TOP 3 Halloween fesztivál a világon

Magazin > TOP úticélok

Számtalan formában emlékeznek a halottakra a világ számos pontján. Szubjektív ranglista következik.

 Szabó Péter 2017-10-25

Olyan sokféle módon emlékezünk a halottainkról, hogy ember legyen a talpán, aki közülük képes rangsort állítani. Sőt, igazából teljesen igazságtalan mindenféle rangsor, hiszen mindenkinek a saját emlékezése a legfontosabb. Ezért az alábbi rangsor is teljesen szubjektív, de azért figyelembe vettem a méreteket és a tradíció mértékét is.

1, Dia de los muertos

Lehet, hogy a Halloween kultusz az angol nyelv és kultúra világformáló ereje miatt nagyobb befolyású, de a mexikóiak rajongása a halottaikért sokkal színpompásabb, hangulatosabb és őrültebb. Akik képesek rászoktatni a gyerekeiket, hogy a halált ne tekintsék félelmetesnek és vigyorogva ropogtassák a cukorkoponyákat, azok tudnak valamit. Nem mellesleg már a mayák óta létezik a halottak napi ünnep, ami maya nyelven a lélek ünnepeként futott be karriert az országban. Utcákon, temetőkben, felvonulásokon az egész országban hatalmas bulik vannak. Aki teheti ne hagyja ki.

2, Samhain Night

Még mindig nem Halloween, de mégis az. Az írországi Samhain night ugyanis a Halloween elődje. Alapvetően betakarítási ünnep, mely a mezőgazdasági munkák végét, a sötétebb napok beköszöntét és természetesen az év sötétebb felét volt hivatott megünnepelni. Persze a sötétebb napok egyben a halottak, a túlvilág iránti tiszteletet is jelezte, így aztán mindenfelé kellemes szellemtörténetekkel ijesztgették egymást a kocsmákban és temetőtúrákat szerveztek, hátha egy haragosukat is a túlvilágba szólítja egy ugratást követően a szívinfarktus. A célok alapvetően nem változtak, de az ír humor továbbra is fő vonzereje az ilyen fesztiváloknak.

3, USA Halloween

Na, jó, legyen. Mégiscsak a világ leghatalmasabb országa és komplett őrültek, ha a Halloweenről van szó. Salem ugyebár a boszorkányok miatt is hírhedt, de ezt még igyekeznek tetézni. Ilyenkor a várost megszállják a szellemek és mindenki igyekszik lelkesen belevetni magát a szelleműzésbe.

New Orleans-ban, ahol a woodoo az úr teljesen természetes, hogy vámpírok, halottak, zombik, elkószált gonosz szellemek és mindenféle egyéb túlvilági lények lepik el ilyenkor a várost.  Mindezt tetézi, hogy a város híres az elképesztően őrült jelmezeiről is. A hedonizmusukat ugyebár fura lenne halottak napján felemlegetni, de állati jókat lehet ilyenkor is kajálni errefelé. Csak ne akadjon a torkunkon a falat, ha ránkijesztenek… Bár tökmindegy, a túlvilágon is jó a parti, ha New Orleansban vagyunk.

A Madisonban évek óta megrendezett Freakfest az egyik legdurvább parti az USA-ban. Ennyi zseniális maszkot, ötletes jelmezt, szó szerint haláli poénáradatot kevés helyen talál az ember. Még a legszimplább berúgott zombik is állati jók.

Persze a csúcs mégiscsak New York, a The Village Halloween Parade. Milliók vonulnak fel és milliók nézik őket otthon. Nagy vonalakban ez a szellemek Riói karneválja. Oltári buli. Aki itt képes kitűnni a temérdek ötlet közül, abból sztár lesz. Ha máshol nem, hát a túlvilágon…

TOP 3 Halloween fesztivál a világon
TOP 3 Halloween fesztivál a világonTOP 3 Halloween fesztivál a világonTOP 3 Halloween fesztivál a világonTOP 3 Halloween fesztivál a világon

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!