A legszebb magyar tavak

Magazin > TOP úticélok

Szubjektív lista következik, hiszen hazánkban közel 4000(!) tó található, így képtelenség objektív listát felállítani.

 Szabó Péter 2016-05-13

Most csak hetet mutatok be a 4000-ből, ami tökéletesen mutatja, mennyire öntelt kijelentés azt állítani, hogy ezek a legszebbek. A Balatont, Velencei és Tisza tavakat most nem vettem bele ebbe a listába, mivel inkább a méltatlanul elfeledett, vagy meg sem ismert tavakat szerettem volna megismertetni az olvasókkal. Hát íme néhány a kedvenceim közül.

A Bélapátfalván található Lak-völgyi tó szépségét a Bél-kő sziklái keretezte völgy csodás fáinak festői látványa adja. Egy ilyen tóban hanyatt fekve lebegni a vízen és nézni a káprázatos panorámát mégiscsak jobb, mint nyugtatót szedni. Persze lehet túrázni is, megnézni a közeli Szalajka völgyet vagy a Lóczi forrás vizét kortyolgatni, de én inkább a meditálásra szavazok.

Az őrségi Hegyhátszentjakab közelében lévő Vadása-tó legendás hely, kiváló túraútvonalakkal, kempinggel, stranddal, pecázási lehetőséggel és meseszép vidékkel.

A Kaposvár melletti Deseda-tóban egyszer az életben kötelező megmártózni és az arborétumát is látni kell. A pecásoknak pedig nem kell bemutatni a hatalmas halakkal rendelkező csodás tavat. Azzal persze számolni kell, hogy a környékbeliek és főleg a Kaposváriak jelentős számban látogatják, de érthető a rajongásuk a Desedáért.

A tatai Öreg tó gyönyörű területen fekszik, bolond, aki nem látogatja meg, hiszen annyi minden látni és tennivaló akad itt: Tatai vár, Esterházy-kastély, Angol park, az Év Fája, a Kálvária domb, több kiépített és szabad strand, szállodák, vendégházak, éttermek, kávézók... A tavon pedig evezni, csónakázni, szörfözni, vitorlázni is lehet. Nem mellesleg az ország legrégebbi halastava.

Vas megye büszkesége a Szajki tavak, ahol pihenni, túrázni, horgászni, csónakázni is lehet, de a tavak környékén gyönyörű kerékpáros és gyalogos túraútvonalakat is találunk, és a több napra érkezőket kemping, vendégházak és éttermek várják.

Abaligeten a két kis tó egy gyógy-barlang mellett fekszik. Az egyik pancsolásra, a másik pecázásra készült és a dombok körülölelte tavacskák szépségét kár lenne kihagyni, nem beszélve a Zabaligeti étkezde finomságait. Légúti problémás betegek számára maga a mennyország, mert a barlangban szépen felgyógyulva már lehet is élvezni a tavacska simogató vizét.

Abaligettől pár lépésnyire van Pécs és talán egész Baranya megye legkedveltebb üdülőhelye, az orfűi Pécsi tó. Fizetős és szabadstrandok mellett minden megtalálható itt, amire embernek szabadság idején szüksége lehet. Igazából nem is szívesen propagálom, mert ha tehetem mindig itt szeretek nyaralni…

Nektek melyik a kedvenc tavatok?

Képek: Google Képkereső

A legszebb magyar tavak
A legszebb magyar tavakA legszebb magyar tavakA legszebb magyar tavakA legszebb magyar tavak
A legszebb magyar tavakA legszebb magyar tavak

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!