A legjobb horvátországi éttermek 3

Magazin > Gasztronómia

Időszerű áttekinteni, hol is lehet minőségi ételeket fogyasztani az Adrián. Nem könnyű feladat, de nekiláttunk. A tippjeinknél nem emelünk ki semmit az éttermek kapcsán, hogy mi a legjobb ételük, mert ez úgyis szubjektív.

 Szabó Péter 2016-08-09

A választásoknál figyelembe vettük a szaklapok értékelését is a saját tapasztalásaink mellett. A mostani célpontunk elég méretes, hiszen a teljes Dalmát régiót tekintjük át. Ezért előre is elnézést kérünk, ha sokaknak túlzottan zanzásítottnak hat majd.

Amennyiben betartjuk az északról délre haladást, akkor Zadarban kötelező betérni pár falatra a Foša étterembe. A letisztult, minimalista környezethez illő kontrasztot képvisel az ételköltemények szín- és formagazdagsága.

Kicsit délebbre a kicsinyke kisvárosban, Skradinban található a Bonaca étterem, amit a Gault&Millau is kiemelt étteremnek értékelt. Még nem állt módomban ellenőrizni az étteremkritikusokat, de hosszú évek óta figyelik és elégedettek az ott tapasztaltakkal, ezért meglepődnék, ha tévednének.

Innen pár „lépésnyire”, Sibenikben máris két étteremért érdemes a fékre taposni. Az egyik a Pelegrini, amit minden magára valamit is adó étteremkalauz zajosan ünnepelve ajánl. Okkal.

A másik étteremért, a Zlatna ribica-ért is jó döntés a kocsit a parkolóban hagyni pár órára, mert kellemes élményekkel gazdagodhatunk.

Innen pedig tényleg csak pár kilométer Split, ahol megint kötelező abbahagyni az utazást a Kadena étterem miatt. Akinek kételyei lennének, azok nézzék végig a honlapjukon az ételfotókat…

Ha pedig már Split, akkor hajóra! Ugyanis a következő éttermeink Hvar szigetéhez köthetők. Az egyik a Hvari kikötővel szembeni aprócska Marinkovac szigeten található Antonio Patak étterem. Megéri a kis túrázást…

Bár kétségtelenül lehet abban vita, hogy maradjunk-e mégis a Hvari kikötőben és inkább elsőként jöjjön a Park étterem. Ezt döntsék el maguk.

Innen már egy cseppet hosszabb hajóútra van szükség, hogy Dubrovnikig eljussunk, de megéri a túra, hiszen részint csodaszép, másrészt két kiváló étterem vár ránk az ősi városban. Az egyik a Nautika, aminek nem csak a panorámájáért érdemes elhagyni a biztonságos várfalat.

Persze akinek a várfal többet ér, annak ott a 360 étterem. Mármint nem 360 étel vár itt minket – bár igen csinos a választék -, sokkal inkább a várfalakról élvezhető teljes körpanoráma. Persze enni is élmény itt.

Már csak az a kérdés, hogy a fenébe jutunk vissza Splitbe a kocsinkhoz és főleg milyen éttermeket látogatunk meg a visszaúton? Kellemes gasztronómiai felfedezéseket kívánok mindenkinek a túra ezen szakaszára.

A legjobb horvátországi éttermek 3
A legjobb horvátországi éttermek 3A legjobb horvátországi éttermek 3A legjobb horvátországi éttermek 3

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!