Újraéledő borvidékeink nyomában – Neszmély

Magazin > Hazai tájak, wellness

Kártyán nyert, vagy hozományba kapott szőlőbirtokok, királyok kedvenc bora, dézsmapincébe vándorolt misebor, organikus szőlőművelés, biobor

 Utazóna 2019-09-23

Mindez elmondható a Felső Pannon Borrégió történelmében, földrajzi elhelyezkedésében, adottságaiban is sokszínűséget mutató Neszmélyi borvidékről. A Dunára lejtő Gerecse, az ászári lankák, a pannonhalmi dombok és a Pilis délnyugati lejtői túraútvonalnak sem utolsók (pl. az Országos Kék Túra számos szakasza) de most álljunk meg kicsit a dombok nedűinek megismerésére.

Ezen a vidéken már a római korban is termesztettek szőlőt, s boraik a XIV. századtól messze földön híresek voltak, köszönhetően élénk savtartalmuk miatti jó szállíthatóságuknak. Zsigmond király kedvencei között szerepeltek a borvidék nedűi. A török hódoltság idején a diplomáciában is fontos szerepet kaptak: Bécsből a Dunán, hajón érkező osztrák követek Neszmélynél kötöttek ki, ahol az alkoholt nem fogyasztó Porta képviselői „illő módon” borral is megvendégelték a tárgyalásra érkező vendégeket. (Ezért meghagyták az ültetvényeket)

A későbbi birtokosok között felbukkannak közismert nagy nevek – Esterházyak, Zichy család – de az öröklések, házasságok révén gyakran cseréltek gazdát olykor kártyaadósság, vagy éppen hozomány formájában. A borok minőségét mi sem jellemzi jobban, mint hogy az esztergomi dézsma pincébe jellemzően e vidék borai kerültek, hogy újjászülessenek misebor formájában. 

A filoxéravész pusztítását követően a szőlőtermesztés csak a két világháború között éledt újjá. A terület 1977-től lett ismét önálló borvidék, először Ászár-Neszmélyi, majd 2009-től –– Neszmélyi borvidék néven.

Az újraéledő borvidéken most, az ősz beköszöntével gyönyörködhetünk a dombok oldalain sorjázó, megannyi színben pompázó dűlők látványában, megpihenhetünk egy-egy pince teraszán, vagy bekukkanthatunk valamelyik szőlősgazdához megízlelni a frissen préselt mustot, vagy a már palackokba zárt korábbi termések borait.

A Budapesttől alig egy órányira már elérhető borvidéken hagyományos, és új utakon járó pincészeteket is találunk. A baji Turay Családi Pincészet ötvözi az elődök hagyományait az új törekvésekkel. A birtokukban lévő történelmi présházat és a pincét a kapucinus rend építette 250 évvel ezelőtt; a barátok hitéletüket is itt, a ma kóstolóteremként használt, eredeti díszítésű helyiségben folytatták. A Felvidékről származó Turay család a XVII. századig visszanyúló története szerint 12 generáció óta foglalkoznak szőlőműveléssel, melynek a legfiatalabb tagja bioorganikus szőlészetet és borászatot működtet.  A családi gazdaság helyben borkóstolással és egyszerű, szőlőhegyi ételekkel várja a vendégeket. Tagjai a Neszmélyi Borút programnak, több szomszédos pincészettel összefogva időről időre nyitott hétvégéket is tartanak, Tatáról a szervezetten érkező borturistákat elektromos kisvonat viszi fel a baji szőlőhegyre.

Új utakon jár a Dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat két vállalkozó szellemű tulajdonosa is. Kísérletező együttműködésük eredményeit 2009-től már ismerheti a borkedvelő közönség. Rendszeresen részt vesznek különböző „boros” rendezvényeken reduktív és hordós érlelésű, tiszta, koncentrált, jó ízléssel és arányérzékkel elkészített boraikkal. Sikerük bizonyítéka, hogy palackjaik zömét már a pincétől elviszik a vásárlók, ezért már épül új borászati központjuk, ahol állandó nyitva tartással tudnak majd vendégeket is fogadni.

A borvidék zászlóshajója a bizonyára szélesebb körben ismert és elismert borászata a neszmélyi Hilltop, melynek márkaneve kétségtelenül Kamocsay Ákos, aki főborászként a 90-es évektől tette ismertté, s a külpiacokon is kelendővé a gazdaság borait. Nagy-Britannia 1997-ben választotta az Év Borászának, idehaza 1999-ben nyerte el a megtisztelő elismerést.

A borászat vezetett túra formájában is látogatható, mely a Meleges hegy legmagasabb pontján lévő kilátótól indul, ahonnan elindulva követhetjük a beérkező szőlő útját a reduktív technológiával készülő borok palackozásáig, de betekinthetünk a kulcsra zárt, muzeális tételeket őrző pincébe is. A Hilltop az ország legnagyobb szőlőbirtokosa- a neszmélyi 400 hektáron kívül Szekszárdon további 160 hektárral rendelkeznek. A „borkombinát” tőszomszédságában egy borhotel található, valamint egy csúcsgasztronómiai igényeket is kielégítő panoráma étterem, amely turisztikai igények mellett kisebb szakmai konferenciák, céges meetingek rendezésére is alkalmas.

Kesztölcön, a zsákfalu végén, a Szívek testvérpár organikus szőlőültetvénye kapaszkodik a lemenő nap fényében talán még csodálatosabb látványt nyújtó fehér sziklaképződményekkel ölelt domboldalba. Aki spirituális indíttatásból érkezik a környékre, a Pálos kolostorromnál tehet látogatást, de az Országos Kék Túra résztvevői is elhaladnak, a Klastrompusztai ásatásoknál. A Szívek fivérek támogatásával újjáélesztett Pálos Gyógynövény és Füvészkert is kellemes turisztikai attrakció.

 Az igazi kaland azonban a kis családi pincészetből indulva egy bemelegítő kóstolás és házilag készített prémium füstölt falatok után a testvérek terepjárójával dűlőtúrára indulni. Két programcsomag közül is választhatunk. A dűlőben rendezett Pilis Piknik borkóstolással, fűben heverészéssel, függőágyban ringatózással telik, míg az Agrowellness során a vendégek jógával, gyógyteákkal és gyalogtúrával melegítenek be a kóstoláshoz. A lazulás gyógyfüves vízzel töltött dézsában mártózással folytatódhat.

A hosszabb tartózkodásra, vagy szállásigénnyel érkezők számára a településen kisebb vendégházak találhatók és egy panzió, mely étteremmel, borászattal és rendezvényhelyszínnel is rendelkezik. A Kostel Étterem és Borház jó kiindulópont a különböző túrák lebonyolításához, a növekvő számú borturisták ideális elszállásolásához.

(Szucsák Éva)

Újraéledő borvidékeink nyomában – Neszmély
Újraéledő borvidékeink nyomában – NeszmélyÚjraéledő borvidékeink nyomában – NeszmélyÚjraéledő borvidékeink nyomában – NeszmélyÚjraéledő borvidékeink nyomában – Neszmély
Újraéledő borvidékeink nyomában – NeszmélyÚjraéledő borvidékeink nyomában – NeszmélyÚjraéledő borvidékeink nyomában – NeszmélyÚjraéledő borvidékeink nyomában – Neszmély
Újraéledő borvidékeink nyomában – Neszmély

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!