A világ legjobb éttermei

Magazin >

Utazni mindig jó, de az sem mindegy, hogy hol lehet a legfinomabbakat enni. Nos, itt a világ 50 legjobb étterme 2018-ban.

 Szabó Péter 2018-06-27

Minden évben rangsorolják a világ legjobb éttermeit és idén június 19-edikén Bilbaóban közzétették a legjobbakat. Korábbsan jellemzően Európa és Észak-Amerika uralta a mezőnyt, azonban mára előretört Dél-Amerika és japán is nagy erőkkel igyekszik teret nyerni magának kulináriában. Természetesen továbbra is Baszkföld és Katalónia a meghatározó, ahogy Olaszország és Franciaország is igyekszik őrizni a tradíciót, de egyre színesebb a paletta.

A legjobb idén ezer gasztronómiai szakember véleménye alapján a modenai Osteria Francescana lett, amit Massimo Bottura séf nyitott meg 1995-ben. A 3 Michelin csillagos étterem Emilia Romagna régióban található, amelynek csodálatos piacait, kiváló alapanyagait sokan nagyra becsülik. Amúgy túl nagy meglepetést nem okozott a döntés, hiszen 2016-ban is ez az étterem lett a legjobb a világon. Kiemelt szempontjaik között szerepel a mára trenddé lett pazarlás-csökkentés, autentikusság, emberközeliség. Massimo Bottura 2017 novemberében megjelent könyve, az Arany kenyér(Bread is gold) is a hagyományos, egyszerű ételeket emeli a kulinária csúcsára.
https://www.osteriafrancescana.it/

A második a katalán El Celler, de Can Rocca lett, amelyik szintén meglepetés nélküli, hiszen 2015-ben első, 2017-ben harmadik lett. Persze Katalónia ontja magából a csodálatos éttermeket, így természetes, hogy valamelyik mindig a toplista tetejére kerül.
https://cellercanroca.com/index.htm

Két gigantikus gasztrokultúra határán egy harmadik ország kulináriája aratott hatalmas sikert: az olasz-francia riviéra határán egy olasz-argentin világnézetű étterem, a Mauro Colagreco vezette Mirazur lett a harmadik. És nem csak az ételei csodálatosak, hanem a panoráma is lenyűgöző.
http://www.mirazur.fr/

Tavaly győzött, idén negyedik lett a New York ékköve, az Eleven Madison Park (https://www.elevenmadisonpark.com/), amit egyesek a felújításának tudnak be,de azért ez is csinos teljesítmény. Ahogy Ázsia legjobbjának(amúgy 2015-ben és 2016-ban is az volt), az indiai zseni, Ferran Adria tanítvány Gaggan Anand által vezetett bangkoki Gaggan (http://eatatgaggan.com/) ötödik helye is megsüvegelendő.

A változás bizonyítéka, hogy a gasztronómia sikertörténetét író Peru hatodik helyre futott be a limai Central étteremmel (http://eatatgaggan.com/), és hogy ne legyen egyedül ezzel a fantasztikus sikerrel és elismeréssel a hetedik helyen a tavaly előtte végzett szintén limai Maido (http://www.maido.pe/) igazolja, hogy az Amazonastól az Andokig terjedő kivételes ökoszisztéma és leírhatatlanul gazdag alapanyag áradatot illő tisztelettel feldolgozó séfek pazar munkát végeztek. Mindezt jól példázza, hogy a perui konyhát a köztudatba beemelő Gaston Acurio életműdíjat kapott, nem mellesleg az étterme, az Astrid y Gastón (http://www.astridygaston.com/) szintén a Top 50 elismert tagja a 39-edik helyen.

A hatalmas tradíció ellenére „csak” nyolcadik Párizs ékköve, az Alain Passard séf irányította Arpége (http://www.alain-passard.com/en/). Aztán rögvest két étteremmel zárja a tízes listát Baszkföld: kilencedik helyen a San Sebastian-i Mugaritz (https://www.mugaritz.com/en/) és a tizedik Asador Extebarri (http://asadoretxebarri.com/) Axpe büszkesége.

A világ legjobb desszertséfje Cédric Grolet, a párizsi Le Meurice desszert-főszakácsa lett, a legjobb fenntartható étterem díját a baszk Azurmendi gyűjtötte be.

Íme a többiek:

11. Quintonil(Mexico City)

12. Blue Hill at Stone Barns(Pocantico Hills, New York)

13. Pujol(Mexico City)

14. Steirereck(Bécs, Ausztria)

15. White Rabbit(Moszkva)

16. Piazza Duomo(Alba, Olaszország)

17. Den(Tokió, Japán)

18. Disfrutar(Barcelona, Katalónia, Spanyolország)

19. Geranium(Koppenhága)

20. Attica(Melboure, Australia)

21, Alain Ducasse au Plaza Athénée(Párizs)

22. Narisawa(Tokió, Japán)

23. Le Calandre (Rubano, Olaszország)

24. Ultraviolet(Shanghai, Kína)

25. Cosme(New York)

26. Le Bernardin(New York)

27. Boragó(Santiago, Chile)

28. Odette(Szingapúr)

29. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen(Párizs)

30. D.O.M.(Sao Paulo, Brazília)

31. Arzak(San Sebastian, Baszkföld, Spanyolország)

32. Tickets(Barcelona, Katalónia, Spanyolország)

33. The Clove Club(London)

34. Alinea(Chicago)

35. Maaemo(Oslo, Novégia)

36. Reale(Castel Di Sangro, Olaszország)

37. Restaurant Tim Raue(Berlin, Németország)

38. Lyle's(London)

39. Astrid y Gastón(Lima, Peru)

40. Septime(Párizs)

41. Nihonryori RyuGin(Tokió, Japán)

42. Ledbury(London)

43. Azurmendi(Larrabetzu, Baszkföld, Spanyolország)

44. Mikla(Isztanbul, Törökország)

45. Dinner by Heston Blumenthal(London)

46. Saison(San Francisco)

47. Schloss Schauenstein(Fürstenau, Svájc)

48. Hiša Franko(Kobarid, Szlovénia)

49. Nahm(Bangkok, Thaiföld)

50. Test Kitchen(Fokváros, Dél-afrikai Köztársaság)

A világ legjobb éttermei
A világ legjobb éttermeiA világ legjobb éttermeiA világ legjobb éttermei

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!