A legjobb spanyol piacok

Magazin > TOP úticélok

Elképesztő gasztrokultúra jellemzi Spanyolországot: mór, zsidó, olasz, francia, cigány, latin-amerikai, ázsiai, afrikai hatások keverednek a büszke spanyolok, katalánok, baszkok zsenialitásával. Tájegységenként más-más jellemzőket találunk, ezért érdemes alaposan körbeutazni ezt a csodálatos helyet.

 Utazóna - Szabó Péter 2016-04-15

Kezdjük a fővárossal, ahol a Mercado de san Miguel uralja a piacokat. Elképesztő mennyiségű, formájú, ízű, illatú tapasokat kapni a piaci kiskonyhákban a csodás élelmiszerkínálat mellett. Az épület is gyönyörű, a kovácsoltvas és üveg izgalmas párosításával, de leginkább a turisták kedvelik. Isteni a sütijük és az olajbogyókínálatuk. A Maravillas piac igazolja a nevét, tényleg csodálatos a 200 stand, amely a világ minden tájáról kínál élelmiszert: olasz tészta, mexikói chili, uruguayi marha, és természetesen a helyi áruk. A 70 éves piac kész labirintus. Persze bőven akad régebbi piac, mint a flancos környéken található de la Paz. Őrült jó tapaszok vannak itt: szardellás, spárgás, garnélás, libamájpástétomos, és hozzájuk csodálatos borok adnak keretet egy hétvégi bevásárláshoz. Hja, tudnak élni a helyiek. Hasonlóan jó a hangulat az Anton Martinban is, ahol nem csak gazdag sajt és hús választék van, de rendszeresen tartanak főzési technikákról bemutatókat kiváló szakácsok, miközben kézműves söröket kortyolsz, vagy épp egy művészeti kiállítást nézel. Bár az áruk és a tapaszok is művésziek.

spanyolország spanyol piac spanyolországi nyaralás

Barcelonában már kitárgyaltuk, hogy a turisták által is legkönnyebben megtalálható la Boqueria mivel érdemelte ki a világ legjobb piacai között  helyet, de azért akad még bőven turisták által kevésbé puccos és felkapott, de fantasztikusan jó piac a kikötővárosban. A Concepcio az egyik legrégibb, 1888-ban alapították, ma már inkább virágpiac, de természetesen minden más is megtalálható itt. A Sant Antoni nagyobb, mint a Boqueria, de nincs őrült turistaáradattal megterhelve, holott sokkal szebb. Sajnos a 19. századi épület már nem teljesíti be teljesen a hivatását, de a hangulata és a kínálata még mindig csábító. Vasárnap könyv és érmepiac is található itt. A dels Encants a város leghíresebb bolhapiaca, kötelező meglátogatni nem csak a kínálat és a hangulat miatt, hanem építészeti tekintetben is feledhetetlen élmény. A santa Caterina egy újabb káprázatos építészeti műalkotás és az egyik legújabb piac Barcelonában. Kívül-belül hangulatos a fa szerkezetű és kerámia tetővel rendelkező épület.

A kerámia berakás jellemzi a sevillai piacok közül a 2001-ben felújított Trianát. Minden stand felett kék kerámiaportál díszeleg. Persze nem ettől élvezetes piac, sokkal inkább a finom csigáktól, sonkáktól, déli gyümölcsöktől. A Feria utcai piac egy kis ékszerdoboz és nemzeti kincs, hiszen 1719-ben alapították. Itt képet lehet kapni arról, hogyan éltek pár évszázada a helyiek. Az Encarnación egy csodálatosan felújított városrész csodálatos piaca, amit nem szabad kihagyni. Az amúgy is izgalmas építészeti extravaganciájú város egyik legérdekesebb részén élvezhetjük a piaci hangulatot. Kötelező látni- és ennivaló.

Ez igaz a bilbaói Rural de San Tomas piacra is. Őrületesen jó buli és hatalmas területen tengernyi stand. Egyenek talot kolbásszal, igyanak almabort vagy txakolit és feledkezzenek bele a baszk mesevilágba.  A másik kötelező piac itt, az Európa legnagyobb fedett piaca, a Ribera. Nemrég újították fel, de a három szinten 180 standdal rendelkező épület régi patinájával is impozáns volt.  Ebben a 10 ezer négyzetméteres gigászban pedig hatalmas a kínálat.

Zárjuk egy különlegesen szép piaccal, a valenciai központi piaccal. Szemkápráztató látvány kívül-belül és hatalmas. A kupola és a temérdek színes ablakból beszűrődő fényorgiában fürdőző zöldségek, gyümölcsök, pékárúk, húsok, kávézói és cukrászdai kínálatok látványa felér egy múzeumi tárlattal. Felséges, királyi látvány és élmény. Itt reggelizni, tapasokat enni és pezsgőt inni az élvezetek csúcsa. Nem véletlenül a világ egyik legszebb piacának tekintik világszerte.

A legjobb spanyol piacok
A legjobb spanyol piacokA legjobb spanyol piacokA legjobb spanyol piacokA legjobb spanyol piacok
A legjobb spanyol piacokA legjobb spanyol piacokA legjobb spanyol piacokA legjobb spanyol piacok

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!