Nyár Orfűn 2020-ban - családdal

Magazin > Élménybeszámolók

A Mecsek ölelésében található orfűi tavak anno a pécsi bányász családok pihenését, nyaralását biztosítandó mesterségesen jöttek létre.

 Utazóna 2020-08-06

Az összesen négy tóból álló, Pécstől karnyújtásnyira fekvő tavak a vízparti üdülés minden műfaját mai napig nyújtani tudják egyre színesebb kínálattal. A fürdés, úszás, pancsolás – igazi strandélmények mellett a vízisportok– kajakozás, evezés, sárkányhajózás, vitorlázás, szörfözés, az újabban nagyon népszerű SUP- ozás kedvelői is kiélhetik vágyaikat. A horgászokról nem is beszélve, akiknek külön tó is rendelkezésre áll. De a kevésbé aktívak számára vízparti séta, bringázás, tuk-tukozás is választható.

Nagy hazai állóvizeink mellett az orfűi tavak nincsenek akkora reflektorfényben idén sem, amikor pedig sokan döntenek az itthoni nyaralás mellett. Jó páran egyáltalán nem tudnak, vagy nem is akarnak  - érthető óvatosságból - nekiindulni, de aki elhatározza magát, annak jó szívvel ajánlható pár napos, egy hetes kikapcsolódásra a környék az apró népekkel is.

 Elsősorban azoknak ajánlanám, akik szívesen vállalkoznak állandó fürdőzés helyett a vidék felfedezésére.  Persze a nagy melegben egy-egy csobbanásra a gyerkőcök életkorától függően  választhatnak sekély vizű homokos, alapszolgáltatásokat nyújtó strandot a Kistó (nagyon olcsó belépővel), vagy az úszni tudóknak a Pécsi tó szabad strandját, ahol kiépített stég, vízibicikli kölcsönző, és talán a tópartok legjobb strand- és egyéb ételeit kínáló  étterem található. A vízi vidámpark a járványhelyzet miatt nem nyitott ki, de mi ezt nem is hiányoltuk. Programunkat úgy állítottuk össze, hogy felfedező túrákat tettünk és az ebéd utáni szieszta, vagy a hosszabb túra levezetéseként mártóztunk a kellemes vizű tavakban.

Orfű önmagában is kínál érdekes látnivalókat, különösen a városból érkezők számára. Az ismerkedést érdemes a vidék híres csemegéjéről a medvehagymáról elnevezett, Makovecz stílusban tervezett Medvehagyma Háznál kezdeni. Itt betárazhatjuk a környékről szóló információkat – még interaktív ismeretterjesztő játékokat is találunk, ami rossz idő esetén akár jól is jöhet, de kóstolhatunk helyi termékeket, prospektusok, térképek segítségével megtervezhetjük további programjainkat. Az Ökoturisztikai Látogatóközponttól rövid sétányira az Orfűi Tájház és Kemencés múzeum tárja fel titkait, árnyas fák között lesétálhatunk hattyúkat és vadkacsákat nézegetni az Éden sziget partjainál.

A Kistó közelében elhelyezkedő Orfűi Malmok meglátogatása kenyérsütéssel, valamint a fák között megbúvó Vízfő-forrás tanösvény bejárása, utána fürdés-  akár egész napos elfoglaltságot, élményteli programot jelenthet. Az éhenhalás veszélye sem áll fenn, mert a malmoknál a Garat bisztró helyben sűlt készítményei, a strandbüfé klasszikus lángos kínálata (baráti áron), de akár a közeli étterem is megmenti a vándorokat.  

A fúrótoronyból átalakított orfűi  Balázs kilátó a Pécsi tóra nyújt csodás rálátást. Rövidebb túrára az Abaligeti cseppkőbarlang és a Denevérmúzeum kínálkozik. Kicsit távolabb,  kamaszokkal a Mecsextrém Park kihagyhatatlan.  Magyarhertelenden meleg vizű fürdőt is találunk, de a szép nevű Napszentély kilátót ne keressük! (Igaz, omlásveszély miatt nem is látogatható, de egyetlen jelzés sem utal hollétére, pedig még a „lábától” is remek panorámát nyújt.)

Programjainkat nagyban befolyásolja, hogy hol lakunk és hány évesek a lurkók. Mi Tekeresen a „Natura panzió és Apartman”-ban laktunk, amely épp ottlétünkkor kapta meg a ***-os minősítését. Igényesen berendezett,standard kétágyas , zuhanyozós szobákat és különböző típusú, felszerelt konyhával  rendelkező apartmanokat (studió, egy hálós, két hálós) alakítottak ki a közelmúltban az egykori lovas panzióból. Az apartmanok között akadálymentest is találunk, mely a mozgáskorlátozottak, babakocsival közlekedők számára nagy segítség. (Természetesen minden bababarát felszerelés is rendelkezésre áll.) Kutyán kívül bárányok, nyuszik , kecskék várják az érdeklődő csemetéket.  (Ötévesünk reggeli előtt már rohant a nyuszikat és kecskéket etetni, amit este – lehetőleg a lefekvés elodázása okán sem felejtett el. ) A ház udvara és hatalmas hátsó kertje – ami a felnőtteknek grillezésre, bográcsozásra, fedett „pajtája” akár baráti összejövetelek megrendezésére is alkalmas – gyerekbarát kalandozásokra ad lehetőséget. De van kölcsönözhető bicikli, csocsó, ping-pong asztal is a nagyobbaknak. Reggelire friss, helyi alapanyagokból készült, házias ízű bőséges napindítót kaptunk. Kérésre félpanzió is, de egyedi kívánságra helyben készült bisztro ételek, grillvacsorák is igényelhetők. A vastag, eredetileg vályog falak hűvösen tartották a helyiségeket, de legkondícionálás is kérhető.

Varázslatos volt a csend, a nyugalom a családias hangulat. Az orfűi nyüzsgés – ami most visszafogottabb volt a járványhelyzet miatt – picit távolabb, de zajlott:  szabadtéri lovasszínház, vízi sportversenyek, stb. formájában. Idén a nemzetközi hírű, nagy népszerűségnek örvendő, augusztus második felére átütemezett „Fishing on Orfű „ zenei  fesztivál sajnos mégis elmarad, de talán néhány család még az augusztusra jósolt jó időt kihasználva útra kel, s a szállásadók is örülhetnek a vendégeknek.

(szucsák)

Nyár Orfűn 2020-ban - családdal
Nyár Orfűn 2020-ban - családdalNyár Orfűn 2020-ban - családdalNyár Orfűn 2020-ban - családdalNyár Orfűn 2020-ban - családdal
Nyár Orfűn 2020-ban - családdal

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!