Számos bálna és delfin figyelhető meg Máltán

Magazin > Programajánló

Ez nagyszerű hír minden delfin- és bálnabarátnak! A Környezetvédelmi és Erőforrás Hatóság (ERA) megerősítette nagyszámú bálna és delfin jelenlétét a máltai partok környékén.

 Utazóna 2021-11-05

A kutatás a máltai tengeri vizek felmérésének részét képezi. A legutóbbi felmérések során négy bálnafajt és négy delfinfajt jelentettek Máltáról. A bálnafajokból ámbráscet, a tenger legnagyobb fogú ragadozóját, uszonyos bálnát, Cuvier-féle csőröscet és hosszúszárnyú pilóta-bálnát találtak. A delfinekből pedig Risso-delfin, közönséges delfin, csíkos delfin és palackorrú delfin, amelyek mindegyikéből észleltek példányokat a máltai vizekben.

Az említett fajok többségét ritkán látja a nyilvánosság, de ez nagy valószínűséggel vándorló jellegüknek és mélyebb vizekben zajló életüknek köszönhető – közölte az ERA. Ez azonban nem jelenti azt, hogy velük kapcsolatban nem végeznek megfigyeléseket. Leggyakrabban a közönséges, a csíkos és a palackorrú delfineket lehet megfigyelni, akár egész évben, és hajósok is többször találkoznak velük.

Az ERA szerint e három delfinfaj populációja elterjedést és eloszlást tekintve – mint az a járulékos fogásokból észlelhető - stabilnak tűnik. Ennek ellenére hosszabb távú ellenőrzésre van szükség. A Hatóság vizsgálja ezeket a kérdéseket, miközben további megfigyeléseket is végez. Ennek részeként valósul meg a máltai vizekben élő tengeri emlősökre vonatkozó úttörő jellegű kísérlet és hosszú távú stratégia az Európai Tengerügyi és Halászati Alap támogatásával. 

Az ERA, az ACCOBAMS-egyezménynek megfelelően dolgozik a víz alatti zaj és szemét kezelésén, amelyek a bálnákat és a delfineket veszélyeztető két fő tényező. 

Az ACCOBAMS, a Fekete-tenger, a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán környező területeiben élő cetfélék védelméről szóló megállapodás. Ez egy együttműködésen alapuló, legális természetvédelmi eszköz, és célja a cetfélék fenyegetettségének csökkentése, valamint az állatokkal kapcsolatos jelenlegi ismeretek javítása. A megállapodáshoz 2018 óta 24 résztvevő csatlakozott: Albánia, Algéria, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Egyiptom, Franciaország, Grúzia, Görögország, Olaszország, Libanon, Líbia, Málta, Monaco, Montenegró, Marokkó, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Szíria, Tunézia, Törökország és Ukrajna.

További részletek: era.org.mt

Számos bálna és delfin figyelhető meg Máltán
Számos bálna és delfin figyelhető meg Máltán

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!