Szicíliai konyha

Magazin > Gasztronómia

Szicília az egyik legizgalmasabb gasztrokultúrával rendelkező része a mediterráneumnak, ezért bolondság lenne kihagyni.

 Utazóna 2016-09-13

A legegyszerűbb megközelítés, hogy minden megtalálható itt, ami Olaszországra jellemző, de ez így nagyon kevés lenne annak érzékeltetésére, miért is érdemes ellátogatni a legdélibb olasz szigetre. Ugyanis a sziget mindig is átjáró ház volt, köszönhetően a fontos stratégiai helyzetének. Görögök, punok, rómaiak, bizánciak, szaracénok, franciák, spanyolok, nápolyiak, szárd-piemontiak, majd végül az egységes Olaszország része lett, de még ma is akadnak, akik Szicília függetlenségért harcolnak. A temérdek hódító hatására a szicíliai nyelv is roppant összetetté vált, amelyben görög, albán, katalán, spanyol hatások érezhetők és szinte semmi köze a ma már a városokban beszélt olasz nyelvhez. Mindezek természetesen a gasztronómiára is hatással voltak.

Bár ma már az egységes Olaszország hatása érezhető a szicíliai konyhában is, de az eredeti ételeik roppant izgalmasak és eltérnek némileg az olasz konyhától. Rengeteg csicseriborsót, padlizsánt, zöldségféléket és halakt, tengeri herkentyűket fogyasztanak, ezért a fogyókúrázók kedvelt konyhája lehet. Egyes vélekedések szerint a legjobb gyümölcsök, az elit gasztronómia általános vélekedése szerint a világ legjobb pisztáciája, olívaolaja is innen származik, ahogy a friss fűszerek terén is gazdag választékot találunk a szigeten.

A napi étkezés menetrendje azonos az olasz felfogással, azaz a reggeli itt is rettentően visszafogott: egy kávé és egy cornetto, vagy egy édes ciambelle egy szicíliainak bőven elég, hogy a délután kettő magasságában elfogyasztott ebédig kibírják. Akkor azonban behozzák a lemaradást.

 

Az arancinit is előételként kínálják, ami egy panírozott rizses, sajtos, fokhagymás, citromos, tojásos, esetleg húsos-zöldborsós, más ízlés szerint rákos frissen sütött labdácska. Felséges falatkák.

A felgerjesztett vágyakat az első fogás(primo piatto) követi, ami általában tésztaféle. Pasta alla norma, pasta con le sarde, de az én kedvencem a pasta nera, azaz a tintahalfestékkel feketére színezett tintahalas, paradicsomos, fokhagymás mártással készült tészta. Aki szereti a tintahalat és nem riad meg a szokatlan színektől, annak kötelező.

A második fogás(secondo piatti) már tartalmasabb ételeket jelent. Ilyen például a grillezett kardhal

a scaloppina, ami fokhagymás, szalonnás, citromos borjúszeleteket takar

a zseniális fenyőmagos, citromos, fűszernövényekkel gazdagon ízesített sült szardínia, a Sarde a beccafico

a finomra szelt hagymával készített tonhal, a Tonno alla cipollata

és még rengeteg finomság, calamarik, polipok, kagylók… a kínálat a végtelen felé tart.

Azonban ha finomság, akkor szicíliai barátaink ebben is jól szerepelnek. Kezdjük ott, hogy fenemód büszkén vallják, hogy az első fagylaltot ők készítették még a római időkben az Etna csúcsáról lehordott jégből. Legendának jó, de az tény, hogy a granita, azaz az ízesített jégkása mindenhol megtalálható a szigeten.

Meg se lepődjünk, hogy brióssal tálalják, ugyanis a szicíliaiak a fagylaltot is briósba töltve fogyasztják.

De ott vannak a pignolata mézes vagy épp csokis golyócskái,

a torrone mandulás, pisztáciás, mogyorós méz- és cukoráradata

a felséges canolli számtalan változata

a cassata siciliana ricottás, aszalt gyümölcsös, desszertboros tömény aromabombája

a minden szicíliai gyerek szülinapi tortája, a sette veli, azaz hét fátyol torta, amely így rétegződik: legfelül csokimáz, alatta csokoládé mousse, alatta bajor mogyorókrém, majd csokispiskóta, megint bajor mogyorókrém, alatta ropogós tört praliné és végül megint csokis piskóta

a frissítő citromkrémes süti, a genovesi ericine

és végül egy szicíliai kávé granitával.

A gyerkőcök kedvence – de a felnőtteké is – a latte di mandorla, vagyis mandulás, tejes itóka, de a kortyolnak fragolino-t is a desszertek mellé, vagy limoncellot. A komolyabb borfogyasztó inkább a kiváló marsalai borokat részesítik előnyben.

A 21 óra környékén kezdődő vacsorák hasonló mederben folynak, mindössze az időtartamuk hosszabb, hiszen sokszor éjszakába nyúlóan elhúzódnak és nemegyszer kellemes nótázással végződnek.

Akinek erre nincs ideje – pedig érdemes átvenni az itteni ritmust -, azoknak jó megoldás bekapni egy pane cunzatot és már rohanhat is tovább egyéb élményeket keresni.

Egy a fontos: bátran keressük a helyi sajátosságokat, ízeket, mert fantasztikus élményekkel kazdagodhatunk.

Nektek melyik étel volt a kedvencetek Szicíliában?

 

Szicíliai konyha
Szicíliai konyhaSzicíliai konyhaSzicíliai konyhaSzicíliai konyha
Szicíliai konyhaSzicíliai konyhaSzicíliai konyhaSzicíliai konyha
Szicíliai konyhaSzicíliai konyhaSzicíliai konyhaSzicíliai konyha
Szicíliai konyhaSzicíliai konyhaSzicíliai konyhaSzicíliai konyha
Szicíliai konyha

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!