Szicíliai konyha
Magazin > Gasztronómia
Szicília az egyik legizgalmasabb gasztrokultúrával rendelkező része a mediterráneumnak, ezért bolondság lenne kihagyni.
Utazóna 2016-09-13
A legegyszerűbb megközelítés, hogy minden megtalálható itt, ami Olaszországra jellemző, de ez így nagyon kevés lenne annak érzékeltetésére, miért is érdemes ellátogatni a legdélibb olasz szigetre. Ugyanis a sziget mindig is átjáró ház volt, köszönhetően a fontos stratégiai helyzetének. Görögök, punok, rómaiak, bizánciak, szaracénok, franciák, spanyolok, nápolyiak, szárd-piemontiak, majd végül az egységes Olaszország része lett, de még ma is akadnak, akik Szicília függetlenségért harcolnak. A temérdek hódító hatására a szicíliai nyelv is roppant összetetté vált, amelyben görög, albán, katalán, spanyol hatások érezhetők és szinte semmi köze a ma már a városokban beszélt olasz nyelvhez. Mindezek természetesen a gasztronómiára is hatással voltak.
Bár ma már az egységes Olaszország hatása érezhető a szicíliai konyhában is, de az eredeti ételeik roppant izgalmasak és eltérnek némileg az olasz konyhától. Rengeteg csicseriborsót, padlizsánt, zöldségféléket és halakt, tengeri herkentyűket fogyasztanak, ezért a fogyókúrázók kedvelt konyhája lehet. Egyes vélekedések szerint a legjobb gyümölcsök, az elit gasztronómia általános vélekedése szerint a világ legjobb pisztáciája, olívaolaja is innen származik, ahogy a friss fűszerek terén is gazdag választékot találunk a szigeten.
A napi étkezés menetrendje azonos az olasz felfogással, azaz a reggeli itt is rettentően visszafogott: egy kávé és egy cornetto, vagy egy édes ciambelle egy szicíliainak bőven elég, hogy a délután kettő magasságában elfogyasztott ebédig kibírják. Akkor azonban behozzák a lemaradást.
Az arancinit is előételként kínálják, ami egy panírozott rizses, sajtos, fokhagymás, citromos, tojásos, esetleg húsos-zöldborsós, más ízlés szerint rákos frissen sütött labdácska. Felséges falatkák.
A felgerjesztett vágyakat az első fogás(primo piatto) követi, ami általában tésztaféle. Pasta alla norma, pasta con le sarde, de az én kedvencem a pasta nera, azaz a tintahalfestékkel feketére színezett tintahalas, paradicsomos, fokhagymás mártással készült tészta. Aki szereti a tintahalat és nem riad meg a szokatlan színektől, annak kötelező.
A második fogás(secondo piatti) már tartalmasabb ételeket jelent. Ilyen például a grillezett kardhal
a scaloppina, ami fokhagymás, szalonnás, citromos borjúszeleteket takar
a zseniális fenyőmagos, citromos, fűszernövényekkel gazdagon ízesített sült szardínia, a Sarde a beccafico
a finomra szelt hagymával készített tonhal, a Tonno alla cipollata
és még rengeteg finomság, calamarik, polipok, kagylók… a kínálat a végtelen felé tart.
Azonban ha finomság, akkor szicíliai barátaink ebben is jól szerepelnek. Kezdjük ott, hogy fenemód büszkén vallják, hogy az első fagylaltot ők készítették még a római időkben az Etna csúcsáról lehordott jégből. Legendának jó, de az tény, hogy a granita, azaz az ízesített jégkása mindenhol megtalálható a szigeten.
Meg se lepődjünk, hogy brióssal tálalják, ugyanis a szicíliaiak a fagylaltot is briósba töltve fogyasztják.
De ott vannak a pignolata mézes vagy épp csokis golyócskái,
a torrone mandulás, pisztáciás, mogyorós méz- és cukoráradata
a felséges canolli számtalan változata
a cassata siciliana ricottás, aszalt gyümölcsös, desszertboros tömény aromabombája
a minden szicíliai gyerek szülinapi tortája, a sette veli, azaz hét fátyol torta, amely így rétegződik: legfelül csokimáz, alatta csokoládé mousse, alatta bajor mogyorókrém, majd csokispiskóta, megint bajor mogyorókrém, alatta ropogós tört praliné és végül megint csokis piskóta
a frissítő citromkrémes süti, a genovesi ericine
és végül egy szicíliai kávé granitával.
A gyerkőcök kedvence – de a felnőtteké is – a latte di mandorla, vagyis mandulás, tejes itóka, de a kortyolnak fragolino-t is a desszertek mellé, vagy limoncellot. A komolyabb borfogyasztó inkább a kiváló marsalai borokat részesítik előnyben.
A 21 óra környékén kezdődő vacsorák hasonló mederben folynak, mindössze az időtartamuk hosszabb, hiszen sokszor éjszakába nyúlóan elhúzódnak és nemegyszer kellemes nótázással végződnek.
Akinek erre nincs ideje – pedig érdemes átvenni az itteni ritmust -, azoknak jó megoldás bekapni egy pane cunzatot és már rohanhat is tovább egyéb élményeket keresni.
Egy a fontos: bátran keressük a helyi sajátosságokat, ízeket, mert fantasztikus élményekkel kazdagodhatunk.
Nektek melyik étel volt a kedvencetek Szicíliában?