Egészségvölgy és iIlatszálloda a Mecsekben

Magazin > Turisztikai hírek

Nem könnyű kitűnni a hazai wellness-szállodák tömegéből, de különleges tematikával és persze jó lokációval nyert ügye lehet az üzemeltetőnek. Magyarország első illatszállodája másfél milliárd forintos felújítás után nyitott újra a sikondai völgyben; megnéztük, hogy milyen lett.

 Turizmus.com 2022-05-09

Amint bekanyarodik buszunk a Mecsek szívében eldugott sikondai völgybe, rögtön látjuk, érezzük, hogy egy különlegesen békés, nyugodt helyre érkeztünk, ahol minden adott ahhoz, hogy a hétköznapok mókuskereke után kiengedjük a gőzt, lecsendesedjen az elménk, testileg és lelkileg is feltöltődjünk.

A ritka természeti szépségekkel megáldott völgyben az 1920-as években szénbányászati próbafúrások közben termálvízre bukkantak, amelyről kiderült, hogy lúgosító és lítiumot is tartalmaz, így számos betegséget kúrál hatékonyan, a gyomorpanaszoktól az ízületi bántalmakon át a bőr- és nőgyógyászati megbetegedésekig. Az itteni gyógyvíz ráadásul jótékony mikroklímával párosul, a környező erdőrengeteg miatt a levegő relatív páratartalma magas, átlagosan 60-80 százalék, por- és füstmentes, a légköri elektromosság negatív ion túlsúlyt mutat, ami nyugtató hatású – olvashatjuk a település honlapján. A 2000-es években akkreditált mérések is igazolták, hogy Sikondát méltán illetik az „egészség völgye" elnevezéssel.

Amikor másnap délelőtt nekiindulok futni a sikondai horgásztavak partján kiépített szép sétányon, elképesztő madárfüttykoncert fogad, de két horgászon kívül egyetlen lélekkel sem találkozom. Ebben az idilli természeti környezetben, a régi bányászszanatóriummal szemben emelkedik a 77 szobás Ambient Hotel & AromaSpa; bár a kifejezést megtévesztő lehet, mert az utcáról valójában csak egyetlen szint és a wellnessrészleg kupolája látszik a félkörívben hosszan elnyúló épületből.

Egy új hely esetében nagyon fontos az első benyomás, amiről itt egy kifinomult orr gondoskodott, az épületbe lépve rögtön meglegyint bennünket a szálloda kellemes illata. A parfümőr szakma hazai nagyágyúja, Zólyomi Zsolt alakította ki 2014-ben az Ambient illatkoncepcióját, ami nemcsak a közösségi terekben, hanem a superior szobákban is megjelenik. Már kint a folyosón, az ajtó melletti mintán, majd a belső dekorációban is visszaköszön, hogy szobánkat mivel illatosították. Nekünk a nyugtató levendula jutott, de az erdőmélyi csend, az igató csokoládé és a frissítő fehér virágok aromájában is elmerülhet az, aki itt száll meg.

Eredetileg a négyféle illat fixen kapcsolódott a szobákhoz, de ezen később változtattak: az asztal alatt diszkréten elhelyezett diffúzorban rugalmasan cserélhető az illattégely, így a vendég – ha úgy tartja kedve – egy hároméjszakás itt-tartózkodás alatt akár három variációt is ki próbálhat. Az illatot már előre, az online szobafoglalás során ki lehet választani – meséli Anisity István, a szálloda igazgatója. Az aromásított szoba persze valamivel drágább, 10 százalék felárat számítanak fel az illat nélküli, standard – ahogy itt nevezik – levegőszobákhoz képest.

De már indulunk is a környék felfedezésére. A Komlóhoz tartozó Sikondáról számos túraútvonalon járhatjuk be a Mecsek lankáit, és kedvező fekvésénél fogva húsz kilométeren belül további tavak, malmok, vár és Pécs megannyi látnivalója vár ránk; mindehhez kocsiba sem kell ülni, mert a szállodában bérelhetünk kerékpárt.

Egészségvölgy és iIlatszálloda a Mecsekben
Egészségvölgy és iIlatszálloda a Mecsekben

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!