Újraéledő borvidékeink 2. - Pannonhalmi borvidék

Magazin > Gasztronómia

Rómaiaktól örökölt szőlő- és borkultúra, kiprédikált szőlőművelés, világörökség és világhírű borok

 Utazóna 2019-11-25

A borok közt kevésbé jártas olvasóknak a Pannonhalmi Dombvidék hallatán bizonyára elsőként a világörökségi címet is elnyert Pannonhalmi Bencés Főapátság jut eszébe. Ám a Pannonia Szent Hegyén 996-ban megtelepedett bencés szerzetesek templomuk és monostoruk felépítésével egy időben újjá élesztették a rómaiak által elkezdett, de feledésbe merült szőlő- és borkultúrát.

A hódoltság idején ide is számos alkalommal betörtek a törökök, az ültetvényeket felgyújtották, de a hegyre épült apátságot nem tudták bevenni. A szőlőművelést a XVII. századtól maguk a szerzetesek végezték. Az apátság híres könyvtárában fennmaradt naplójuk 30 év ültetvényeiről, fajtaszelekciós dűlőtérképekkel. Az 1800-as évek filoxéra-vésze a Pannon tájat, így őket sem kímélte. Külföldről beszerzett oltványokkal, a főapát utasítására a templomokban kötelezően kiprédikált tennivalókkal viszonylag hamar úrrá lettek a járványon. A filoxéra sújtotta Európába, elsőkként holland és belga piacra szállították az akkortájt még hozzájuk tartozó bársonyosi borvidék kiváló, palackozott borait.

A pannonhalmi borvidék 1947-től a Termelő Szövetkezetek kezelésébe került, - mint országszerte szinte valamennyi szőlészet, borászat, - melyeknél inkább a mennyiség, mint a minőség, az egyediség volt az elvárt.  A rendszerváltás után került ismét az apátság, a bencések kezébe a szőlővel, borral való foglalatosság, s a sikereket a 2000-es évek hozták meg. Gál Tibor nemzetközileg elismert borászunk segített a szőlők újratelepítésében, s az apátságnak egy új technológián – a gravitációs anyagmozgatáson alapuló borászat létesítésében. Birtokszőlőjük a rajnai rizling, de házasításhoz olaszrizlinget, fűszeres traminit és számos fehér fajtát termelnek, de kék szőlőikből is számos érmet hozó nedű került ki az elmúlt 10-15 évben. Idei újboruk az apátság védőszentje és a Márton-napi ünnepek tiszteletére a Santus Martinus, mely hagyományokon alapuló, de innovatívan virágos, gyümölcsös zamatú, reduktív fehérbor.

PH ÉRTÉK néven, „Győr város szőlőskertjének” hat borászata – köztük legnagyobb az apátságé – fogott össze egy közösségi bormárka megteremtésére. A közösségi bort rajnai rizling alapú (min.50%) házasítással hozták létre, mely az összefogásban résztvevők piacra vitelében jelent komoly előrelépést. Hitvallásukban a hagyomány tisztelete és az innováció a vezérmotívum, s új generációs borászok arca jelenik meg az azonos márkanév, de egyedi sajátságokat felcsillantó palackok mögött.

A pincészetek legfiatalabbja az apátság felé vezető sétaúton található, az egykori dézsmapincéből kialakított Herold Pincészet, igényes kóstolóhellyel. Nem titkolt szándékuk a turisták megállítása, vendégül látása, a kulturális turizmus borral és gasztronómiával kiegészített termékként való értékesítése. A PH ÉRTÉK náluk is a mérték, de kiemelkedik a csak náluk kapható sárga muskotályuk és a semmivel nem házasított fűszeres traminijük.

A sétára nem igazán alkalmas novemberi napon került sor bortúránkra, amikor a ködbe veszett panoráma mellé még hideg esőt és szelet is kaptunk. Vendéglátóink szerint a szerzetesek imádkoztak, hogy számunkra jó idő legyen, de fohászkodtak a földek áhította csapadékért is.  Bennünket kárpótoltak a Főapátság felbecsülhetetlen értékű látnivalói (bazilika, kerengő, könyvtár, Szent Márton templom, stb.),valamint a védelmet nyújtó, üvegfalú Viator étterem finom fogásai , melyekhez a PH ÉRTÉK közösségi bormárka megteremtőiből további három tehetséges, ifjú borász fantasztikus borait ismerhettük-ízlelhettük meg. Pannonhalma és a környék településeinek legjobb dűlőin termett borai legjavát hozták el számunkra. Ők valamennyien a családi hagyományokat megőrizve egy új generáció képviselői. Megújított ültetvényeken, korszerű művelésmóddal, piacképes termékekkel mutatták be a magyar bor jövőjét.  Hit, remény és bátorság jellemzi őket. Önazonosságukat, saját arculatukat megtartva képesek összefogni és a PH ÉRTÉK „csapatában” egymást ösztönözve, segítve igyekeznek borvidéküknek nemzetközi hírnevet is szerezni.(www.cseripince.hu ; www.pecsinger.hu ; Tar Attila Borászata;

Utunkat a PH ÉRTÉK közösségi bormárka gondolatának megteremtésében jeleskedő Hangyál Balázs hegybíró látványpincéjében fejeztük be. (www.hangyalpinceszet.hu ) Tevékenységüket a közösségi szellem hatja át: a családi pincészet a helyben fogyasztásra, az élményekben gazdag, bor-kulturális események szervezésére fektetnek nagy hangsúlyt. Nyúl községben, a csodás panorámát nyújtó Héma tetőn épült a rendezvényeknek is helyet nyújtó üvegfalú és nyílt terasz, valamint látványpince, ahol Mesterek estéi, Örömtánc, Márton napi pincejárás, Adventi ráhangolódás – forralt bor főzéssel várja az odalátogatókat. Jó időben Bor Camino túrán járva a borvidék borbirtokaival ismerkedhetünk, dűlőtúrán vehetünk részt túravezetővel. Útközben fröccsel frissíthetjük magunkat, a pihenő helyeken finom falatok és a programgazda borválogatása várja a túrázókat. A kedves olvasó személyesen is meggyőződhet róla, melyet előzetesen megtekinthet a pincészet honlapján.  A szakadó eső miatt mi is filmen láttuk!

Az újraéledő borvidékről többet megtudhatnak a www.pannonhalmiborvidek.hu oldalon.

Szucsák

Újraéledő borvidékeink 2. - Pannonhalmi borvidék
Újraéledő borvidékeink 2. - Pannonhalmi borvidékÚjraéledő borvidékeink 2. - Pannonhalmi borvidékÚjraéledő borvidékeink 2. - Pannonhalmi borvidékÚjraéledő borvidékeink 2. - Pannonhalmi borvidék
Újraéledő borvidékeink 2. - Pannonhalmi borvidékÚjraéledő borvidékeink 2. - Pannonhalmi borvidékÚjraéledő borvidékeink 2. - Pannonhalmi borvidék

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!