Átadták a Pesterzsébeti Gyógyfürdőt

Magazin > Hazai tájak, wellness

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. legújabb büszkesége az energetikai korszerűsítéssel, július 10-én átadott Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő.

 Utazóna 2019-07-17

A főváros egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdőjét – veszteséges működése miatt – évekkel ezelőtt bezárták: a strand 2001, a gyógyfürdő 2005 óta nem fogadott vendégeket. A felújítási munkálatok 2018 elején kezdődtek. A fedett termálfürdő rész nyitására 2018 decemberében került sor, míg a kinti strandrészt és ezzel a teljes komplexumot 2019. július 10-én adták át. A felújítás keretében egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdő került kialakításra.

De mivel is büszkélkedhet a létesítmény? Mindenek előtt a természet ajándékával, mely Budapesten egyedülálló típusú: jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévízzel. Ez a fajta víz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.

A fürdőben a jelenlegi megújulás során nemcsak a helyi védelem alatt álló, kupolás ál-törökfürdő részt újították fel, hanem egy 4300 négyzetméteres új épülettel is bővült. A fedett térben tíz medence (jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence) várja a látogatókat. A szaunázás kedvelői is több típus között válogathatnak. A szaunarészlegen egy só- és infraszaunát (45-50 oC), egy gőzkabint (45-50 oC), egy kisebb (80-90 oC) és egy nagyobb finn szaunát (80-90 oC) alakítottak ki. Dézsazuhannyal és a gőzkabin mellett található jégkút segítségével hűthetjük le magunkat A meleg-hidegvizes merülőmedencéket és a Kneipp-taposót a kisebb finn szauna mellett találjuk. A szaunavilág a teljes megnyitás után külön zónaként fog üzemelni. Az emeleten kialakított SPA részleg, a kezelők, az egyszemélyes kádfürdők a VIP vendégeknek járó intimitást biztosítják.  A strandterületen a felújított hullámmedence mellett helyet kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A fürdő területén belül egy 120 állású parkolót is kialakítottak.

A másik nagy büszkeség a fenntarthatóságért folyó küzdelemben a régi fürdő energetikai korszerűsítése, mely az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával 2019. március 31-én megtörtént,  a KEHOP-5.2.8-17-2017-00004 pályázati azonosítószámmal.

A nyílászárókat korszerű, háromrétegű üvegezésűekre cserélték, a homlokzatot és a padlókat a költségoptimalizált követelményszintnek megfelelően hőszigetelték. A hőtermelést hőszivattyú fogja végezni a meglévő termálkút és medencék elfolyó vizének hőjét hasznosítva. Az alacsony hőmérsékletszintű fűtést padlófűtés biztosítja. A projekt keretében beépítésre került egy 300 kW hasznos hőteljesítményű víz/víz hőszivattyú is.  A tetőfelületeken 272 db polikristályos napelemet helyeztek el, összesen 74,8 kW teljesítménnyel – a BGYH közleménye szerint. Így éves szinten kereken 76 t/év üvegház hatású gázkibocsátás  kerülhető el, 1045 GJ megújuló energiahordozó hasznosul A napelemes rendszer az éves felhasználás 10%-át állítja elő helyben.

A fürdő melletti szabad területen csúszdapark, vagy szálloda létesítésének lehetőségéről is gondolkozik a BGYH a továbbiakban.

(Szucsák)

Átadták a Pesterzsébeti Gyógyfürdőt
Átadták a Pesterzsébeti GyógyfürdőtÁtadták a Pesterzsébeti GyógyfürdőtÁtadták a Pesterzsébeti GyógyfürdőtÁtadták a Pesterzsébeti Gyógyfürdőt
Átadták a Pesterzsébeti GyógyfürdőtÁtadták a Pesterzsébeti Gyógyfürdőt

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!