Kávéházak Éjszakája 2019

Magazin > Programajánló

Május már itt van a javából, de az igazi tavaszi időjárás még várat magára. Bizony néha jól esik bekuckózni egy finom, forró kávé kíséretében egy kellemes helyre. Ha ezt nem otthon tesszük és szeretnénk egy kis kultúrával, zenével fűszerezni, megtehetjük május 17-én a „Kávéházak Éjszakáján”.

 Szucsák Éva 2019-05-10

Budapesten újra megrendezik a tavaly debütált és sikert aratott kezdeményezést. Idén már több, mint 30 vendéglátó hely csatlakozott. A tradícionális helyszínek a Kosztolányi Dezső által „kávéváros”-nak nevezett főváros XIX. századi  hangulatát igyekeznek megidézni, megeleveníteni: történelmi, zenei, színházi és irodalmi emlékekkel. Ilyenek a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark és a Hadik Kávéház vagy a Cafe Zsivágó.  De meglátogathatunk újhullámos, kortárs jellegű kávézókat is, mint például a Kelet Kávézó, a La Nube café, a Café Smúz, és a Café Frei. A tavalyi nagy sikert követően idén további helyszínek is csatlakoznak a Kávéházak Éjszakájához, többek között: az Opus Jazz Klub, a Parisi Café, az Elyseé Bistro& Kávéház, a Tranzit Art Café, a Madal Café,  vagy az IF Jazz Café.

A kulturális események kiválasztásánál idén is különös hangsúlyt kapnak  az irodalmi és zenei programok. Jeles fellépők közreműködésével színházi produkciók, felolvasó estek részesei lehetünk. A kávéházi hangulathoz leginkább illeszkedő zenei irányzat, a jazz szerelmesei számos koncert közül válogathatnak.

A kávéházak története mellett, magáról a kávéról is sok érdekességet hallhatunk ezen az estén. Például Illy Ferenczről, az olasz presszó magyar származású atyjáról, akire ma is méltán lehetünk büszkék! Több helyszínen barista oktatók és további kávéházi szaktekintélyek vezetnek be minket a kávékultúra rejtelmeibe, vagy részt vehetünk cupping-kávékóstoló programokon is. Több kávéházi és várostörténeti séta is indul, melyek különböző útvonalakon és tematika szerint mutatják be ezeket a csodás helyszíneket és azok környékét.

A helyszínek befogadóképessége változó, helyenként korlátozott. Bár regisztrálni nem szükséges, esetleg érdemes a kiszemelt helyen asztalt foglalni!  (Szucsák)

Részletes program és a kávéházak listája:

www.kavehazakejszakaja.hu

https://www.youtube.com/watch?v=pxSJEwsTaIk&feature=youtu.be

Kávéházak Éjszakája 2019
Kávéházak Éjszakája 2019Kávéházak Éjszakája 2019Kávéházak Éjszakája 2019Kávéházak Éjszakája 2019
Kávéházak Éjszakája 2019Kávéházak Éjszakája 2019

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!