Új-Zélandon fogadalom nélkül tilos a bemenet

Magazin > Turisztikai hírek

A fogadalom lényege, hogy vigyázunk a természetre. Természetesen a címben szereplő tiltás erős túlzás, de azért a fogadalmat nagyon komolyan veszik.

 Utazona - Szabó Péter 2018-11-21

Ez a fogadalom a Tiaki igéret. Tiaki maori nyelven azt jelenti, védni, óvni valamit. Nagyjából semmi mást nem kell tenni, mint szóban megigérni, hogy vigyázni fogunk az új-zélendi természeti értékekre.

Számos országban létezik olyan rendelkezésrendelkezés, hogy milyen növényeket, állatokat, élelmiszereket tilos bevinni az országba. Új-Zéland most ezzel a kampánnyal tovább megy a természetvédelem területén. Nincsenek előírások, szankciók, meghatározások, tiltások, mit, hogyan, miként thetsz, vagy nem tehetsz, ezt ránk, utazókra bízzák. Mindössze beleültetik a bogarat a fülünkbe, elültetnek egy kis figyelmet, önkontrollt az emberben, hogy ha már kimondtam, akkor illik is betartani. És ez nagyon sok esetben bőven elég.

A Tiaki igéret lényege, hogy felelősnek érezzük magunkat a jövő generációja iránt, a természet védelme iránt. Új-Zéland ugyanis a maoriknak és a később letelepedett angoloknak köszönhetően igencsak megkínozta a természetet és rájöttek, hogy ez ritka nagy ostobaság volt. A maorik kiírtották a moákat és az erdők egy jelentős részét, amit a jó angolok is folytattak. Ez egy szigeten katasztrofához is vezethet, de még szerencsére időben észbe kaptak. Ennek eredménye a Tiaki igéret.

https://bit.ly/2TuCjRm

Új-Zélandon fogadalom nélkül tilos a bemenet
Új-Zélandon fogadalom nélkül tilos a bemenet

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!