoldásai és bútorzata.

Az osztrák Tuxerhof hotelt már kevésbé kell magyarázni: tüchtig, takaros kis hegyi spa hotel, minden a helyén, igényesen, tradicionális ízléssel, a hagyományőrzés mellett a kor igényeinek figyelembe vételével.

Azt eddig is tudtam, hogy pénzért minden hülyeségre van kínálat, úgymint önálló létezésre alkalmatlan sivatagi városra (Las Vegas), sivatagi műlesikló pályára (Dubai), kaliforniai és floridai jégkorong csapatokra, de azért akkor is nehezen veszi be a gyomrom, mitől kergült meg néhány arab milliárdos, hogy a sivatag kellős közepébe épít egy spa hotelt – Al Maha resort - medencékkel és minden létező luxussal felszerelt sátrakkal. Körben homok, néhány fától eltekintve kietlenség, miközben a kedves vendég pancsol és pezsgőt nyakal, majd masszíroztat, végül az esti csillagfényben fáklyákkal övezett partira vonul, ahol tízmilliókat érő szőnyegek tömegét terítették le a sivatag homokjára a kényelme érdekében.

A Huangpu-folyó partján fekvő shanghai luxushotel, a Mandarin Oriental Pudong megérdemelten került a listára. Michelin csillagos étterem (mondjuk ez a listán szereplőktől nem idegen), elképesztő városi panoráma, minden modern luxusszolgáltatás a köbön és izgalmas extravagancia. Mindenesetre van abban valami borzongtatóan felemelő, hogy kulináris élményeket majszolunk a kádunkban, miközben 150 méter magasról tekintünk le az alattunk irgalmatlan tempóban nyüzsgő városra.

A világ legjobb hotelei 1. - Vár rád a luxus!
A világ legjobb hotelei 1. - Vár rád a luxus!A világ legjobb hotelei 1. - Vár rád a luxus!A világ legjobb hotelei 1. - Vár rád a luxus!A világ legjobb hotelei 1. - Vár rád a luxus!
A világ legjobb hotelei 1. - Vár rád a luxus!A világ legjobb hotelei 1. - Vár rád a luxus!A világ legjobb hotelei 1. - Vár rád a luxus!

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!