Provance, Cote d'Azur - a négy évszakos régió

Magazin >

Franciaország déli részén, tenger és hegyek között létezik egy napfényes, mediterrán vidék.

 Szucsák 2017-07-14

Párizstól mindössze 3 óra alatt elérhető TGV vonattal: Provence Alpes Côte d'Azur régiója-ahol az égbolt azúrkék, a tenger a lábainál hever, és a hegycsúcsok is csak néhány óra autóútra találhatóak. Egy vidék, amely egész évben ideális a feltöltődéshez. Édes semmittevés, kiruccanás a természetbe, kulturális programok, wellness, finom illatok és napsütés…

Marseille fehér sziklás partvidékétől (Calanques) kezdve Saint-Tropez kikötőjén át egészen a Toulon-i kikötőig, a Földközi-tenger kék hullámai lengik körül a régióba utazókat.  Az Ecrins Nemzeti Park, a Queyras Regionális Természetvédelmi Park és a Massif des Maures hegység vidékét behálózzák a különböző túraútvonalak. A Verdon-szoros lélegzetelállító látványa magával ragadó, a Durance folyó vize ideális a kenuzáshoz, a raftinghoz és egyéb vadvízi sportokhoz. Télen az Alpes-de-Haute-Provence és a Hautes-Alpes síterepei, többek között Orcieres, Serre-Chevalier, Sauze/ Super Sauze, Le Dévoluy, La Grave, la Meije… minden téli sport igényét kielégítik, legyen az snowboardozás, szánkózás, síelés, snowkite vagy hótalpas kirándulás. Ezek a hegyek nyáron kiválóan alkalmasak gyalogtúrákra vagy via ferrata túrákra. A régió történelmének különböző időszakai iránt érdeklődők valóságos időutazásra indulhatnak.  Meglátogathatják Avignont a Pápai Palota árnyékában, Marseille-t a Notre-Dame-de-la Garde Bazilika lábainál. A Provence-Alpes-Côte-d'Azur régió történelmének különböző időszakait az egyes látnivalókon keresztül fedezhetjük fel: Arles-i Aréna, Cité Vauban de Briançon városfala, Baux de Provence Vára... Az Aix-en-Provence-i Granet Múzeumban választhatunk idegenvezetőt Picasso, Matisse, Cézanne vagy Van Gogh közül, és osztozhatunk  rajtuk keresztül a régió fényei és vidékei iránti rajongásukban.

A provence-i konyha gasztronómiai értelemben elég nagy kontrasztot mutat a hegyvidék nehezebb, laktatóbb ételei és a Földközi-tenger, könnyű fogásai között. De mindenki találhat kedvére valót:  az édesszájúak a helyi méz, a dinnyés, mandulás bonbon, az aszalt gyümölcsös csokoládé ízét,  italok közül az ánizs ízű likőrt a pastis-t vagy valamelyik ízletes helyi bort.

Programokban sincs hiány egész évben, erről tanúskodnak a provence-i színes hagyományok. A Corso de Cavaillon fesztivál, az Arles-i húsvéti Feria de Pâques vagy a Pelerinage des Saintes-Maries-de-la-Mer esemény büszkén mutatja be a Provence-i és a Camargue-i hagyományokat. A Chorégies d'Orange, az Avignon-i Fesztivál vagy a Ramatuelle-i Fesztivál pedig a művészet és a kultúra iránt érdeklődőket várja a világ minden tájáról.

Provance, Cote d'Azur - a négy évszakos régió
Provance, Cote d'Azur - a négy évszakos régióProvance, Cote d'Azur - a négy évszakos régióProvance, Cote d'Azur - a négy évszakos régió

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!