Színezd újra az életed – Orfűn

Magazin > Hazai tájak, wellness

Látogass el a Baranya megyei Hegyhát mögött megbújó Orfűre és környékére!

 Utazóna 2019-11-03

A kisrégió a Mecsek szomszédságában, a múlt század 60-as éveiben került a turisztikai térképre. Főként a fellendült uránbányászatnak köszönhetően építették ki egy Pécshez közeli völgyben az üdülőhelyet. A völgyzáró gáttal négy tóból álló, hétvégi pihenésre, strandolásra, vízi sportolásra, horgászásra alkalmas terület hamar a pécsiek kedvence lett, kicsi telkeken gombamód szaporodtak a víkendházak- strandolásért nem kellett a Balatonig menni. A korábbi, ősi települések - Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál, Tekeres – szinte összenőttek a névadó Orfűvel.

Az ezredforduló előtti tulajdonviszonyok változásai, a bányászat megszűnése, a tavak környékének elhanyagolása egy időre a környék elnéptelenedésének veszélyéhez vezettek. Szerencsére a természeti adottságokban, műemléki, néprajzi értékekben gazdag régió lakosai ráébredtek, hogy nem hagyhatják veszni ezeket a kincseket, s a szomszédos települések összefogásával, az idővel elszármazott lokálpatrióták közreműködésével vonzó turisztikai úti céllá tették újra a régiót immár nem csupán a szomszéd nagyváros lakosai számára.

Az Orfű mellett elterülő hatalmas medvehagyma mező „újra” felfedezésével a gasztro- és ökoturizmus kialakításában tettek nagy lépést. A tavaszonként sorra kerülő Medvehagyma Fesztivál ma már országos hírnévre tett szert. Az idén 16. alkalommal megrendezett, már kétnapos rendezvény során kóstolók, gasztronómiai-, zenés-, és gyermekprogramok várják a látogatókat a rendezvény fő helyszínén, a Kemencés Udvarban. Aki nem a fesztivál idején érkezik, az egész évben látogatóközpontként működő Medvehagyma Házban „interaktív” módon ismerkedhet a régió „címer-növényével”, felhasználási módjaival, egészségre gyakorolt kedvező hatásaival. A Látogatóközpontban működő helyi termékek boltjában vásárolhat medvehagyma készítményeket. Az Ybl-díjas építész tervezte, környezetbe simuló, fából készült épület rendezvényhelyszín, közösségi tér. Nézőtérként is szolgáló lépcsőjéről, teraszáról csodás panoráma nyílik, a legnagyobb un. Pécsi-tóra, melyen számos vízi sporteseményre, vitorlás-, kajak-kenu- és sárkányhajó versenyre kerül sor.

Tizenkét éve rendezik meg a Fisching on Orfű, családias hangulatú zenei fesztivált, főként magyar zenekarok közreműködésével. Ilyenkor megtelik a kemping, a környékbeli szálláshelyek, de még a pécsi szállodák is. A fiatalokon kívül az idősebb korosztály, 50 %-ban diplomások látogatják a szinte mindig teltházas koncerteket.

Újdonság és Magyarországon egyedülálló rendezvény az Akadálymentes Turizmus Napja szeptemberenként. A közelmúltban zárult TOP projektnek (Településfejlesztési Operatív Program) köszönhetően egyes, már meglévő turisztikai attrakciókat a fogyatékkel élők – főként mozgás-, látás- és hallássérültek számára is elérhetővé tettek. Integrált módon, épekkel együtt sárkányhajózást, motorcsónakázás, vitorlázást és lovaglást próbálhatnak ki, melyben közel 500 önkéntes működik közre. Idén a vendégek között már külföldiek is voltak, valamennyi programon ingyenesen lehetett részt venni.  A TOP projekt keretében olyan stégeket alakítottak ki, melyeket babakocsival, kerekesszékkel közlekedők, idősebbek is könnyen igénybe vehetnek. A stégek akár lelátóul is szolgálnak vízi versenyek idején, melyeket a tóparti szolgáltatók közelében építettek ki a látogatók és a vendéglátók kölcsönös örömére. Az akadálymentesség szempontjait figyelembe véve alakították ki az Aktív Viziturisztikai Központhoz vezető utakat, sétányokat. Külföldi példákon kívül a projekt megvalósításába érintetteket is bevontak. A helyi lakosok és önkéntesek szeretet-büfét üzemeltettek, a gyerekek számára külön báb- és színházi előadásokat tartottak. A rendezvénynél külön figyelmet szenteltek a környezettudatosságnak, az ökológiai terhelhetőségnek, a helyi lakosok számára még elviselhető vendégszámra.

Az aktív turizmus számára szinte egész évben számos lehetőséget kínál Orfű és környéke. Főidényben a strandolás mellett a vízi turizmus a főszereplő, indulhatunk tókerülő kerékpártúrára, gyalogosan Kék túrázni, barlangokat felfedezni, lovagolni.

Igazi ritkaságra lelhetnek, akik az erdőben megbújó Orfűi Malommúzeumba látogatnak. Vezetett túra során megismerkedhetnek a száraz malom, taposós és járgányos malom titkaival, a kenyérsütés mesterségével, de még a papírmerítés ősi módszerével is.  A Garat fogadóépületből induló túrák után kemencében sült kenyeret, süteményeket kóstolhatnak a fáradt vándorok.

Távolabbi terv egy malom-skanzen létrehozása. A malmok a vidéki élet közösségi terei voltak, ahol a távolabbról érkezők elidőztek, szorosabb emberi kapcsolatok teremtődtek. A desztináció turizmusáért tevékenykedők ebben a szellemiségben, a helyi közösség megteremtésében, a messzebb élők számára vonzó programokat, színes kínálatot nyújtva, hosszabb tartózkodásra invitálnak. Orfű a korábbi ősi települések magába ölelésével, a környező falvakkal – Abaliget, Husztót, Kovácsszénája – összefogva, közösséggé formálódva alakítja egyre dinamikusabban turisztikai kínálatát. A hagyományokat megőrizve, a régióban található kuriózumokat kiemelve, - a helyi lakosok számára élhető, fenntartható módon –a vidék családias báját megtartva várják nem csupán a pécsieket, hanem az ország bármely vidékéről, akár külföldről érkező vendégeket, s ebben megtalálják saját boldogulásukat is.   Gasztronómiai és szálláskínálatuk palettája széles és színes, részesei voltak tavaly a győztes „Magyarország legízesebb desztinációja” uniós versenynek. A Mecsek Zöld út rajtuk át vezet, rövidesen pedig megnyílik a malmokat is tápláló forráshoz vezető Vízfő tanösvény, mely a környező láperdő élővilágát is bemutatja.

További információk: www.orfű.hu, www.medvehagymahaz.hu, www.orfüimalmok.hu

Szucsák

Színezd újra az életed – Orfűn
Színezd újra az életed – OrfűnSzínezd újra az életed – OrfűnSzínezd újra az életed – OrfűnSzínezd újra az életed – Orfűn
Színezd újra az életed – OrfűnSzínezd újra az életed – OrfűnSzínezd újra az életed – Orfűn

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!